Gobustabn gemisinin denize indirilme töreninde bir konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’nin gemi inşa alanında yaptığı hamleleri sıralayarak bugün gelinen noktaya dikkat çekti. Kalkavan, “Ülke olarak 1980’lerde esas gemi inşa hamlemize başladık. Sonra 2002 sonrası büyük bir hamle, dörde katlanan bir gemi inşa kapasitesi. Sanırım üçüncü dalga geliyor. Devletimiz ya tamam ya devam diyecek ve bu iş daha ileri seviyelere gidecek. Ben ‘Devam’ diyeceğini düşünüyorum. Ben bu tersane projesi başlamadan önce çok başarılı olacağına inanmıyordum. Sanırım gemi inşa alanı olarak bundan daha zor bir bölge yoktur. Ancak Türk insanı inatla ben burada yapacağım deyince ve devletimiz de destek verince bu başarı ortaya çıktı. Çok maliyetli alanları böyle işveren, aş veren hale getirdiği için Beşiktaş Tersanesi’ne ve diğer tersanelere teşekkür ediyorum. Her giden geminin arkasından 300 kişinin işten ayrılması gerekiyor. Yerine yenisini koyamadığınız zaman bu sayı giderek artıyor. 4 sene önce 400’lerden gelen sipariş sayısı 30’lara kadar inmiş durumda. Hükümetimiz tarafından teşvik sistemi yeniden gözden geçiriliyor. Sektörün yeniden ivme kazanması için devletin desteğine ihtiyacı var. Sayın bakanımız da denizcilik sektöründen giden birisi olarak sorunları iyi biliyor ve inşallah sorunlarımızın çözümünde bize gereken desteği verecektir” diyerek hükümetten beklentilerini vurguladı.

Sözlerine Mübariz Ailesi’ni ve Palmali Holding’i değerlendirerek devam eden Kalkavan şöyle konuştu: “Mübariz Ailesi çok enteresan bir aile. Artık onları ayrı olarak saymıyoruz. Onlarda bizden. Sorduğumuzda ‘Ben de Kalkavan’ım’ diyor. Bu ülkeye verdikleri önem ve yaptıkları çok önemli. Yapmış oldukları yatırımla yüzlerce insana iş-aş sağladıkları için kendilerine özellikle teşekkür ediyorum. Mübariz Ailesi bazen antipatik gözükse de, aleyhinde konuşulsa da bu ülkeye katmış olduğu değer çok fazla. Sadece armatör olarak değil, gemi inşa adına da çok büyük katkıları var. İnşallah canları sıkılmaz ve yatırımlarına devam ederler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bunun yanında Palmali de çok enteresan bir firma. Gerçekten bir dev. Türkiye’de merkezinin olması da deniz taşımacılığı için çok önemli bir durum.”

Kalkavan, “Burada yoktan var edilen bir alan yaratıldı. 120 bin metrekarede, 1300 kişi çalışıyor. Hem emek hem de sermaye yoğun bir sektör bu. Gemi inşada 1960’larda başlayan serüven bugün önemli noktalara gelmişti ve bundan sonrada çok daha iyi olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Beşiktaş Tersanesi inşa edilen “Gobustan” isimli 7 bin DWT’uk nehir tankeri denize indirildi.

Editör: TE Bilişim