Siemens'den 67 metre boyunda dev tersane vinci

Siemens, gemi yapımında kullanılacak tersane vincini İstanbul Tuzla Gemi Tersanesi'ne kurdu. Çok dinamik, hassas ve akıllı diye tanımlanan vincin boyu 67 metre, ağırlığı ise 922 ton. Projeyi önemli ve anlamlı kılan ise bir Türk vinç firması ile Siemens Türkiye'nin birlikte mühendislik, tecrübe ve finansmanlarını ortaya koyarak gerçekleştirdikleri en büyük kaldırma kapasitesine sahip ve en teknolojik ilk vinç olması

TEKNİK ÖZELLİKLER

Bu projeye adını yazdıran Siemens ile uzun süredir uyumlu bîr çözüm ortaklığı ve OEM partnerliği ilişkisini sürdüren Vinçsan fırlaması yüksek risk faktörleri olan ve Betxlarge yoğun emek gerektiren böyle bir projeyi güçlü birçok yabancı rakibe rağmen ülke ekonomisine kazandırmayı başardı. 

Vincin kaldırma grubu dört adet 75 ton kapasiteli kancadan oluş- s makta. Bunlardan iki adedi ana araba üzerinde, diğer ikisi yardımcı araba Üzerinde, bulunmakta. Sincap kafes asenkron motorlarla tahrik edilen kaldırma grupları, operatörün seçimine bağlı olarak birbirinden bağımsız tek tek, ikili olarak senkron ya da; dörtlü olarak senkron çalışabilmektedirler. Böylece, toplamda; 300 tona kadar gemi parçalarım kaldırmak mümkün olmakta. Vincin dikey ve yatay eksendeki tüm haraketleri cm cinsinden hassasiyette kontrol edilip gözlenebilmekte, bu da vinci adeta dev bir CNC tezgahı gibi kullanma olanağı sağlanmakta. Bu şekilde, gemi inşasında insan gücü ya da ilave ekipman ile zaman harcayarak yapılan bir çok işlemi vinç yardımıyla hızlı yapabilmek mümkün olmakta.

(Kaynak:E.Çözüm)

Editör: TE Bilişim