Sarkozy, STX tersanesini destekleyecek
 
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Saint-Nazaire tersanesinin düzenli şekilde büyümesine yardımcı olmak için STX’i destekleyeceklerini taahhüt etti.

Son dönemde açıklanmakta olan global ekonomik verilere göre, Kore ekonomisinin hızlı bir şekilde yenilenmekte olduğu ve bu iyileşmede dünyanın en büyük ve en ileri teknoloji kuruluşları arasında gösterilen gemi inşacılarının büyük payı bulunduğu bildirildi. Kore basınında yer alan haberlere göre gemi inşa alanında dikkat çeken bu iyileşme Fransa’nın da gözünden kaçmış değil. STX Grubu geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Saint-Nazaire tersanesinin Fransa’ya bağlı alt kuruluşunu ziyaret ettiğini ve tersanenin sağlıklı bir şekilde büyümesi için Fransız hükümetinin destek vermeyi taahhüt ettiğini bildirdi.

Ekonomi Bakanıyla beraber Kalkınma Bakanı Christine Largarde ve Sanayi Bakanı Christina Estrosi ile Başkan Sarkozy resmi olarak Aker Tersanesi olarak bilinen STX Fransa’ya ait olan tesisleri gezdiler. Sarkozy burada yaptığı açıklamada “2008’den önce Saint Nazaire tersanesinin başarısını kimse beklememekteydi fakat Koreli STX Grubu tersanenin potansiyeline güvenerek buraya yatırım yaptı. Neticede Saint Nazaire yolcu gemileri ve askeri gemiler için siparişler alarak Fransa sanayinin temel çekirdeklerinden biri oldu” dedi. Bilindiği gibi Fransa’nın en büyük tersanelerinden biri olan STX Fransa’nın % 33.34’ü Fransa hükümetine ait. Saint-Nazaire tersanesi temel olarak büyük ve gelişmiş yolcu gemilerinin inşası için kullanılmakta ve ayrıca yerel idare tarafından sipariş edilen deniz tanklarının inşasını üstlenmiş durumda. Geçen yıl dünya çapında gemi inşa endüstrisini vuran durgunlukta dahi “STX Fransa” hükümetten 21 bin tonluk helikopter taşıyıcısı siparişi almış ve MSC Yolcu Gemileri ile Libya hükümetine ait olan Genel Ulusal Denizyolu Taşıma Şirketi’ne yolcu gemileri inşa etmek üzere 2012’ye kadar sürecek sözleşme imzalamıştı.

Fransa’dan gelen haberlere göre ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Sarkozy ilgililere Saint-Nazaire tersanesinin düzenli şekilde büyümesine yardımcı olmak için STX’i destekleyeceklerini taahhüt etti. Hükümetin gelecekteki stratejik iş yatırımları için ayırdığı 35 milyar Euro’luk (45.5 milyar dolar) fonun bir kısmının kompleksteki yeni projeler için harcanacağı iddiaları basında sıklıkla yer bulmaya başladı.

Daewoo cruise pazarına girecek

Bu arada Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) de geçtiğimiz günlerde Tunus hükümetinden Compagnie Tunisienne de Navigation (Cotunav) firması için 310 milyar won (262.3 milyon $) değerinde bir feribot siparişi aldığını bildirdi. Anlaşmaya göre feribot 210 metre (689 feet) boy ve 30 metre genişlik ile dünyanın en büyük kapasitesine sahip olacak ve 2012 ilk yarısında teslim edilecek. Yeni feribot 3 bin 200 yolcu, 285 mürettebat ve 1.060 aracı bünyesinde barındırabilecek. Ayrıca inşa edilecek olan üç güvertede alışveriş merkezi, çocuklar için oyun alanı, restaurantlar, bir yüzme havuzu, bir gece kulübü ve internet kafeler bulunacak. Tüm bu özellikler de feribotu boyu ve konforu bakımından küçük bir yolcu gemisi haline getirecek. Cotunav (Compagnie Tunisienne de Navigation) Yönetim Direktörü Ali Khalifa, Daewoo Başkanı ve CEO’su Nam San-tae ile imzalanan anlaşmadan sonra gelecekten çok umutlu olduğunu vurguladı. Khalifa “Bu anlaşma ulusal bir proje gibi ilerlemektedir. Dünyada en iyi kalitedeki gemileri üreten DSME ile işbirliğinden doğacak sonuçların Tunus halkının beklentilerini karşılayacağına inanmaktayız.” şeklinde konuştu. DSME tarafından yapılan açıklamada da yılın bu dönemine kadar diğer herhangi bir Koreli gemi inşa kuruluşundan daha fazla sipariş alındığı özellikle vurgulandı. Nam San-tae yaptığı konuşmada, “Tunus’da teklif veren tek Kore şirketi olarak feribotlar ve yolcu gemileri inşası konusunda uzmanlaşmış deneyimimizi Avrupa’lı dostlarımız sayesinde ilerlettiğimizi söyleyebiliriz. Kuzey Afrika feribot pazarına girerek DSME, Kore firmaları için de pazarın kapsamını genişletmiştir. Feribot inşası konusundaki deneyimlerimizin ardından yolcu gemisi pazarına da gireceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilişim