Sanmar’dan 10 ayrı ülkeye 17 römorkör

Türkiye ve dünyanın lider römorkör üreticilerinden Sanmar Denizcilik A.Ş, geçen yıl 10 farklı ülkeye 17 römorkör teslim ederek büyük bir başarıya imza attı.

2014’ün firmaları için çok güzel bir olduğunu ifade eden Sanmar Denizcilik A.Ş Pazarlama Müdürü Pınar Gürün Korkmaz, “Kendi rekorumuzu kırdık, 10 farklı ülkeye 17 römorkör teslimatı gerçekleştirdik. Yine geçen yıl, Tuzla’daki tersanemizden sonra, Altınova’daki tersanemizi de devreye aldık. Orada da özel amaçlı gemiler üretmeyi hedefliyoruz. Altınova’daki yerimiz Tuzla’dan daha büyük. 50 bin metrekarelik bir alanda üretim yapacağız. Amacımız, daha iyi hizmetle müşteri taleplerine yanıt verebilmek” diye konuştu.

sanmar-romorkor.jpg

 LNG İLE ÇALIŞAN İLK RÖMORKÖRDE DE SANMAR İMZASI VAR

Sanmar Denizcilik, 6 standart römorkör serisi temel olmak üzere, her türlü ihtiyaca yönelik römorkör ve özel amaçlı deniz vasıtaları üretebilecek donanım ve tecrübeye sahip bir firma. 2014 yılında dünyada LNG ile çalışan ilk iki römorkörü Norveçli müşterileri için inşa ettiklerini ifade eden Pınar Gürün Korkmaz, “Müşterilerden hala talepler alıyoruz ama şu an için üçüncü bir LNG römorkörü inşasına başlamadık. Öncelikle çevre dostu bir yakıt. Manevra kabiliyeti, tork gibi özelliklerde artısı var eksiği yok. Havaya yayılan emisyon gazlarının değeri çok düşük ama maliyet olarak da hala çok yüksek. Durumu işletmeci kimliğimizle değerlendirdiğimizde, limanların temiz enerji ile çalışan römorkörlerle çalışabilmesi için bir süre daha beklenilmesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü, başka yakıtla çalışan römorkörlerle arasında yaklaşık iki kat maliyet farkı var.

Dolayısıyla satış fiyatı da iki kata yakın daha pahalı. İkinci sorun ise bunkerden kaynaklanıyor. LNG yakıtını her yerde halen bulmanız çok zor. Ama gemilerde çok önce başlayan bu sistemin mutlaka römorkörlerde de yaygınlaşacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

pinar-gurun-korkmaz-sanmar.jpg

HER ÜLKEDEN TALEP ALMANIN SIRRI

Sanmar müşterilerilerinin A plus grubunu temsil ettiğini belirten Korkmaz, “Bu özel müşteri kitlesi doğal olarak, kendi hizmetlerini de çok yüksek beklentilerle sürdürürler. Birkaç yıl önce bayrak kurallarının çok zorlu maddelerle dolu olduğu Almanya’da iki ayrı firmaya 6 römorkör teslim ettik. O kurallara göre üretim yaptığınızda artık hep o kurallara uyarak çalışıyorsunuz. Orada öğrendiğimiz know how’ı tüm üretimimize entegre ettik. Örneğin gürültü seviyeleri, mürettebatın mutluluğu ve sağlığı için koyulan detayları biz de kullanmaya başladık. Üretimdeki incelikleri yakalayınca, artık tüm ülkeler tarafından kabul gören işler yapabiliyorsunuz. İşte dünyanın her ülkesinde müşteri bulabilmenizin sırrı da burada yatıyor” sözleriyle üretim teknolojilerinin üstünlüğüne dikkat çekti.

turchia.jpg

İTALYANLAR SANMAR’DAN ALDI, ADINI TURCHIA KOYDU

Sanmar Denizcilik, geçen yılın Ağustos ayında Cenova Limanı’nda işletilmek üzere İtalyan Rimorchiatori Riuniti firmasına Boğaçay 70 sınıfı bir römorkör teslim etmişti. Sanmar’ın teknik açıdan zorlu ve detaylı bu siparişi yüksek bir performans göstererek, belirlenen tarihten önce teslim etmesi, Rimorchiatori Riuniti tarafından büyük takdir ve övgüyle karşılanmıştı. İtalyan firma, Sanmar’ın bu başarısı karşısında Türkiye’ye olan sevgisini de göstererek büyük bir jest yapmış ve römorköre “RR Turchia” ismini vermişti.

Selçuk ONUR – Marin&Port

Editör: TE Bilişim