Türk Armatörler Kore Tersanelerini İhya Etti

Lloyds List gazetesinde yer alan keith Wallis imzalı habere göre, STX ve Daewoo, iki Güney Kore tersanesi,  860 Milyon $ tutarinda yeni yılın ilk siparişini aldılar.

STX, Türk armatör Densa Denizcilik’ten 57.300 DWT’luk 4adet supramax gemi siparişi aldığı haberini bugün yaptığı açıklamayla doğruladı.

Densa Denizcilik’in sipariş verdiği supramax’lar 190 Metre boyunda olacak ve 14,5 knots sürat yapabilecekler. Gemiler STX’in Jinhae’deki tersanesinde inşa edilecek. STX siparişlerin mali portresini açıklamadı ancak her bir geminin satış fiyatının 30 Milyon $ civarinda olacağı brokerler tarafından tahmin ediliyor.

Densa Denizcilik’in halen Japonya’nın Kaawasaki Tersanesinde inşa ettirmiş olduğu 55.000 DWT’luk üç adet supramax gemisi bulunuyor.

STX açıklamasında 2009’un ilk ayında yaşadıkları sipariş sıkıntısına  oranla alına  bu siparişin olumlu olduğuna dikkat çekiliyor. STX tersanesi 2009 yılında ilk siparişi Nisan ayında alabilmişti.

STX Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hong Kyung-Jin; “Gemi inşa pazarı geçen yıla oranla daha fazla iyileşme işaretleri gösteriyor, bu nedenle bu yıl geçen yıla oranla daha fazla gemi siparişi alabiliriz” dedi.

STX, Uzakdoğu, Avrupa ve diğer yan kuruluşlarının tümünde geçen yıl toplam tutari 2,5 Milyar $ olan 31 gemi siparişi almıştı.

STX, bu yıl ise 29,5 Milyar $ tutarında sipariş almayı bekliyor. Gemi inşa firması, açık deniz platformu ve özel yapım gemilerin inşa işine de girerek araştırma-geliştirme çalışmalarını değeri yüksek gemiler pazarına genişletmek istiyor.

Yunan Armatörden DSME’ye Dev Sipariş

Bir diğer Güney Kore tersanesi DSME de, merkezi Atina’da bulunan Yunan armatörlük şirketi Angelicoussis Denizcilik’ten ve Exxon Mobil’den toplam değeri 740 Milyon USD olan gemi siparişi aldı.
Yunanlı armatör şirketin DSME’ye iki adet 180.000 DWT’luk capesize dökme yük gemisi ve iki adet de VLCC (büyük tanker) siparişi verdiği açıklandı.

Toplam fiyatı 120 Milyon $ olarak tahmin edilen iki dökme yük gemisinin Anangel Denizcilik Hizmetleri tarafından, Toplam fiyatı 220 Milyon $ olan VLCC’lerin ise Maran Tankercilik tarafından sipariş verildiği öğrenildi.

4 geminin de 2012 yılının ikinci yarısında teslim edileceği gelen bilgiler arasında.

DSME, ayrıca Rusya’nın Doğusunda 2013 yılında çalışma yapması amacıyla Exxon Mobil tarafından 400 Milyon $ bedelli bir açık deniz sondaş platformu siparişi aldığını açıkladı.
BNP Paribas analizcisi James Yoon, “her ne kadar DSME 2010 sipariş hedefini 10 milyar USD olarak açıkladıysa da, bu 2009 yılının 4 Milyar $ olarak gerçekleşen sipariş toplamından iki buçuk kat fazla olmasına rağmen, yıl içerisinde aşılacak ve bunun üzerine çıkılacaktır” şeklinde görüş açıkladı.

Hanjin İlk Türk tankerinin Adını koydu

Öte yandan, Filipinler’deki Hanjin Tersanesi, Subic Bay’deki tersanede inşa edilen ilk 114.000 DWT’luk Aframax tankerin adını koydu. Tanker, Filipinler’de inşa edilen ilk ve en büyük petrol tankeri olma özelliğini taşıyacak.

Gemiye isim verilmesi töreninde konuşan Subic Bay Büyükşehir İdaresi Başkanı feliciano Salonga, geçtiğimiz yıl sonu itibariyle Hanjin’in Subic’teki tersanede 8 konteyner gemisi ve dökmeci gemi inşa ettiğini ve 2012 yılına kadar 36 gemi teslimi planlandığın ı söyledi.

Editör: TE Bilişim