Tersane sayısı 4 Yılda yarıya düştü

Yeni inşa sipariş defterlerindeki azalma son dönemlerde çoklukla konu edildi. Sözleşmelerdeki azalma ve yoğun teslim takvimi nedeniyle yeni gemi siparişlerinde dramatik düşüşler yaşandı.

Ünlü danışmanlık kuruluşu Clarkson, bu durumun tersane sayılarını nasıl etkilediğini araştırdı.

Gemi inşa sipariş defterlerinin zirveye vurduğu dönem bundan dört yıl öncesiydi.

Eylül 2008'de, Lehman Brothers'in iflasını istemesiyle aynı ay içerisinde, tersaneler, toplam 11,305 gemilik bir konfirme edilmiş sözleşme listesine sahiptiler.

Bu toplam 11.305 sipariş 955 adet çalışır durumdaki tersane tarafından bölüşülmüştü. Bu tersanelerden sadece 354 ü 2000 yılının öncesine dayanmaktaydı. Sipariş defteri devam eden 72 ayın sonrasında 69 ay daha büyümeye devam etmişti, sipariş defterleri mevcut tersaneler, doldurmuş yeni kapasite için de talep yaratmıştı.

Sektöre yeni girenler tarafından ve yeni alanlara açılan tersanelerin aldıkları siparişleri teslim edip edemeyecekleri bile meçhuldü.

4 yıl sonra: durum tamamen farklı

Sadece 4 yıl geçti aradan ve gemi inşa endüstrisi şimdi çok daha farklı sorularla karşı karşıya.

Sipariş defterleri son 48 ayın 45'inde düşüş gösterdi. Bu ayın başlarında toplam gemi siparişi 4795 adet idi.

Çalışır durumdaki tersane sayısı ise toplam 538. Son dört yıl içerisinde %40 düşüş göstermiş. Tersane sayıları azaldığı gibi, tersane başına inşa edilen gemi sayısı da 12'den 9'a düşmüş durumda.

Kısa vadede veriler gösteriyor ki, 2012 yılının başında aktif sipariş alan tersanelerden 240 tanesinin yıl sonuna kadar teslim edecekleri gemi bulunmuyor. Kayma ve teslim tarihlerinde gecikmeler bu tersanelerin 2013 yılında da çalışır durumda olabileceklerini gösteriyorsa da, yine de bu, çalışır durumdaki tersane sayısında keskin düşüşler olacağının göstergesi.

Dibe tam vurulduğunda çalışır durumdaki tersane sayısının patlama yılları öncesindeki sayılara geri döndüğünü görebileceğiz.

Rota değişiyor

Konvansiyonel denizcilik sektöründe yeni iş bulamayan pek çok tersane sahibi alternatif gemi tiplerine geçmeye başladı.

Bunlar açık deniz enerji sektöründe yüksek değerli birimler inşa etmek üzere anlaşmalar yaptılar. Daha büyük bir filo ve yeni çevre koruma kuralları tamir ve modifikasyon işi yapan tersaneler için fırsatlar yaratabilir.

Diğerleri de tekne blokları, açık deniz platform gemileri, harp gemileri, balıkçı tekneleri ve yat inşasına yönelecekler.

Bununla birlikte, bazı tersaneler kendilerini hiç bir yönde kanalize edemeyip kapanmak zorunda kalacaklar.

Tersanecilerin piyasaya girdiklerini ve piyasadan çıktıklarını görmek yeni bir fenomen değil, ama son on yılda bunun boyutları dramatik düzeyde oldu.

Gemi inşa endüstrisi, yeni düşük talepli ortama kendini uyarlıyor, ama ilgili sektörlerdeki genişleme, buna cevap verebilecek durumda kalabilen tersaneler için fırsat yaratmaya devam edecek.

Editör: TE Bilişim