Safi Kömür denize 150 milyon $ yatıracak

Kömür ithalatçısı Safi Kömür, Tuzla tersanelerinde inşa ettirmeyi planladığı yarım düzinelik kuru yük gemi siparişinin ilkini Selay Tersanesi’nde suya indirdi. Şirket, beş yıl içinde 150 milyon dolarlık yeni gemi yatırımıyla 150 bin dwt’lik filo kurmayı hedefliyor.

Denizcilik sektörüne yeni giren firmalardan biri olan Safi Denizcilik, geçtiğimiz yıllarda satın aldığı ikinci el gemilerden sonra gemi yatırımlarına yeni inşa gemiler ile devam ediyor. Kömür ithalatçısı Safi Kömür’ün denizcilik şirketi olan Safi Denizcilik, yeni inşa 10.500 dwt’lik ilk gemisi “M/V Arif Amca”yı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı törenle denize indirildi. Selay Tersanesi’nde yapımı tamamlanan kargo gemisi, şirketin aynı tonajda inşa ettirmeyi planladığı dört gemiden ilki. Serinin ikinci geminin ilk kaynağını da Devlet Bakanı Bağış yaptı.

Arif Amca” kargo gemisinin denize indirme töreninde konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, denizcilik sektörünün büyük bir aşama kaydettiğini belirterek ‘Dünyanı bütün denizlerinde gemilerimiz bayrağımızı taşırken Türkiye’nin barış mesajını da iletiyor. Türk denizciliği, Türk tersaneciliği artık sıkça duyduğumuz başarı hikayelerinin kaynağı olmuştur. Onların yanında olmak boynumuzun borcudur.’ dedi.

Denize indirilen “Arif Amca” ile filodaki gemi sayısını 3’e çıkaran Safi Denizcilik, 10.500 dwt’lik gemiler dışında Tuzla tersanelerinde iki tane de 32.000 dwt’lik gemi inşa ettirmeyi planlıyor.

Denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı törende Safi Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atakan Sinan Safi, grup olarak 45 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını belirterek “ 2005 yılından beri takip ettiğimiz denizcilik sektörüne 2008 yılında girmeye karar verdik. 2009 yılının sonlarında kurulan denizcilik şirketimiz kısa sayılabilecek bir süre içinde büyük atılımlar yaptı. 8.000 ve 12.000 dwt’lik ikinci el iki gemi satın aldık. Mevcut iki gemimizin yanına bugün kendi öz kaynaklarımızla inşa edip denize indirdiğimiz ve ilk kaynağını yaptığımız gemimiz ile filomuzu büyütmeye devam ediyoruz. 80 milyon dolarlık yatırımın 40 milyon dolarlık kısmının startını bugün veriyoruz. Önümüzdeki beş yılda 150 milyon dolarlık yatırım ile 150 bin dwt’lik kapasiteye sahip bir filo kurmayı hedefliyoruz. Amacımız geçmişte olduğu gibi Türk denizciliğinin dünya üzerinde hatırı sayılır ve parmakla gösterilebilir bir seviyeye ulaşmasına katkı sağlamaktır” diye konuştu.

“Türk tersanelerini tercih ettik”

Gemileri Uzakdoğu tersanelerinde daha ucuza yaptırma imkanı olmasına rağmen Türk tersanelerini tercih ettiklerinin altını çizen Sinan Safi, “Bu projeler ile tersanelere iş, 3 bin kişiye de istihdam yaratmış olacağız” dedi.

Safi ayrıca, gelecek yıl denizcilik dışında inşaat ve turizm sektöründe de yatırım yapacaklarını açıkladı.    Safi Denizcilik ve Ticaret İşletmeleri A.Ş. 2009 sonunda İstanbul da kuruldu ve şirketin filosunda Liberya bayraklı kendisine ait 2 gemi bulunuyor.

Editör: TE Bilişim