Tersaneler için tedbir paketi hazırlanacak   
 
Küresel finansal krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen gemi inşa sektörünün sorunları, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda masaya yatırıldı.

Tersaneler için “sektörel tedbir paketi” hazırlanması kararlaştırılan toplantıda, sektörün, “devletin banka kredileriyle ilgili garantör olması”, “SSK ve vergi borçlarının ertelenmesi” ve “kamu kurum ve kuruluşlarının deniz vasıtaları için süratle ihaleye çıkması” yönündeki talepleri dile getirildi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda gemi inşa sektörünün sorunları da ele alındı.

Sektör adına İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Deniz Ticaret Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın sunum yaptığı toplantıda, çözüm önerileri dile getirildi.

Toplantıda, küresel finansal krizin ardından tersanelerdeki hemen hemen tüm siparişlerin iptal edildiği hatta bazı bitirilmiş gemilerin bile armatörler tarafından teslim alınmadığı belirtildi.

Bankaların kredi miktarlarını aşağıya çektiği, pek çok geminin yapımının yarım kaldığı vurgulanan toplantıda, krizden önce “nasıl olsa talep var” görüşüyle siparişsiz “açığa yapılan” gemilere fiyatlarının yarıya düşmesine rağmen alıcı bulunmadığı dile getirildi.

Banka kredilerini ödemekte zorlanan tersanelerin işçi azaltma yoluna gittikleri kaydedilen toplantıda, sektörün sorunları ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

“Siparişler iptal edildi. Armatörler 'Zararın neresinden dönsek, kardır' diyerek, tamamlanmış siparişlerini bile almaya yanaşmıyorlar. Görüşmesi devam eden işlerde geri adım atıldı. Banka kredilerini ödeyemiyoruz. Devlet, banka kredileriyle ilgili bize garantör olsun. Banka kredileri ötelenebilir. İstihdam konusunda sıkıntılar yaşamaya başladık. İstihdamın üzerindeki yükler hafifletilebilir. Devletten alınan doğalgaz ve elektrik gibi sarf malzemeleri ucuzlatılsın. SSK ve vergi borçları ertelensin. Sektörün ayakta kalması için kamu kurum ve kuruluşlarının deniz vasıtaları için süratle ihaleye çıkılsın. Şehir hatları filolarının yenilenmeleri öne alınsın. Gemi inşasında destekleme pirimi getirilebilir.”

Toplantıda, Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda DPT, Maliye ve Hazine Müsteşarlarından bir “çalışma grubu” oluşturuldu. Bu grubun, sektörün talepleri doğrultusunda hazırlayacağı “Sektörel Tedbir Paketi” Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na iletilecek.

“YÜZDE 30 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYORUZ”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, gemi inşa sektörünün “altın yumurtlayan tavuk” olduğunu söyledi.

Sektörün son 7 yılda Türkiye'ye 10 milyar dolar döviz sağladığını vurgulayan Bayrak, şunları kaydetti:

“Mali krizin ardından tersanelerdeki siparişlerin 25'i iptal edildi. Diğer siparişlerin de kredileriyle ilgili sorunlar yaşanıyor. Sektör çıkmazda. Devletin kredilere garantör olması, bu sorunu çözecektir. Tersanelerdeki yarım işler, Mayısa kadar tamamlanır. Sonrasında hiç iş yok. Şu anda bile yüzde 30 kapasite ile çalışıyoruz. Önlem alınmazsa, devlet ihaleleri devreye girmezse sektörü çok büyük bir sorun bekliyor. Ama hükümetimizin soruna çözüm getireceğini umuyoruz.”(aa)
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim