Romanya, Askeri Deniz Filosunu Modernize Ediyor

Romanya Donanma Bayramı vesilesiyle 8 Ağustos 2015 tarihinde Köstence’de bulunan Romanya Savunma Bakanı Mircea Duşa, “Regina Maria” ve “Regele Ferdinand” fırkateynlerinin bu senenin sonbaharında modernize edileceklerini söyledi.

Mircea Duşa, yaptığı konuşmada, “Biz donanmanın modernize edilmesine çok büyük önem veriyoruz. Bu sonbaharda iki fırkateyn son nesil elekronik cihazlarla, son nesil elektronik askeri cihazlarla ve son nesil silahlarla donatılacaklardır” açıklamalarında bulundu. Romanya Savunma Bakanı Duşa, uzun vadede donanmaya ait olan başka gemilerin de modernizasyon sürecine girmelerinin planlandığını kaydetti. Ayrıca korvet tipi yeni gemilerin satın alınmaya hedeflendiğini kaydeden Duşa’nın açıklamalarına göre, şimdiye kadar kiralanan römorkör tipi gemilerden de bu sene iki tane satın alınacak. Modernize edilecekler arasında, 1996’dan beri çalışmayan Romanya’nın tek denizaltısı Delfinul da bulunuyor.

Bunun yanı sıra Mircea Duşa, bu sene öngörülen yenilemeler için bütçenin hazır olduğunu, diğerleri için siyasi partilerin anlaşmalarına göre, Savunma Bakanlığı bütçesinin ülkenin GSYİH’nin yüzde 2’sine kadar arttırılmasına bağlı olduğunu kaydetti. Bölgedeki jeopolitik değişimlerden dolayı, özellikle Kırım’ın Rusya tarafından işgalinden sonra, Karadeniz’e sınırı olan ülkeler arasında bulunan Romanya, askeri donanmasına daha büyük önem vermeye başladı.

Bütçenin arttırılmasının yanısıra, NATO müttefikleriyle beraber birçok tatbikat düzenledi ve düzenlemeyi planlıyor.

Editör: TE Bilişim