LNG’li gemi pazarında 6,5 milyon dolarlık Rolls-Royce atağı

Rolls-Royce Türkiye’de Norveçli gemi armatörü NSK Shipping için üretilecek yük gemisi için Tersan Tersanesiyle 6,5 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Rolls-Royce tasarlanan yük gemisi için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tahrik sistemi sağlayacak. Rolls-Royce Türkiye’de Tersan Tersanesiyle 6,5 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Anlaşmaya göre Rolls-Royce Norveçli gemi armatörü NSK Shipping için tasarlanan yük gemisi için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tahrik sistemi sağlayacak. Tahrik sisteminin monte edileceği gemi BioMar grubu adına balık yemi taşımakta kullanılacak. 81.5m boyundaki gemi Norveç kıyılarındaki balık çiftliklerine bir seferde 2 bin 700 ton balık yemi taşıyacak.

NSK Shipping Genel Müdürü Kristian Hoydal, sözleşme ile ilgili: “Daha çevre dostu ve verimli bir LNG motorlu gemi teslim edebilmek için Rolls-Royce ile birlikte çalışabilmekten büyük gurur duyuyoruz” dedi.

Gemiyi tasarlayan NSK Ship Design şirketinin Genel Müdürü Kjartan Karlsen yaptığı açıklamada “Tasarımlarımızın yük gemilerinin tahrikinde LNG kullanımına ve dolayısıyla karbon ayak izlerini küçültmeye katkıda bulunması bize heyecan veriyor”.

Karlsen: “NSK Shipping ve Rolls Royce’u daha sürdürülebilir bir endüstrinin öncüleri oldukları için kutluyoruz” diye ekledi.

Rolls-Royce Açık Deniz ve Deniz Ticareti Çözümleri Faaliyet Alanı Başkanı Helge Gjerde anlaşmayla ilgili: “Kısa mesafe deniz taşımacılığında önde gelen BioMar ve NSK Shipping şirketleri yakıt giderlerini azaltmaya ve karbon ayak izini küçültmeye yardımcı olan modern teknolojiye yatırım yapıyor” şeklinde konuştu.

 Yeni yük gemisi 2012 yılında Tersan Tersanesi tarafından NSK Shipping’e teslim edilen dünyanın ilk LNG ile çalışan yük gemisi MS Hoydal’dan daha büyük olacak. Teslim edilecek LNG tahrik sistemi 2160 kW gücünde bir sekiz silindirli Bergen C26:33 doğal gaz motoru, Promas kombine dümen ve pervane sistemi, bir tünel manevra pervanesi, pruva ve kıçta birer tünel manevra pervanesi ve bir Rolls-Royce otomasyon ve DP (dinamik konumlama) sisteminden oluşuyor.

Gemide kullanılacak elektiriği Rolls-Royce hibrit şaft jeneratör (HSG) tahrik sistemi donatacak. Hibrit şaft jeneratör motor güç çıkışı değişken olduğu zaman bile elektrik gücü üretmeye devam edecek, böylece yakıt tasarrufu sağlayacak. Ayrıca LNG temin edilemediği zamanlarda HSG jeneratör bir tahrik motoru (PTI) olarak da görev yapabilecek.

Rolls Royce tarafından üretilen Bergen gaz motorları buji ateşlemesi kullanan gazla çalışan tek motor ailesidir. Alternatif “ikili yakıt” tipi motorlar ateşleme için az miktarda dizel kullanırlar. B ve C seri motorlar güç birimi başına bir dizel motordan yaklaşık yüzde 22 daha az CO2 emisyonuna (yanmamış metan dâhil) sahip ve nitrojen oksit (NOX emisyonları da %90 daha az. Sülfür oksit (SOX) emisyonları da ihmal edilebilir düzeyde.

Bergen gaz motorları yakıt ve motor yağı tüketimini azaltıyor. Dahası, temiz, güvenli motor daireleri ve gelişmiş teknoloji bir yandan bakım giderlerini azaltırken bir yandan da mürettebat için daha uygun çalışma ortamı sunuyor. BioMar Norveç, Şili, Danimarka, İskoçya, İspanya, Fransa, Yunanistan, Türkiye ve Kosta Rika’da balık yemi üreten 11 fabrikaya sahip.Yeni yük gemisinin tersane tarafından 2017 yılı içerisinde teslim edilmesi bekleniyor.

 
Editör: TE Bilişim