Tersaneler iflasın eşiğine geldi 

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, tersane ve gemi inşa sanayiinde son bir yıldır siparişlerin iptal edilmesi ve yeni siparişlerin alınamaması nedeniyle sektörde yüzde 60-70 oranında işçi çıkartıldığı belirtildi.

OYAK yönetiminin Erdemir'e askeri gemiler yaptırarak donanmaya katkıda bulunmak istediği ise biliniyor. Bunun için de Umo Gemi'yi satın almayı düşünen Erdemir kurmaylarının Ustamehmetoğlu UMO gemi ile kısmen anlaştıkları belirtiliyor.

BİR ZAMANLAR 7-8 YIL SONRASINA SİPARİŞ ALIYORLARDI

Ereğli'deki tersanelerde işçilik ve malzeme kaliteli olduğundan büyük adımlar atıldı ve  maliyetler Avrupa'ya nazaran daha da ucuza geliyor. Bu nedenle Türkiye, dünya tersaneciliğinde 3. sıraya gelirken, Ereğli ise Tuzla tersanelerinden sonra üçüncü sırada geliyor. Ereğli'de siparişler o kadar arttı ki 7-8 yıl sonrasına sipariş alınmaya başlandı. Bu durum Ereğli tersanelerinin 2-3 yıl böyle devam etmesinin ardından ekonomik kriz sebebiyle birçok gemi siparişi iptal edildi.
 
ÇALIŞAN SAYISI 5 BİN KİŞİDEN 2 BİN 500'E DÜŞTÜ

Kriz öncesi Ereğli'de yaklaşık 5 bin işçi çalışırken, kriz döneminde bu işçilerin yüzde 40-50'si işten çıkartıldı ve tersanelerde şu an yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışıyor. İşsiz kalan tersanelerden iş alan firmalar yarım kalan işlerini tamamlıyor. Elinde işi olmayan tersaneler ise kapanma ile yüz yüze. Tekstil sektörü gibi tersanecilik sektörü de bitme noktasında. Karadeniz Ereğli'nin yanında Tuzla, Yalova, Cide, Trabzon ve Sinop'taki tersanelerin de etkilendiği ileri sürülüyor.

 

Editör: TE Bilişim