Geo Yanming'in güncesi

Çoğunluk armatörler yaşlı tonajı hurdaya göndermenin önemini takdir etmelerine karşın, bazı armatörler son derece bencil davranmakta ve başkalarının gemilerini hurdaya göndermelerini bekleyerek piyasalardaki pozisyonlarını korumak istemektedirler. Bunların tamamı bencil, kısa görüşlü ve değerlendirmeden yoksun kişilerin yarattığı engellerdir. Unutmasınlar ki, herkes aynı teknededir.
 
Hebei, Çin'in kuzey doğusunda Beijing ve Tianjin‘e hudutları olan bir kıyı kenti. 1928'de merkezi hükümet tarafından Zhili bölgesine bağlı olarak yeniden yapılandırılmış. Ayrıca Liaoning ve Mongolia, Shanxi, batıda Henan ve Shandong ‘e komşu. Doğusu Sarı Deniz'de Bohai Körfezi'ne açılmakta.

Hebei'nin yerel denizcilik şirketinin adı Hebei Ocean veya kısa adıyla Hosco. Hosco 1980'de kuruldu ve uluslararası deniz taşımacılığı ve işletmeciliği yapmaya başladı. 1998'den buyana Hosco şirketler grubu olarak hayranlık yaratan başarılara imza attı. Filosu ve gelirleri de büyüdü.

Filosunda Panamax, Capesize tiplerde ve ayrıca VLOC olarak kısa adlandırılan 250,000 dwt üzerindeki maden cevheri taşıyıcı gemilerle, VLCC olarak kısa adlandırılan ham petrol tankerlerinden oluşan 28 gemi var. Taşıdığı yükler çoğunlukla hububat, maden cevheri, kömür, gübre, hampetrol. Karadaki çalışanlarının toplamı 1800. Krize rağmen 5.243 milyon dwt toplamında 28 gemisi inşa halinde.

Çin'in en büyük özel armatörlük ve gemi kiralama şirketlerinden olan Hebei Ocean Shipping Co.-Hosco ve North China Shipping Holdings'in başkanı Geo Yanming.

Armatörlük ve gemi işletmeciliği dışında Hosco Grubu kamu amaçlı programlarla "Umut Okulları" inşa ederek ve donatarak Çin'de çocukların daha iyi öğrenim almalarına katkıda bulunmakta. Yine 2005'den bu yana Çin, Hong Kong ve Tayvan'daki altı üniversiteye parasal destek sağlıyor.

Hebei'nin başkanı Geo Yanming yarattığı sinerji sayesindedir ki başarıları "Hebei Bölgesindeki Mükemmel Yatırımcı", "Hebei Bölgesindeki Yıldız Yatırımcı", "Hebei Bölgesindeki İtibarlı Yatırımcı", "A Sınıfı Vergi Rekortmeni" gibi daha birçok ödüllerle taçlandırıldı.

Geo Yanming resmi görevlerinin, vakıflardaki hizmetlerinin yanında Çin Armatörler Birliği'nin ve Çin Armatörler Sigorta Birliği'nin Başkan Yardımcısı'dır.
19 Aralık 2007'de Geo Yanming Çin ekonomisinin en başarılı müteşebbisi seçildi. 25 Ocak 2008'de Hebei Grubu adına Ulusal Eğitim Vakfı'na 1 milyon dolar bağışta bulundu. 6 Mart'ta 2007'nin en başarılı armatörlük şirketi ilan edildi.

28 Mart 2008'de Hosco Grubu çalışanlarıyla en uyumlu denizcilik şirketi ünvanını aldı. 7 Nisan'da ham petrol tankeri Hebei Success'in cevher gemisi olarak tadilatı tamamlanarak ilk seferine çıktı. 10 Nisan'da Kaptan Li JianJun'un eşi Geng Guiping enbaşarılı denizci eşi seçildi. 12 Nisanda Hosco Grubu gemilerindeki süvari ve uzakyol başmühendisleri ailelerine yönelik aylık ek ödemeler programı onaylandı. Nisan'da Hosco iki adet VLCC tip ham petrol tankerini beheri 27 milyon dolar olmak üzere sipariş etti.

30 Nisan'da Qingdao Huangdao Tersanesi'nde Hosco Grubu adına ilk 180,000 dwt'luk Çin dizaynı kuru dökmeyük gemisi inşaatı başladı. 15 Mayıs'ta Tayvan Milli Okyanus Üniversitesi'nce düzenlenen törende Geo Yanming ve yardımcısı 140 öğrenciye öğrenim bursu verdi.

15 Ağustos'da Hosco Grubu Dalian Tersanesi'ne verdiği ilk 180,000 dwt'luk dökmeyük gemisinin inşaatı töreninde yeraldı.
20 Ağustos'da ham petrol tankeri Hebei Ambition maden cevheri gemisi değişimi tamamlanarak hizmete girdi. 10 Eylül'de Hosco Grubu Çin, Hong Kong, Macao ve Tayvan'daki altı denizcilik üniversitesinin mütevelli heyeti arasında yeraldı ve bağış yaptı.

Hosco eylül ayı ilk haftasında Jiangsu Rongsheng tersanesinde inşa edilmekte olan üç Suezmax tankeri, nisan ve ağustos aylarında teslim edilmek üzere satın aldı. 19 Eylül'de Hebei Winner isimli hampetrol tankeri maden cevheri taşıyıcı gemi olarak yapılan tadilatı tamamlayarak ilk seferine başladı.

27 Ekim günü yapılan bir törenle Geo Yanming'e Hong Kong Macao'da, Tayvan'da 30 yıldan buyana uluslararası denizcilikte en büyük başarıyı tesis eden yöneticilik ünvanı ve ödülü verildi; Hebei bögesindeki ekonomik ve sosyal kalkınmaya en büyük katkıyı yapan yönetici ünvanını aldı. 7 Kasım'da Çin denizciliğinin 60 yıllık sürecinde en başarılı yöneticilerin başındaki yönetici kişi olarak Geo Yanming ilan edildi. Yaratıcılığın kaynak adresi Geo Yanming oldu.

Aralık 2008'de "Hebei bölgesi Lojistik Endüstrisi En Başarılı Müteşebbisi" ünvanını aldı. Ödüllerin sonu gelmedi. Aynı ay "Hebei Bölgesi Lojistik Endüstrisi En Başarılı Yatırımcısı" olarak ödüllendirildi.
Geo Yanming küresel krizin en ağır şekilde vurduğu dünya denizciliğinin kurtuluşu için görüşlerini açıkladı. Diyordu ki "İçinde bulunduğumuz cehennemi cennete çevirmek için dört kurala uymalı ve gerçekleştirmeliyiz."

Denizlerde spekülatif inşa ettirilmiş gemiler var

Armatörlerin filolarındaki yaşlı gemileri gecikmeden hurdaya göndermelerinin ilk adım olacağını belirten Gao Yanming şöyle sesleniyordu;

"Sipariş ettiğiniz gemilerden olabildiğince çoğunu veya tamamını iptal ediniz. Eğer inşa ettirmeniz gerekli gemi varsa siparişteki gemilerinizin teslim tarihlerini ileri tarihlere öteleyiniz. Eğer inşa ettirmeniz kaçınılmaz olan gemiler varsa, daha küçük tonajlı gemiler tercih ediniz. Dünya denizciliğinin uçurumdan kurtulması adına dört adımı atmaktan başka kurtuluşu kalmamıştır. Küresel ekonomik kriz finansal tsunamiye neden olmuştur.

Bir diğer çok önemli neden ise, geçtiğimiz yıllarda spekülatif olarak inşa edilmiş ihtiyaç fazlası gemilerdir. 23 yaşın üzerindeki tüm gemileri beklemeden hurdaya göndererek ilk adımı atın. Yine ihtiyaç fazlası gemileri bağlamaya alın. Yeni inşa siparişlerinizde gerçekleri görün ve siparilerinizi azaltın ve hatta siparişlerinizi iptal edin. Birbirinizle kıyasıya rekabet ederek gemi inşa ettirmekten ve hatta ultra büyük gemiler inşa ettirmek gibi sadece daha büyüğünü ben inşa ettirdim gibi böbürlenmelerden ibaret olan rekabetten vazgeçin."

Kördöğüşüne dönmüş olan dünya denizcilik sektöründe gerçekleri görmekte geç kalış için artık hiç zaman kalmamıştır. Önceki yıllarda verilmiş olan gemi inşa siparişleri yüzünden 2010'da en yüksek sayıda ve tonajda gemi teslim edilecek ve asıl daha büyük bunalım 2010‘da hissedilecektir.

"Bu kadar çok sayıda gemi, bu kadar çok yüksek tonaj ticaret denizciliği pazarlarına geliyor. Bu durum bunalımın uç noktası olacaktır. Bu yüzdendir ki 2010'da dünya denizcilik pazarlarında çok ağır bir bunalım beklenmelidir. Böylesine bir bunalımın baskısını azaltmak adına yaşlı gemilerinizi seferden alınız ve süratle hurdaya çıkartınız çağrısında bulunuyorum.

Çoğunluk armatörler yaşlı tonajı hurdaya göndermenin önemini takdir etmelerine karşın, bazı armatörler son derece bencil davranmakta ve başkalarının gemilerini hurdaya göndermelerini bekleyerek piyasalardaki pozisyonlarını korumak istemektedirler. Bunların tamamı bencil, kısa görüşlü ve değerlendirmeden yoksun kişilerin yarattığı engellerdir. Unutmasınlar ki, herkes aynı teknededir!"

Editör: TE Bilişim