ThyssenKrupp, sivil gemi inşadan çıkıyor

ThyssenKrupp yönetimi kriz ortamında karlılığını kaybeden bölümlerin elden çıkarılmasının planlandığını ve bu planın kısa zaman içinde hayata geçirileceğini vurguladı.

Büyüklüğü ve iş hacmi itibariyle Avrupa’nın sayılı holdinglerinden biri olarak gösterilen ve madencilik, enerji, demir-çelik, gemi inşa gibi alanlarda yatırımları bulunan Alman ThyssenKrupp AG, geçtiğimiz günlerde yaptığı sürpriz bir açıklama ile sivil gemi inşa faaliyetlerinden çekileceğini bildirdi. Açıklama gerek ülke içinde gerekse de uluslararası zeminde büyük yankı bulurken, ThyssenKrupp yönetimi kriz ortamında karlılığını kaybeden bölümlerin elden çıkarılmasının planlandığını ve bu planın kısa zaman içinde hayata geçirileceğini vurguladı. Kararı değerlendiren ekonomistler ise; son birkaç ay içinde elindeki altı adet mega yat ile 10 adet konteyner gemisi siparişini kaybeden grubun kendisini pozisyon almak zorunda hissettiği görüşünde birleştiler. Üretim merkezlerinde askeri faaliyetlerin devam etmesi kararı ise, global çapta yeniden tırmanış gösteren silahlanma yarışı ile dünya denizlerinde oynanan denizaltı satrancı doğrultusunda değerlendirildiğinde isabetli bir karar olarak değerlendiriliyor. Çünkü grup denizaltı inşası konusunda “sayılı üreticilerden biri” olarak tanımlanıyor. Grup Türkiye’nin daha önce açtığı denizaltı ihalesine de İngiliz Marine Force International(MFI) şirketiyle konsorsiyum kurarak girmiş ve U-214 model 6 denizaltının inşa ve teslimini kapsayan ihaleyi 2,5 milyar dolara almıştı. Askeri denizaltı ve gemilere olan ilginin devam ettiğini belirten şirket yönetimi bu alandan çekilmek gibi bir niyetleri olmadığını ısrarla vurguluyor.

Yakın geçmişe bakıldığında finansal krizin Alman tersanelerini menfi yönde etkilediği, ThyssenKrupp’un da bu alanda sık sık pozisyon değiştirdiği rahatlıkla görülebiliyor. Dünya ihracat şampiyonu Almanya’nın kriz nedeniyle ihracatı yüzde 25 azalırken, Alman tersanelerinin de bundan nasibini aldığını geçmiş sayılarımızda siz okurlarımızla paylaşmıştık. Hatırlanacağı gibi Almanya’nın dev tersane şirketlerinden ThyssenKrupp Marine Systems(TKMS) de banka finansmanının zora girmesi nedeniyle aldığı 10 “konteyner gemi” siparişinin tümünü Mart – Haziran dönemi içinde durdurma kararı almıştı. Manager-Magazin dergisinin haberine göre siparişlerin durması, şirketin Kiel tersanesinde 500, Emden tersanesinde ise 1400 çalışanın işini tehlikeye soktu. Financial Times Deutschland gazetesinde yer alan haberlere göre, TKMS’in ana şirketi ThyssenKrupp, kriz nedeniyle 2008 yılında 1,5 milyar Euro zarar etti. Merkezi Hamburg şehrinde bulunan TKMS’de toplam 8000 bin kişi çalışıyor. TKMS gibi Almanya’daki diğer bazı tersane şirketlerinin de benzer sıkıntılar yaşadığı biliniyor. Bilindiği gibi bahse konu Alman tersanelerine Rus milyarderlerin verdiği lüks yat siparişleri de kriz nedeniyle iptal edilince Alman tersanelerinde işçi çıkışları ve çalışma saatlerinin kısaltılması tartışılmaya başlanmıştı. Ancak konu ThyssenKrupp ve tersaneler olunca grubun “çekilme” ve “tersane kapatma” gibi kararları ilk kez almadığını hatırlamak gerekiyor.

5200 işçiyi korku sardı

ThyssenKrupp AG’nin son olarak sivil gemi inşa faaliyetlerinden çekileceğini açıklaması, bağlı tersanelerde çalışan işçileri de ayağa kaldırdı. Geçtiğimiz Cuma günü Almanya’nın kuzeyinde bir protesto gösterisi düzenleyen 2000 kadar işçi, şirket yönetimini kararlarını yeniden gözden geçirmeye davet etti. Sivil üretim yapan tersanelerde 5200 çalışanın bulunduğunu belirten işçiler, tüm çalışanların ve ailelerinin “işsizlik korkusu” yaşamakta olduğunun altını çizdiler. İşlerini kaybetme tehlikesine karşı savaşacaklarını belirten işçi temsilcileri, “Mayıs ayında yapılan açıklamaya göre, firma yılda 500 milyon Euro tasarruf yapmayı planlıyordu. Yaşanan kriz sonunda düşünülen tasarrufun yetersiz olduğu bu rakamın bir milyar Euro’ya yükseltildiği açıklandı. Personel ve malzemeden tasarruf etmeyi düşünen işletme, temmuz ayının sonu itibariyle dünya genelinde bulunan işletmelerinde çalışan 11 bin kişiyi işten çıkardı. İşletme sadece KRV eyaletindeki işletmelerinde çalışan iki bin 500 kişinin çıkışını verdi. Sıranın tersanelere geleceğinden korkuyorduk ve korktuğumuz başımıza geldi. Çıkan haberleri yalnızca bir söylenti olarak değerlendirmek isterdik ama geçmişteki tabloya bakınca durumun ciddiyeti anlaşılıyor.” şeklinde konuştular. İşçiler karar yeniden gözden geçirilene kadar protestolarına periyodik olarak devam etmeyi planlıyor.

Editör: TE Bilişim