Soli Gemi İnşa yeni siparişlere hazırlanıyor

Küresel kriz öncesinde Soli Gemi İnşa Tersanesi'nde 1500 kişinin çalıştığını işaret eden Yönetim Kurulu Başkanı Y.Müh. Sedat Başak olumsuzluğun etkisiyle 1360 çalışanın işini kaybetmesine rağmen tüm zorlukları aşmak için çalıştıklarını söyledi.

Başak kısa sürede tersane inşaatını tamamlayıp 5'i 20.000 dwt'luk olmak üzere, 7 tane geminin inşaasının tamamlanması başarı olarak nitelendirenlerin bugün hataları irdeleyip sektörü yargıladıklarını belirtti. Başak "Yere göğe konulamayan bu sektör bu kadar mı zayıftı, kazandıkları para nerede diye soruyorlar" dedi.

Kazandıkları paranın tamamının tersanede yattığını söyleyen Başak diğer sanayici ve armatörlerin de kazandıklarını yeni tersane inşaalarına ve sipariş ettikleri gemilerde bulunduğunu dile getirdi.

Soli olarak karşılaştıkları sıkıntıların temel nedeninin 6 ve 7 nolu gemileri satın almış olan firmanın peşinatını yakıp gemileri üzerlerine bırakması olduğunu belirten Başak "Bizim büyüklüğümüzde hangi firma olursa olsun beklediği nakit akışı içersinde 67 milyon dolar eksilir, bunun karşılığında elinde kalan malı satamaz veya işletip kâr edemezse, aynı sıkıntıyı yasar" dedi.
 
Bu krizi atlatacağız

Bu yüzyılın en büyük iki krizinden birini, tüm ezberleri bozan büyüklükteki bir krizi yaşadıklarını işaret eden Başak şöyle konuştu; "Bu krizi İnşallah atlatacağız. Büyük zorluklarla da olsa, çok ağır maddi manevi bir bedel ödesek de ayakta kalacağız. Bütün çabamız uzun yıllar üretim yapacak, iş ve istihdam yaratacak ve ülkemize bir sanayi yatırımı ve işletmesi olarak güç katacak daha nice gemi inşa tersaneleri gibi bir tersaneyi yaşatmak ve büyütmek olacaktır."

Editör: TE Bilişim