Rusya, Gemi İnşa ve Denizciliği Destekleyecek

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Rus Parlamentosu Duma’nın onayına sunulan kanun taslağına göre Rusya ulusal denizcilik ve gemi inşaya destek sağlayacak. Kanun tasarısı, Hükümet Huku İşleri Komitesinde onaylanarak parlamentoya sunuldu.


Rus Ulaştırma Bakan Yardımcısı Victor Olersky, St. Petersburg şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus Hükümetinin son bir değerlendirme yaptıktan sonra Kanunu Duma’nın onayına sunacağını söyledi.


Bakan Yardımcısı Olersky’ye göre, kanun taslağı ilgili bütün bakanlıklardan onay almış durumda. Sadece prim oranları konusunda Maliye Bakanlığı ile bazı farklılıklar mevcut. Olersky, “Düşünceme göre vergisi sıfır primler  ile en fazla  %34 arasında bir noktada uzlaşma sağlanması gerekiyor. Muhtemelen %14 ile 20 arasındaki bir oran herkesi, mutlu edecektir. Her halukarda bu noktada karar Başbakan tarafından verilecek” dedi.


Kanun tasarısı, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı, Endüstri ve Ticaret Bakanlığı tarafından JSC Birleşmiş Gemi İnşa Şirketi ile istişare edilerek hazırlandı.


Kanun taslağı, gemilerini Rus Bayrağı altında çalıştıracak armatörlere vergi avantajı sağlayarak  işletme masraflarını azaltmayı hedefliyor. Ek olarak tasarı, özel vergi uygulamasına tabi gemi inşa sahaları oluşturulmasını öngörüyor. Yeni kanuna tabi olacak tersaneler Rusya’da bulunamadığından yurt dışından ithal edecekleri malzeme ve ekipmanlarda vergi indirimine tabi olacaklar (Vergi şu anda %10). Ayrıca şu anda %18 olan katma değer vergisi yeni gemilere sıfır olarak uygulanacak. Ayrıca bu tersaneler diğer bir takım avantajlar da elde edecekler.


Kanunun Rus tersanelerinde 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren inşa edilen ve Rus Bayrağı taşıyan gemilere uygulanacağı bildiriliyor.

Editör: TE Bilişim