Gemi İnş. Müh. Fatih Yılmaz’ın “Yerli Gemi Motoru Yolunda Bir Marka: TÜLOMSAŞ” başlıklı makalesi, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı tarafından yayımlanan “DENİZCİLİK” dergisinin HAZİRAN-TEMMUZ 2011 sayısında yayımlandı.

İlk olarak sitemizde yayımlanan “Yerli Gemi Motoru Yolunda Bir Marka: TÜLOMSAŞ” başlıklı makale, yayın süresi içerisinde iki bin beş yüz kez tıklanarak oldukça geniş bir okuyucu kitlesiyle buluştu.

Yazısında; MİL-GEM, Türk Koster Filosunun Yenilenmesi vb. gibi milli projelerin yüksek yerli katkı oranı ile hayata geçirilmesi için gemi sevk ve seyir sistemlerinin yerli imkanlarla üretilmesinin şart olduğunu, aksi halde yerli katkıda % 60-65 barajını aşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Fatih Yılmaz, sektörün gemi ana ve yardımcı makine temininde dışa bağımlılığın giderilmesi için Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Motor Fabrikası ve PENDİK-SULZER Motor Fabrikası’nın Türk denizciliğine kazandırılmasının önemine değiniyor.

TÜLOMSAŞ yapımı motorların gemi ve deniz araçlarında kullanımına yönelik tip onay sertifikasyon sürecinin devam ettiğini, sertifikasyon süreci tamamlandığında başta diesel jeneratör (D/G) motorları olmak üzere, TÜLOMSAŞ yapımı motorların özellikle yüksek devir ihtiyacı duyan gemi ve deniz araçlarında rahatlıkla kullanılabileceğini belirten Fatih Yılmaz, Deniz Ticaret Odası (DTO) ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR)’nin satın alma gücüyle desteklenmiş talep ve isteklerini ortaya koymalarının fizibilitenin en önemli ayağını oluşturduğunu, şayet yeterli talep ortamı oluşursa, projenin ikinci aşaması olarak küresel pazarda tekamül etmiş markaların lisansı altında deniz tipi diesel motor üretimi için yeni bir montaj hattı, yani “TÜLOMSAŞ Marine Diesel Engine Department”  kurulmasının da mümkün olduğunu vurguluyor.

Yazısında; eski adı Pendik Tersanesi şimdiki adı İstanbul Tersane Komutanlığı olan tersane bünyesindeki PENDİK-SULZER Motor Fabrikası’ndaki 7.500 HP ve 35.000 HP kapasiteli motor test ünitelerinin TÜLOMSAŞ Motor Fabrikası’na nakledilmesi halinde, hem TÜLOMSAŞ’ın motor test kapasitesinin artacağını, hem de gemi motoru üretimine yönelik yatırım maliyetinden tasarruf edilmiş olacağını vurgulayan Fatih Yılmaz, meslek örgütü olarak Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Osman KOLAY’ın da yerli gemi motoru çalışmalarına destek verdiğini, TÜLOMSAŞ yapımı diesel motorların kamu kurum ve kuruluşlarına ait gemi ve deniz araçlarında kullanılmasının fiili olarak teşvik edilmesi ve ayrıca yerli gemi teçhizatı üretim ve tercih edilirliğini menfi yönde etkileyen mevzuat hükümlerinin ortadan kaldırılması konularının da fizibilite açısından önem taşıdığını belirtiyor.



Fatih Yılmaz’ın TÜLOMSAŞ ile ilgili yazılarını okumak için aşağıdaki linkleri tıklayınız:

http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=yazar&id=30&yazi_id=100593


http://www.denizhaber.com/fyilmaz_tulomsas.pdf

Editör: TE Bilişim