Parası olan artık daha kolay tersane kuracak

150 milyon dolan geçen yatırımlar için Ulaştırma Bakanlığı'ndan izin alma şartı kaldınldı. Yerli tersaneciler, yabancı yatırımcıya yarayacağı için uygulamaya tepkili.

Hükümet, büyük tersane ve liman yatırımlarını özendirmek, uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekmek amacıyla bu alandaki yatırımlara öngörülen bürokratik işlemleri azalttı. Karara göre, 150 milyon doları aşan yatırımlarda Ulaştırma Ba-kanhğı'njn İ2ni aranmadan doğrudan Maliye Bakanlığı'na başvurulabilecek.

Ancak yerli tersane yatırımcıları, bu teşvikin limitinin çok yüksek Holiganbet olması nedeniyle kendilerini değil yabancı yatırımcıları çekmeye yönelik olduğunu düşünüyor. Teşvikin özellikle Uzakdoğu'dan gelebilecek büyük tersane yatırımcılarına yarayacağı düşünülüyor. Yeni uygulamayla Rize, Samsun ve Sinop gibi kentlerde büyük tersaneler kurulabileceği ifade ediliyor.

Maliye Bakanlığı yetkilileri ise özellikle liman yatırımları konusunda kendilerine yerli-yabancı çok sayıda istek geldiğini, özellikle otomotiv sektöründeki fabrikalara yakın bölgelerde taleplerin yoğunlaştığını dile getiriyorlar. Bakanlık, teşvikin Ambarlı, Gebze, İzmir, Mersin ve Karadeniz'deki liman yatırımlarına ilgiyi artıracağı görüşünde.

(Kaynak: Referans Gazetesi/NEŞE KARANFİL -Ankara)

Editör: TE Bilişim