Yıllardan beri geleneksel yöntemler ile gemi inşa sektöründe inanılmazları gerçekleştiren Karadenizli üreticileri teknoloji ve iyi uygulamalarla buluşturacak Trabzon Gemi İnşa Kümelenmesi kapsamında ilk kez grup olarak Avrupa’nın ünlü Almanya ve Hollanda’da tersanelerde incelemelerde bulundular. Sektörde dünyadaki yeniliklerin buluştuğu Hamburg fuarına katıldılar. Programa, Ekonomi Bakanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi ve firmalardan oluşan 20 kişilik heyet katıldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Çelebi, Ekonomi Bakanlığı’ndan Zeynep İyiler, İrem Konuk, Proje Koordinasyon Ofis Genel Koordinatörü Ümit Orhan, Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Emrah Ayvaz, Avrupa İşletmeler Ağı Uzmanları, Elif Duman, Zeki Mert Barut, Kümelenme Uzmanı Yeliz Çuvalcı katılım sağladı.

Heyette katılan firmalar ve temsilcilerin ise Rıfkı Başaran ( Başaran Gemi Sanayi), Zafer Başaran ( Başaran Gemi Sanayi Tic. Ltd. Şti.), Hüseyin Ergün ( Ergün Gemi Sanayi), Rüstem Ergün ( Ergün Gemi Sanayi Tic. Ltd. Şti.), Kenan Şengün ( Şengün Gemi Sanayi), Yüksel Şengün ( Ferhat Usta Gemi Sanayi), Erdem Serdar Öğmen ( Aksoy Gemi Sanayi), Cihan Erhan ( Erhanlar Gemi Sanayi), Süleyman Pulat ( Pulat Boru Plastik ve Mak. San Tic. Ltd. Şti.), Hamza Geçgin ( Sezer Mühendislik), Recep Kalyoncu ( Balıklı Makine) olmuştur;

“Avrupa’nın ünlü tersaneleri yerinde görüldü.”

Trabzon Gemi İnşa Kümelenmesi çalışmaları etrafında kenetlenen bu alandaki işletmeler sektörlerindeki teknolojik yenilikler hakkında bilgi edinmek ve ileri uygulamaları yerinde görmek için 2-7 Eylül 2012 tarihleri arasında Almanya ve Hollanda’ya iş görüşmeleri programı gerçekleştirdi.

Avrupa’daki modern tersaneleri görme imkanına sahip olan gemi üreticileri ilk ziyareti Hollanda’ya gerçekleşti. Bu ülkede tersane sektöründe kümelenme örneklerini inceleme fırsatı yakaladılar. Trabzon’da gerçekleştirdikleri kümelenme kapsamında atılacak adımlar için önemli deneyim kazandılar.

Ardından Almanya’nın Hamburg şehrinde bu yıl 24.sü düzenlenen ve yaklaşık 2000 katılımcı ve 50.000 ziyaretçinin katılım gösterdiği SMM fuarı, denizcilik endüstrisinin uluslararası platformu ve önde gelen buluşma noktası olan fuar ziyaret edildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğinde yürütülen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamındaki Trabzon Gemi İnşa Kümelenmesinin başarıyla hayata geçirilmekte olduğunu ifade etti.

Hacısalihoğlu, yapılan çalışmalar neticesinde küme üyelerinin yenilikçiliğin iyileştirilmesine, pazarlama ve ihracatın geliştirilmesi faaliyetlerine ihtiyaç duyulduğu gözlemlendiğini ifade etti.

Aynı zamanda firmaların teknoloji seviyelerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ Yapılacak yeni yatırımların daha organize olması gerektiği ve benzer süreçlerin aynı büyüklükteki fakat gelişmiş işletmelerde ve kümelerde nasıl yürütüldüğünün bire bir örneklerinin görülmesi için Avrupa’daki tersanelerin ve fuarların takip edilmesi yararlı sonuçlar sağladı. ”diye konuştu.

“Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a teşekkür”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a teşekkür eden, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Trabzonlu gemi işletmelerine bu şansı sağlamasından ötürü ve KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’ne bugüne kadar verdiği destekten ötürü Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

Heyete Avrupa’daki temaslarda yardımcı olan Hamburg Ticaret Ataşeliğine, Ekonomi Bakanlığı’ndan Zeynep İyiler ve İrem Konuk ile Proje’nin uluslararası uzmanı Martin Bloem’de katkılarından ötürü ayrıca teşekkürde bulundu.

“TTSO, Sürmene’de benzer tersaneyi hayata geçiriyor.”

Başkan Hacısalihoğlu, bilindiği üzere AB ve Türkiye Cumhuriyeti fonları ile yaklaşık 9,5 Milyon Avro bütçesi ile desteklenecek olan ve bölgedeki firmalara verimli tasarım ve imalat için hazır kesilmiş ve bükülmüş çelik paketleri tedarik hizmeti, tasarım merkezi, ortak pazarlama birimi hizmetleri verecek olan bir tesis Sürmene’de faaliyete geçirileceğini aktardı.

Hacısalihoğlu şöyle konuştu:” Bu bağlamda Hollanda’nın Groningen şehrindeki tersaneler için benzer hizmeti vermekte olan firma ziyaret edilerek işleyiş hakkında bilgi alınmıştır. Ardından küme üyeleri olan firmalar ile aynı boyutlardaki tersanelere, tahrik sistemleri, proses otomasyonu, borulama sistemi, makine dairesi kurulumu, yangın sistemleri kurulumu yapan firmalar ile görüşmeler yapılarak hem teknoloji hem de uygulamalar konusunda bilgi alınmış ve bu firmaların tesisleri gezilmiştir. Firma ziyaretlerini takiben Kuzey Hollanda tersanelerinin merkezi pazarlama ve tasarım görevini üstlenen ve farklı firmaların kendi uluslararası pazarlama faaliyetlerini etkin biçimde paylaştıkları küme olan ziyaret edilmiştir. Bu küme özellikle bölgemizdeki firmalar ürettiği ölçekteki deniz tekneleri, sualtı tarama gemileri ve açık deniz ikmal gemilerinin tasarımı konularında tecrübe sahibidir.”

“Gemi işletmeleri sahipleri Avrupa’daki teknoloji gezdi, gördü, fuara katıldı, işbirliği ve karşılıklı görüşmelerde bulundu. ( Ufkumuz açıldı ) dedi.”

Trabzonlu gemi işletme sahiplerine Hollanda ziyaretinde, gemi inşa sektöründe büyük önem taşıyan gemi finansmanı konusunda sunum yapıldı, ardından bu tip bir uygulamanın nasıl yapıldığı ile ilgili pratik bilgiler paylaşıldı.

Gemi işletme sahipleri Almanya’nın Hamburg kentinde 24. kez düzenlenen ve 2000 katılımcı ve 50 bin ziyaretçisi bulunan denizcilik endüstrisi fuarına da katıldı. Sektörün lider kuruluşları ve yeni teknolojiler incelendi.

Aynı zamanda fuar kapsamında Avrupa İşletmeler Ağı desteği ile düzenlenen ikili iş görüşmelerine katılım sağlandı. Bu sayede firmaların ticari ve teknolojik işbirlikleri kurmalarının önü açılmıştır. Daha sonra ülke masaları ve belirli alanlardan firmaların stantları Proje’nin uluslararası uzmanı eşliğinde ziyaret edildi.

Programa katılan firma temsilcilerinin görüşleri de aşağıdaki gibidir;

ERHAN GEMİ SANAYİ | Cihan ERHAN

Erhan gemi sanayi olarak bu fuara katılımı ve firma gezilerinin bizim için faydalı, ileriye dönük yatırımlarımızda bir vizyon, önümüzdeki tersane yatırımı için bir planlama altyapısı oluşturmuştur. Organizasyon sırasında birebir görüştüğümüz firmalar, sunum yapan uzmanlar bizlere her türlü bilgiyi hiç çekinmeden verdiler.

İleriki dönemlerde bizlere bu organizasyonlar faydalı olacaktır. Emeği geçen başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere, TTSO ve proje uzmanlarına ve iştirak edenlere sonsuz teşekkürler.

Devamının gelmesi dileğiyle.

BAŞARAN GEMİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ. | Zafer BAŞARAN

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında TTSO’nun düzenlemiş olduğu Hollanda ve Almanya gezi programında özellikle Hollanda’daki işletme sahiplerinin bizlere göstermiş olduğu ilgiyi takdirle karşılıyor ve bu programın düzenlenmesinde emeği geçen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

Müsait olduğumuz sürece ihracatımızı geliştirecek bu tür programlara katılmayı isterim.
BAŞARAN GEMİ SANAYİ | Rıfkı BAŞARAN

Kümelenme projesi kapsamında düzenlenene geziye ilk teklifte isteksiz olarak katıldığım Hollanda ve Almanya gezisini çok olumlu buldum. Hollanda’da yaptığımız tersane gezisi ve programlarından oldukça memnun oldum bize eşlik eden ve orada karşılayan görevliler oldukça başarılıydı. Almanya’da fuar gezisi ve şirketlerle yapılan ikili görüşmelerin tercümanlar eşliğinde yapılması beni bayağı memnun etti.

Bu gibi görüşmelere her zaman katılmak isterim. Saygılarımla.

ERGÜN GEMİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ. | Rüstem ERGÜN

02.09.2012 – 07.09.2012 tarihleri arasında Kümelenme projesi kapsamında yapılan bu organizasyon ilk dakikadan son dakikaya kadar eğitim, görsellik, fikir alışverişi, konaklama, seyahat, uyumluluk ve fuar ziyareti konularında mükemmeldi.

Bu projenin katılımcıların katkısı ile iyi başarılara ulaşmasını dilerim.

BALIKLI MAKİNE | Recep KALYONCU

TTSO’nun gezisi benim için olumlu geçti. İlk adımı atıp görsel olarak tecrübemi artırdım. Bir araya gelmemiz için sizin fedakarlık etmeniz gerekir. Teşekkürler.

PULAT BORU PLASTİK VE MAK. SAN. İNŞ. TAAH. VE TİC. LTD. ŞTİ. | Süleyman POLAT

TTSO’nun düzenlediği kümelenme programı doğrultusunda yapılan Avrupa gezisi genel olarak iyiydi özellikle çok dolu bir program hazırlandı. Yardımcı ekip iyiydi.

FERHAT USTA GEMİ SANAYİ | Yüksel ŞENGÜN

Ticaret odamızın düzenlemiş olduğu program şahsım adına oldukça olumlu geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

ŞENGÜN GEMİ SANAYİ | Kenan ŞENGÜN

Gemi inşa sürecinde geminin yapım aşamalarının ve yan sanayi kuruluşlarını görüp inceledik. Modern teknoloji ile tanıştık ve daha sonrasında da fuar alanındaki ikili görüşmeler ile ticari bağlantılar kazanmaya çalıştık. Fuar kapsamında tüm yan sanayi markaları ile tanışıp malzeme tedariki yapabileceğimiz firmaların bilgilerini edindik.

AKSOY GEMİ SANAYİ | Erdem Serdar ÖĞMEN

Yapmış olduğumuz Almanya ve Hollanda gezisi içinde bulunduğumuz kümelenme çalışması için son derece verimli ve keyifli geçti. Özellikle Avrupa tersanelerinin organizasyonu ve uygulamamız gereken yöntemler hakkında bilgi sahibi olmamız sağlandı. SMM fuarı ikili iş görüşmeleri ve yeni teknolojiler hakkında aldığımız bilgiler gelecekte tersanelerimizde uygulayacağımız organizasyon ve üretim yöntemleri hakkında ufkumuzun açılmasına son derece katkıda bulundu. Bu nedenle bu organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

SEZER MÜHENDİSLİK | Hamza GEÇGİN

Gezinin genel olarak amacına ulaştığına inanıyorum. Hollanda’daki tersane gezileri özellikle kümelenme konusunda nasıl başarılı olunabileceği hususunda önemli bilgiler sunuldu. Bunun dışında yeni dönemde karşılaşabileceğimiz yeni gemi tiplerinin inşasına şahit olunması bizler için emsal olmuştur. Almanya’daki fuarda ise fuar organizasyonlarında nelerin önem arz ettiği konusunda bazı fikirler sunulmuştur.
Editör: TE Bilişim