RMK Marine krizde büyüyüp ilk 500'e sıçradı

Onlar, büyük fırtınayı yani küresel mali krizi erken farkedip normal zamanlarda işe yarayan taktikleri, planları, davranış kalıplarını değiştirmekte erken davrandılar. Şirketlerini yaklaşan sarsıntıya dayanacak esnekliğe getirmek için çabaladılar ve bu öngörüleri onları başarıya taşıdı.

Koç Topluluğu'nun RMK Marine'i askeri gemi, ticari gemi ve yatların, tasarım, inşaat, proje yönetimi, bakım ve onarımı konularında ulusal ve uluslararası pazarlarda anahtar teslimi çözümler sunuyor. UHU'nun Türkiye temsilcisi Umur Basım ve Kırtasiye Grubu ise güçlü satış temsilciliği ağıyla tüm Türkiye'ye ürünlerini ulaştırıyor, yenilikçi ürünleri ile de ilgiyi sürekli üzerinde tutuyor. Enerji alanında faaliyet gösteren Fransız Areva T&D krizde yatırımlarına ara vermedi. Firmanın Gebze'de 50 bin metrekarelik alana kurulu tesislerinde bin 700 kişi çalışıyor ve 66 milyon euroya mal olacak bir dizi yatırımı da sürüyor. 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 241'inci sıraya yerleşen Aşkale Çimento da örnek bir başarı öyküsü sunuyor. Bin ortaklı şirket 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 5 yılda tam 237 basamak birden yükseldi. En son Van Çimento'yu satın alarak gündeme gelen Aşkale Çimento'nun yetkilileri başarılarının özünde "güven ve samimiyet" olduğunu söylüyor. 2008 yılı 500 büyük sanayi listesine 419'uncu sıradan giren Kahramanmaraş merkezli Mem Tekstil ise, başarısının sırrını kriz döneminde her zamankinden daha hassas davranmak olarak özetliyor.
 
Koç'un denizcisi krizde büyüyüp ilk 500'e sıçradı

Global krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan denizcilikte faaliyet gösteren RMK Marine, 154 milyon 757 bin 373 TL'lik üretimden satış geliriyle ilk kez 2008'de İSO 500 listesine 351. sıradan girmeyi başardı. Koç Topluluğu'nun yat ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren şirketi RMK Marine, daha önce ikinci 500 listesinde yer alıyordu.
1974 yılında Jak Kamhi tarafından Proteksan adıyla çelik, alüminyum ve kompozit üzerine Haliç'te kurulan ve özellikle lüks motor yatların yapımıyla uluslararası piyasalarda adından söz ettirmeye başlayan şirket, daha sonra Tuzla'ya taşındı. 1997'de Koç Holding bünyesine katılan şirket, bu tarihten itibaren teknolojiyi yakından takip edip teknik imkân ve kabiliyetlerini geliştirerek, özellikle askeri gemi, ticari gemi ve yatların, tasarım, inşaat, proje yönetimi, bakım ve onarımı konularında ulusal ve uluslararası pazarlarda anahtar teslimi çözümler sunmaya başladı. Tuzla Bölgesi'nin en büyük kızaklarından birine sahip olan RMK Marine'de, 30 bin DWT'ye kadar gemi inşa edilebiliyor. İnşa ettiği ticari gemilerin tamamına yakınını yurtdışına ihraç eden RMK Marine'nin başlıca müşterileri arasında Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, İngiltere, Amerika, Fransa, İspanya ve İtalya yer alıyor.
 
Yat inşası otomobile benziyor

RMK Marine son olarak Tüpraş adına inşa edilen T. Sevgi ve onun eşi T. Gönül isimli kimyasal tankerleri şirkete devretmişti.

T. Sevgi'nin denize indirilme töreninde konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Allah Tüpraş'tan razı olsun. Bize 2 tane tanker, 4 tane de römorkör siparişi verdiler" demişti. Otomobilci gözüyle bakılırsa, gemi yapmayı kamyon, yat inşa etmeyi ise otomobil imal etmeye benzetebileceklerini dile getiren Koç, her ikisinin de ayrı beceri istediğini kaydetmişti. Koç, gemilerin, ticari olduğu için teslim zamanı ve fiyatının hayati önem taşıdığını, yat inşaatında ise güzel bir dizayn ve temiz işçilik gibi özelliklerle müşteriyi memnun etmenin esas olduğunu belirtmişti.

Editör: TE Bilişim