Tersane yapımları hız kazandı

Denizcilik Müsteşarlığı'nın gemi inşa sanayiyle ilgili Türkiye'nin birçok yerinde çalışma yaptığını söyleyen Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Gene! Müdürü Sami Kabaş, özellikle Karadeniz'in birçok ilinde tersane yapımının devam ettiğini söyledi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın birlikte Ege Palas Oteli'nde düzenlediği "Ege'de Gemi İnşa Sanayi" konulu panelde konuşan Kabaş, "OECD verilerinde gemi inşa sanayinin gelişmiş olduğu ülkeler arasında Türkiye'nin bulunmamasını içimize sindiremediğimiz için 1998 yılında bu sanayiyi geliştirmeye yönelik çalışmalara başladık. Türkiye'de yüzde 9O'ı İstanbul Tuzla bölgesinde yoğunlaşan tersaneleri ülke geneline yaygınlaştırmak amacıyla istihdama ve denizcilik altyapısı ihtiyacına bağlı olarak yaygınlaştıracağımız İskenderun'dan Karadeniz'e kadar olan kıyı şeridinde uygun yerler araştırdık. Bu çalışmalarımız sonuçlandı ve özellikle Karadeniz'in birçok ilinde tersane yapımı hızla devam ediyor" dedi.

Kabaş, Trabzon'da Çamburnu'nda 1993 yat ve balıkçı teknesi üretimi için tahsis ettikleri yerlerin 10 yıl sonra yetmemesi üzerine Ağustos 2005'te bir kilometrelik sahil şeridini daha tersane yeri olarak ayırdıklarını ve burada gelecek ay çalışmaların başlayacağını kaydetti. Kabaş, gemi inşa sanayinin gelişimiyle ilgili şu bilgileri.verdi: "Karadeniz Ereğli'de 50 bin DWTluk gemilerin yapılabileceği tersanenin 2003 yılında imar planlan onaylandı. Bu tersane ayrıca yıllık bir milyon ton yassı demir de üretebilecek. Giresun'da da tersane yapımı konusunda çalışmalar var. Aynı zamanda kalkınmada öncelikli il teşviğinin uygulandığı Giresun'da yapılacak tersane dünya piyasalarında daha rekabetçi gemiler üretebilecek. Ordu Ünye'de yapılan tersane Mart ayında üretime başladı. Bu tersane yatırımı 6 ayda tamamlandı. Şu anda 250 kişiyi çalıştıran tersane Ağustos'ta bu sayıyı 600 kişiye çıkaracak. Ünye tersanesinin elinde şimdiden 4 yıllık siparişler var. Samsun Terme'de liman inşaatı tamamlandı. 10 bin DVVTluk gemi yapılabilecek. Tekekö/de 4 tersane yapımı önümüzdeki hafta başlayacak. ÇED raporu alındıktan sonra çalışmalar başlayacak. Sinop'ta Selçuklulardan kalma tersane var. Bunun başka yere taşınması konusunda yerel yöneticilerle çalışmalarımız var. Bartın Kurucaşile'de yat üretiminin yapılacağı üretimhaneler için kamulaştırma yapıldı. Burada AB standartlarına uygun atölyeler kurulacak. Zonguldak, Ereğli, Sakarya ve Yalova'da tersane yapımı için seçilen iller arasında." . Kabaş, 2004 yılında yurtiçine Slot Oyunları 1 milyar 200 milyon dolar katkı sunan gemi inşa sektörünün 2005 yılında ülke ekonomisine sağlayacağı katkının 3 kat artacağını kaydetti.-OECD verilerine göre dünyadan aldığı yüzde birlik payla sıralamada 20. sıradan 16'inci sıraya çıkan Türk gemi sektörünün yeni yatırımların da verilere yansımasıyla daha da üst sıralara çıkacağını dile getirdi.

Aliağa ve Çandarlı'ya tersane bizi onurlandırır

Ege'de bu trafikten para kazanılamadığına işaret eden Kabaş, İzmir'de liman ve tersanenin büyütülmesi gerektiğini anlattı. Kabaş, Ege'de yeni bir tersane yapımında mesafe almanın çok zor olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'nin asgari 25 yıllık geleceğini belirleyecek olan projeleri İzmir'de lütfen bir an önce tamamlayalım. Geçmişte başlayan çalışmalarımızın tamamlanmasında bu toplana bir milad olsun. Aliağa ve Çandarlı'da tersane ve liman yapılması hepimizi onurlandıracak."

TOBB'dan İzmir'e tersaneye destek sözü

TOBB Başkan Yardımcısı ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kumlu Başkan Vekili Halim Mete, İzmir iş dünyasının daha önce kaldırılması düşünülen Limanına sahip çıkacağını belirterek, İzmir'e bir tersane kurulması için de hep birlikte çalışıldığını, bunun kendisi için mutluluk verici olduğunu söyledi.

İzmir'deki tersane projesine TOBB olarak da destek olacaklarını dile getiren Mete, "Tersane yeri bir an önce yatırımcılara tahsis edilmelidir. Tersane yatırımcılarına da her türlü kolaylık sağlanmalıdır. Geçen yıl 676 milyon dolar döviz getiren gemi inşa sanayi bu yıl 1 milyar dolar ihracat hedefliyor. Ege Bölgesi de tersane yapımına uygun. Bu pastadan niye pay almasın" diye konuştu.

30 bin kişiye İstihdam

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise İzmir'e tersane kazandırılması ile yeni iş imkanlarının yaratılacağını ifade etti. Yeni limanlarla birlikte yeni tersanelerin bölge ekonomisine ivme kazandıracağını vurgulayan Taşkın şöyle konuştu: "İzmir'de 2 bin dönüm bir alan Gemi İnşa Organize Sanayi Bölgesi olarak ayrılmalı. Bu alanda hem büyük tonajlı gemiler hem de yatlar inşaa edilebilir. Bu projeyle 1 milyar dolarlık ek döviz girdisi ile en az 30 bin kişiye istihdam sağlanır. Düşük faizli uzun vadeli kredilerle de küçük tekne sahipliği özendirilmeli. Bu sayede iç pazar da yaratılır.'

Tersane yatırımları için en uygun zaman

İzmir Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Burak Acar, Aliağa'nın kuzeyinde tersane alanının belirlenerek, İzmir'e birkaç tersane birden kazandırılması gerektiğini vurguladı. Aliağa gemi söküm tesislerinin de gemi inşa sanayiine kazandırılması gerektiğine işaret eden Acar, "İzmir'de bütün kurumlar tersane projesinde aynı görüşteler. Bu amaçla teknik komisyon kurduk. Komisyon çalışmalarının ardından projenin hayata geçmesi için kurumlar arasında işbirliğinin sağlanmasına çaba harcıyoruz. Proje kapsamında bin-bin 500 dönümlük bir tersane bölgesi oluşturulmalı. Yerli ve yabancı yatırımcıların bu bölgede kendi tersanelerini kurması için her türlü kolaylıkta sağlanmalıdır" dedi.

Dünyada 2008 yılının sonuna kadar tersanelerde yüzde 100'lere varan doluluk oranlan olduğuna dikkat çeken Acar, tersanelerin yatırımları için en uygun zamanın olduğunu kaydetti. Tersanelerin hazır müşterisi olduğunu dile getiren Acar, tersanelerin kurulmasıyla 50 bin kişiye istihdam, 500 iş koluna da iş yapabilme olanağının sağlanacağını kaydetti.

(Kaynak: DÜNYA Gazetesi Perşembe Rotası Eki)

Editör: TE Bilişim