TORHAN TERSANESİ KARADENİZ'E CANLILIK GETİRECEK

Tirebolu’da inşa edilen Torhan Gemi İnşa Tersanesi’nin yatırım maliyetinin 19 milyon dolar olarak hesaplandığını belirten Kenan Torlak, “Doğa Karadeniz’de doğrudan veya dolaylı olarak istihdam yaratarak, çalışanlarına kaliteli yaşam olanakları sağlanmış olacaktır. Yeni gemi inşa faaliyetleri ile Tirebolu ilçesi, Giresun İli ve Doğu Karadeniz yöresinin ekonomisine ciddi bir katkı sağlanacaktır”dedi.

10,000 dwt’na kadar olan kimyasal ve ürün tankerleri inşaatlarında Türk tersanelerinin uluslararası bir marka olduğunu belirten Tor Şirketler Grubu Başkanı Kenan Torlak “ Artan kapasiteyi karşılamak ve bu talebe zamanında cevap verebilmek için bir taraftan tersanelerimizin kapasitelerini artırırken diğer taraftan da istihdam edilen personelin eğitim ve deneyim kalitesini yükseltip, başka alanlarda da yeni tersaneler kurmak zorundayız” dedi.

Torgem Gemi İnşa Tersanesi’ne yoğun bir talep geldiğini işaret eden Kenan Torlak, şöyle devam etti: “Tuzla Tersaneler bölgesindeki tersanelerimizde halen yüzde 97’si ihraç amaçlı olmak üzere 200’e yakın gemi inşa projesi olanca hızıyla gerçekleştirilmektedir.Tuzla Tersaneler bölgesi uluslararası bir kalite anlamına gelmektedir ve bir marka olmuştur.

Tor şirketler Grubu olarak biz, aile bağlarımız Karadeniz’den geldiği için, kardeşlerimle dedelerimizin, babamızın memleketi olan Rize’de yatırım imkanlarını araştırdık. Bu çalışmalarda Rize’de yeterli bir tersane alanı bulamadık. Yedi sekiz ay sonra Giresun’da Görele’de bir tersane alanı önerildi. Bu bölgeyi de incelediğimizde maalesef ifade edilen alanın son derece yetersiz olduğunu saptadık.Neredeyse umutlarımız tükenmek üzereyken Tirebolu’da halen inşaatının devam ettiği belirtilen büyük ölçekli bir balıkçı barınağını görmemiz önerildi.

Tirebolu’da Torhan Gemi İnşa Tersanesi
Tirebolu’da gerçekten DLH’nın bir müteahhite vererek yapımını sürdürdüğü ve inşaatı 11 yıldan beri devam eden büyük ölçekli bir balıkçı barınağının gemi inşaatına uygun hale getirebileceğini saptadık. Bu alandaki mendirek hemen hemen bitmiş durumda. Kara tarafından dolgu yapılması gereken bir alan mevcut. Bizim değerlendirmemize göre burada meydana gelmekte olan yatırıma balıkçı barınağı demek yanlış olacaktır. Orası şimdiki yapısıyla resmen bir liman olmaktadır.

İstanbul’a döndüğümüzde Giresun’un 5084 Sayılı Teşvikli İller Yasası’na girdiğini öğrendik. Bu yasayı inceldiğimizde Giresun Valiliği’ne ve Valilik kanalıyla da Giresun Kaymakamlığına ve Belediye Başkanlığına hazırladığımız planla birlikte resmen müracaat ettik. Ancak balıkçı barınağı olduğu için. İmar Planı değişikliği yapılması gerekiyordu. İmar Planı Tadilatı da yapıldı.

Bu süreçte Hermesbet Tirebolu’daki bazı çevrelerce belirtilen alanda gemi inşa tersanesi kurulmasının çevre ve gürültü kirliliği yaratacağı gibi çekincelerini aydınlatmak amacıyla gerek Tirebolu’da yaşayan ve gerekse çoğunluğu İstanbul’a göç etmiş 140 civarındaki işadamına Gisbir Konferans Salonunda bilgilendirme toplantısı yaparak projeyi anlattık.

Torhan Gemi İnşa Tersanesi, Karadeniz ekonomisi için çok önemli bir başlangıçtır
Bu toplantıyı bir süre sonra bu yıl Ocak ayında Tirebolu’da tekrarladık. Bu toplantıda muhalefet edenlerin tereddütlerini aydınlatmaya özen gösterdik.Ancak olumlu bakanların çoğunlukta olmasından dolayı da mutluluk duyduk. Zira amacımız bir çevre veya gürültü kirliliği yaratmak olamazdı. Bir gemi inşa tersanesi, artık çağın ileri teknolojileri içersinde üretim yapılan bir fabrika gibidir. Bu alanlarda çekiç sesleri son derece azalmıştır. Zira perçinli gemiler artık bir tarih olmuştur. Yerini otomatik makinalarla yapılan kaynak işlemleri almıştır ki, bu tamamıyla sessizlik demektir. Bir gemi inşa tersanesi denizi kirletmez. Dünya verilerine göre bir tersaneden denize yönelik olumsuzluk yüzde 0.02 olarak veriliyor. Biz daha da dikkatli olacağız.

Tirebolu’da inşaatı bitmek üzere olan bu alan liman olarak kullanılsa, gemi hareketi , yük elleçlemenin çeşitliliği açısından asıl gürültü bu durumda meydana gelebilecektir. Tüm bu gerçekleri anlattık.

Torhan Gemi İnşa Tersanesi diye adlandırdığımız Tirebolu’daki tersane alanının halen kent içinde olmasının bir sakınca yaratmayacağını da belirterek, özellikle Batı Avrupa ülkelerindeki tersanelerden örnekleri görsel olarak anlattık. Sanayinin olduğu yerlerde yerleşim başlıyor, yan sanayi geliyor, alışveriş merkezleri kuruluyor, okullar, sağlık merkezleri inşa ediliyor. Batı’da hep böyle olmuş. Tuzla Tersaneler bölgesindeki değişim de aynen böyledir."

Yatırım maliyeti 19 milyon Dolar
Torhan Gemi İnşa Tersanesi’nin yatırım maliyetinin 19 milyon Dolar olarak hesaplandığını belirten Kenan Torlak, “Doğa Karadeniz’de doğrudan veya dolaylı olarak istihdam yaratarak, çalışanlarına kaliteli yaşam olanakları sağlanmış olacaktır. Yeni gemi inşa faaliyetleri ile Tirebolu ilçesi, Giresun İli ve Doğu Karadeniz yöresinin ekonomisine da ciddi bir katkı sağlanacaktır” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Torhan Tersanesi ülkemize döviz girdisi kaynağı olacaktır. Gemi inşaatı için meslek okullarına olan ilgi artacak ve bu okullardan mezun olan gençlerimize yeni iş olanakları yaratılacaktır.

Torhan Gemi İnşa Tersanesinin çelik işleme kapasitesi ilk etapta 8,000 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu kapasitesi kademeli olarak 16,000 ton/yıla çıkartılacaktır. Yine Torhan Gemi İnşa Tersanesi yıllık 75 milyon dolar gibi yıllık üretim hacmiyle önemsenecek bir sanayi yatırımı olacak ve bu toplamın enaz yüzde 50’si ihraç amaçlı olarak gerçekleşecektir.”

Kaynak:Referans

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim