TÜRKİYE’NİN İLK OŞİNOGRAFİK ARAŞTIMA  GEMİSİNİ YAPAN  ÇEKSAN TERSANESİNİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI NİHAT ERGÜN ZİYARET ETTİ.

Çeksan Tersanesi tarafından TUBİTAK için  inşa edilen  “TUBİTAK MARMARA” isimli gemi yi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN ile birlikte bir  heyet ziyaret etti.

Ziyaret Çeksan tersanesinde yapılan toplantı ile başladı. Toplantıda Çeksan Yön. Krl. Bşk. Başaran BAYRAK Çeksan tersanesi hakkında bilgi verdi. Ayrıca İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı kimliğiyle sektörün sorunlarına değindi özellikle son dönemde gündem de olan Milli Emlak kiralarını dile getiren BAYRAK sektörün en önemli sorunu olduğunu vurguladı.

Bakan ERGÜN,  gemi inşa sanayinin önemli bir sektör olduğunu, üç tarafımızın denizlerle çevrili olan ülkemiz için, bunun büyük bir fırsat olduğuna değindi. Rusya’nın bizim için çok önemli olduğunu, Rusya daki gemilerin yenilenmesi gerektiğini ve bizim bu konuda çalışmalar yapmamız gerektiğini dile getirdi.

ERGÜN ayrıca Çin, Kore, Japonya gibi ülkelerin büyük tonajlı gemilerde çok iyi olduğunu bizim ise daha özellikli gemilerle ön plana çıkmamız gerektiğini vurguladı.

Gemi inşa sanayi sektörüne çok hakim olan Bakan Nihat ERGÜN’ün sektörün sorunlarını da yakından takip ettiği dile getirdi.

Çeksan Yönetim Kurulu Bşk. Başaran Bayrak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bünyesinde yürütülen sanayi stratejik planlamalarında Gemi inşa sanayi  sektörünün de mutlaka yer alması gerektiğini talep etti.

Toplantıda Tubitak yetkilileri tarafından  “TUBİTAK MARMARA” isimli geminin teknik özellikleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

R/V TUBİTAK MARMARA araştırma gemisi ilk yerli oşinografik araştırma gemisi olma özelliğini taşımakta olup,  14.knats hızında, 41,2 boyunda, 9,55 m eninde, 4.50 m yüksekliğin de  olup, 11 bilim adamı 12 mürettabatla iç sularda faaliyette gösterecek. %60 yerli imkan kabiliyetinde  yapılan araştırma gemisi  şubat ayı içinde denize indirilecek.

Ziyarette Çeksan tersanesi adına Başaran Bayrak günün anlam ve önemine ilişkin Bakan Nihat ERGÜN’E bir plaket hediye etti. Ziyaret geminin gezilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim