Tik, en çok bilinen güverte kaplaması. Tik, dünyanın en sağlam ve güzel ağacı. Üstelik içerdiği yağ nedeniyle tuzlu suya dayanır, denizci dostudur. Fazla söze gerek yok, eski tapınaklarda bin yaşında tik kolonlar bulunması, batık gemilerden bozulmamış tik parçalarının çıkarılması ne kadar dayanıklı bir ağaç olduğunu anlatmaya yeter. Geçen nisan ayında Yeni Zelandalı tersane Mc Mullen&Wing tarafından denize indirilen 45 metrelik Big Fish, modern bir ekspedisyon yatı tasarımını gölgede bırakan granit güverte döşemeleriyle ilgi konusu oldu.

TAŞ GÜVERTE

Herkesin aklında tek soru vardı: Granit gibi ağır ve esnek olmayan bir malzeme nasıl olur da güvertede kullanılıyordu? Stone Decking System’in ürünü bu iki temel özelliği de sorun olmaktan çıkarmış. Firma sahibi Jeff Homchick granit plakalarının kalınlığının 7 milimetre olduğunu, bunu 6 milimetreye kadar da düşürebileceklerini belirtiyor. Esneklikse granitin içine infüze edilen epoksi ile sağlanmış. Nasıl derseniz, Homchick’e sorduk ama ticari sırrını açıklamaya yanaşmadı. İşin en ilginç yanı ise malzemenin ağırlığının tikten daha az olması. Zira tik, tekne güvertesinde genellikle 10-12 milimetre kalınlığında kullanılıyor ve metrekaresinin ağırlığı, tikin cinsine bağlı olarak ortalama 8-9 kilogram. (Tikin cinsine göre değişebiliyor.) Öte yandan 7 milimetre kalınlıktaki Stone Deck’in metrekare ağırlığı yaklaşık 6 kilo. Jeff Homchick haliyle granitin her teknede kullanılabileceğini söylüyor ve yakında 8 metrelik bir yelkenliye de uygulama yapacaklarını belirtiyor. Homchick, “Gelecek, Stone Deck’te” diyor. Lüks bir kiralık yat olan Big Fish, Patagonya, Antarktika, Güney Pasifik ve Kuzey geçişi gibi zorlu sularda seyrediyor.

Big Fish, Boat International ve Show Boats dergilerinin kasım sayılarının kapağındaydı. İlk ödülünü de Yachts Dergisi’nden, “En Yenilikçi Yat-50 metre altı yatlar” kategorisinde aldı. Stone Deck, dünyada ömür boyu garantili sunulan nadir ürünlerden biri, kaymıyor ve bakım masrafı yok. Bu ürünle ilgili her şey söylendiği kadar şahane ise Stone Deck özellikle büyük yatlar için ciddi bir alternatif olabilir. Ürünün bir başka güzelliği ise, sıcak yaz günlerinde serin bir zemin sunması. Fiyatının ise tike eşdeğer olduğu belirtiliyor (Kaliteli tikin metrekaresi 700-1000 Euro arasında), ancak nihai rakam uygulanacak alana göre belirleniyor.

Editör: TE Bilişim