Kocaeli Serbest Bölgesi'nde kurulu Soli Tersanesinde inşa edilen 7 bin detveyt tonluk (DWT) kimyasal tanker, törenle denize indirildi.

İndirme töreninde bir konuşma yapan Soli Gemi İnşa Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Başak, şunları söyledi:

"2008'in Eylül ayında patlak veren ekonomik krizin ardından tüm meslektaşları gibi ciddi sıkıntılar yaşadık. 2009'u çok düşük kapasite ile zaman zaman üretimi tamamen durdurarak geçirdik. 1300 çalışanımız işini kaybetti bugün toplam çalışanımız sadece 140. Geçmiş yıllarda yaptığımız iş gurur verici. Bu kadar kısa sürede tersane inşaatı yaptık. 5'i 20 DWT'lik olmak üzere 7 gemi inşasını tamamlamanın yanı sıra bugün kişisel becerimiz, üretim verimliliğimiz, krizi öngöremeyişimiz, bütçeleme ve projeksiyon hatalarımızı yargılıyoruz. Bizim sıkıntımızın sebebi basittir. 6. ve 7. gemilerimizi satın alıp, peşinatlarını ödeyip gemileri bize bırakmışlardır. Bizim büyüklükteki herhangi firmanın nakit akışı içerisinde 67 Milyon Dolar eksilir, bunun karşılığında elinde kalan malı satamaz, işletim kar edemezse aynı sıkıntıyı yaşar. Amerika'da meydana gelen krizin sorumlusu benim ülkem, benim ülkemin reel sektörü değildir. Acı verici olan, bu krizin faturasını ülkemin işçisinin ve sanayicinin ödüyor olmasıdır.'

Sedat Başak, denize indirilen 7 bin deadweight tonluk geminin daha önce inşa edilenler yanında mütevazi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Aynı anda 30 DWT'lik iki geminin inşa edildiği bu dev kızakta küçücük duruyor. Ancak bu gemi öyle zor şartlar altında, öyle büyük sıkıntılarla yapıldı ki, bizim için burada imal edilmiş en anlamlı gemilerden biri oldu. Bu nedenle hiç bir alıcısı olmamasına rağmen, Soley isimli gemimiz için bir tören yapıp bu buruk sevinci sizlerle paylaşmak istedik.'

SOLEY adı verilen kimyasal tanker 109 metre boyunda, 17,2 metre genişliğinde, 13,5 knots servis hızına sahip. Gemi Soli Gemi İnşa Tersanesi'nin kendi filosuna katılacak.

 

Editör: TE Bilişim