Çeksan Tersanesi Norveç için yaptığı balıkçı gemisini törenle denize indirdi. Törende, UDH Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka bir konuşma yaptı. Aka Tuzla Tersaneler Bölgesinde yeni bir denize indirme töreninde birlikte olmaktan mutlu olduğunu söyledi.

"Bakım onarımda dünya çapında lider olduk"

Yapılan bu balıkçı teknesiyle dünya denizlerine kalite olarak yeni bir imza attıklarını söyleyen Suat Hayri Aka sözlerine şöyle devam etti:" Yakın geçmişte başlayan ve dünyayı etkisi altına alan finansal kriz bir çok sektörü durma noktasına getirdi. Bunu hepimiz biliyoruz. Ülkelerin ekonomik gücünün zayıflaması işsizliği kat bekat artırmıştır. Krizin etkilerinin halen devam ettiği bu sancılı dönemde mücadele eden tersanelerimizi kutluyoruz. Bu süreçte büyük bir dönüşümü gerçekleştiren tersanelerimiz özellikle bakım onarım konusunda da dünya çapında bir marka ve lider olma başarısını gösterdiler. Tersanelerimiz 2000'li yılların  başında  dünya ile başlayan yükseliş trendini iyi kullandılar".

"Tersaneler kazandığını işine yatırdı" 

"Bir çok sektörde görmediğimiz şekilde kazandığını işine yatırmak suretiyle yüksek kapasiteye başarıya ulaştılar. Bu dönemde hem proje kapasitesi olarak, hemde fiili kapasite olarak 7- 8 kat büyüme sağladılar. yıllık 290 milyon dolarlık bir ihracat değerinden yıllık 2,5 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşan bir sektörden bahsediyoruz. Veya yıllık 1 milyon detveyt bakım onarım inşa kapasitesinden 21 milyon detveytlik bakım onarım kapasitesine ulaşmış bir sektörden bahsediyoruz. Özellikle kriz döneminde yeni inşa faaliyetlerinde yaşadığı kayıpları büyük ve hızlı bir dönüşüm yaparak onarımdan bakımdan kazanarak yılda 400 milyon dolar civarında girdi elde etmesi sektörümüzün önemli başarılarından biridir. Son 10 yılda tersaneciliğimizn gelişmesinde birlikte bir çok ilk'e imza attık."

"Bakanlık olarak tersanelerden desteğimizi çekmedik"

" Kriz döneminde tersanelerden desteğimizi çekmedik. Bu dönemde yarım kalmış gemi yatırımları kredi garanti fonu kapsamına alınarak 250 milyon Türk Lirası karşılığı bir kefalet sağlanmıştır. Yine ihraç amaçlı gemi yatırımları bu kapsama alınarak gemi başına 70 bin dolarlık bir kefalet imkanı sağlandı. yaptığımız bir çok ihracata ve bu süreçte kazanılan tüm başarılara rağmen sektörün özellikle sermaye yetersizliği ve finansman ihtiyacı sorunlarını hiç göz ardı etmedik. Bu dönemde kamu yatırımlarını öne çekerek destek olmaya çalıştık. Askeri projelerimiz sektöre büyük katkı sağladı. hem maddi katkı sağladı hem imkan ve kabiliyetlerini geliştirmesine neden oldu".

"Koster yenileme çalışmaları önem verdiğimiz bir proje"

"Akdeniz'i Türk Gölüne çeviren koster filomuzun yenilenmesi için finansman temin etme çalışmalarımız devam etmektedir. Bakanlığımızn en önemli projelerinden biri olarak bu konuda ciddi bir şekilde çalışmaktayız. Temel hedefimiz gemi inşa sanayimizi daha üst sevilere ulaştırmaktır. Bunu sizlerle birlikte geliştirebileceğimizi bir kez daha belirtirken; tersanelerimizin imkan ve kabiliyetlerini sürekli geliştirdiğini, askeri gemi, römorkör, off shore supply gemileri, balıkçı gemileri, katmadeğerli yüksek teknolojik gemiler inşa konusunda uzmanlığını bütün dünyanın takdir ettiğini inkar etmemek, gözle görülür bir şekilde kabul etmek durumundayız.  Daha nice gemileri denize indirmek ve Türk yapımı olarak özelikle gururla tercih edilen yeni gemileri inşa etmek ve denize indirmek umuduyla bu geminin inşasında emeği geçen herkese bakanlığımız adına teşekkür ediyorum"
Editör: TE Bilişim