“Tersaneler tek modele indirilmeli” 

Denizcilik duayenlerinden Cengiz Kaptanoğlu: Gemi inşaa sanayiinde haksız rekabet önlensin...

AKP eski İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda Kaptanoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kaptanoğlu, Türkiye’deki tersaneciliğin 3 grupta olduğunu belirterek, “Tersaneleri tek modele indirmek lazım” dedi.

TİCARET Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Kaptanoğlu, denizcilik sektörünün lokomotifi durumunda olan tersanelere yönelik yapılması gerekenleri değerlendirdi. Tersaneciliğin önemli bir istihdam ve ihracat kaynağı olduğunu belirten Kaptanoğlu, ancak tersaneler arasında haksız rekabetin yaşandığını vurguladı.

Kaptanoğlu, “Bu kaynağı ayakta tutmak zorundayız. Tersaneler arasında haksız rekabet yaşanıyor. 56 noktadaki tersaneler özel üretim imkânlarından yararlanıyor. Sigorta vermiyor, ucuz elektrik kullanıyor. Serbest bölgelerdeki tersanelerde bu saydığım menfaatlerden yararlanıyor. İstanbul tersaneleri ise bu menfaatlerden yararlanamıyor. 3 tip tersane yapısını tek tipe indirmek lazım. İstanbul ve Yalova’daki tersanelerde bu imkânlardan yararlanmalı” dedi.

Sektörün geleceği için özel kredi imkânlarının devreye girmesi gerektiğine dikkat çeken Kaptanoğlu, “2002 yılında yüzde 20’lik bir teşvik primi vardı. Bu güzel bir uygulama idi. Sektörün geleceği için bazı şeyler yapılmak zorunda. Özellikle işletme kredilerine ihtiyaç var. Eximbank’da 600 milyon dolarlık kredi kaynağı var. Bu devreye girmeli. Artık tersanelerimizin ipotek olarak gösterilebilmeli. Teminat mektupları isteniyor. Bu da sıkıntı yaratıyor” dedi.

FİNANS MUSLUKLARI AÇILSIN

Tersanelerde yapımı yarım kalan gemiler olduğunu bildiren Kaptanoğlu, ara kredi imkânının sağlanması gerektiğini söyledi. Kaptanoğlu, “Devlet gemilere 2. ipotek koyarak bu özel bankalara destek vermeli. Ve o bankalarda kredi musluklarını açmalılar. Bu olay mega yat içinde geçerli. Bu yatların bitmesi gerekiyor. Hükümet finans muslukları açsın. Ne verirse versin, ama versin” diye konuştu.

SEKTÖR TEDBİR ALIYOR

Sektörde kriz sonrasında gerekli tedbirlerin alındığını belirten Kaptanoğlu, Tuzla’da 40 bin olan çalışan sayısının 25 bin kişiye düştüğünü kaydetti. Kaptanoğlu, “Tuzla tersaneleri bomboş. Bakım onarım için gelen gemi yok. Ben krizin büyüyeceğine inanmıyorum. Bu sektördekiler son 4 yılda kazandıklarının yüzde 95’ini gene gemi inşaya yatırdı” dedi

YAŞLI DEĞİLİZ

Türk ticaret filosunun yaşlı olduğu konusundaki soruyu da değerlendiren Kaptanoğlu, “Son dönemde yapılan yeni yatırımlarla yaş ortalaması 1-5 arasına düştü. Genç gemilere sahip olmamız kriz döneminde bize avantaj olarak geri dönecek. Çünkü artık herkes daha genç gemilerle çalışmak istiyor” dedi.

ARTIK HERŞEYİ ÜRETEBİLİYORUZ

Türkiye’nin gemi inşa sanayinde dünya 4. olduğunu hatırlatan Kaptanoğlu, kimyasal tanker üretiminde elde edilen başarının bütün üretim alanlarında kendisini hissettirdiğini kaydetti. Kaptanoğlu, “Artık her cins gemiyi üretebilen bir yapımız var. Kriz döneminde de tersaneler her gelen siparişi değerlendirecek. Bugün MİLGEM Projesi kapsamında 5 tersanemiz askeri gemi üretimi gerçekleştiriyor. Her tip ve tonajda gemi üretibileceğimiz bir yapıya kavuştuk” dedi. 2009 yılında mevcut siparişlerin bitirileceğini ve bu işlerin 2010 yılı Haziran ayına kadar devam edeceğini belirten Kaptanoğlu, ancak yeni siparişlerin gelmediğini söyledi.

Kaptanoğlu, “Dış siparişlerde iptal olmazsa, Hükümet destek verirse Türkiye’nin genç ticaret filosu 15 milyon tona çıkar. Bu da güzel ve büyük bir rakam. Artık biz kendimizin değil dünyanın malını taşır durumdayız. Gemilerimizin gençleşmesi büyük bir önem taşıyor” dedi. Kaptanoğlu, Türkiye’nin denizcilik konusundaki geleceğini ise “Tersane sayısı 37’den 120’ye yükseliyor. Filomuz 7 milyondan 22 milyon tona çıkacak. Marinaların kapasitesi 5 kat arttı. Özelleştirme ile limanların gelişimi hızlanıyor. Özelleştirmeye karşı çıkanlar Mersin ve Kuşadası Limanı’ndaki başarıyı görsün” diye özetledi.

Editör: TE Bilişim