ANTALYA Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Vicem Yachts'ın sahibi Sebahattin Hafızoğlu, iki yıl boyunca tek bir yat bile satamadığı ABD pazarından vazgeçmedi. İki yıl sonunda zararına satış yapmaya başlayan Hafızoğlu'nun inadı işe yaradı. Ürettiği ‘Cold Molding’ tarzında lüks epoksi laminat yatlara, ABD'den sipariş yağdığını belirten Hafızoğlu, son olarak ABD Başkanı George W. Bush'un eğitim danışmanı Bill Brock'a 2.4 milyon dolara bir yat sattı.

Kemer İlçesi'ne bağlı Tekirova Beldesi'nde otel yaparken, ‘hobi olsun’ diye yat üretme fikrine kapılan 48 yaşındaki Rizeli işadamı Sebahattin Hafızoğlu, Zonguldak'tan getirdiği 2 tekne ustasına bir yat yaptırdı. Hafızoğlu, yatı görüp çok beğenen arkadaşının ısrarı üzerine bir yat daha yaptırdı. Onu da ısrarcı olan diğer bir arkadaşı alınca peşpeşe 7 yat üreten Hafızoğlu, öneri üzerine 1998 yılında İstanbul Boat Show Fuarı'na katıldı. İlk gün 2 işadamından sipariş alınca bu işe girmeye karar veren Karadenizli işadamı, Tuzla'da imalathane kurdu ve ABD pazarına girmeye karar verdi.

ABD'ye gidip yat satmaya çalışan Hafızoğlu, daha önceki Türk firmalarının bıraktığı kötü izlenim yüzünden iki yıl boyunca tek bir yat satamadı. “ABD'de kaç yat sattın?'' diye soran ABD'li işadamlarına, “Henüz hiç satamadım'' yanıtını vermek zorunda kalan Hafızoğlu bu işi inada bindirdi.

Önce, bu alanda daha önceki Türk firmalarının yarattığı kötü izlenimi silmeyi kafasına koyan Rizeli inşaatçı Hafızoğlu, Türkiye'de ürettiği yatları ABD'de binlerce dolar zararına sattı. İnşa ettiği otel ve sitelerin satışından elde ettiği gelirle 2 yıl boyunca yat imal etmeyi sürdüren Hafızoğlu, 12'inci yatını sattığında zararı 1 milyon 200 bin dolara ulaştı.

İnat edip ABD pazarında kalmayı sürdüren işadamı Hafızoğlu, tam batmak üzereyken sipariş aldı ve zararını hızla kapatmaya başladı.

Kısa sürede ABD'de epoksi laminat malzemeyle üretilen Cold Molding tarzı yat satan 5 firmadan biri olan Vicem Yachts'ın sahibi Hafızoğlu, en son ürettiği ‘Vicem 67 Flybridge’ adlı 20.5 metrelik lüks yatı da ABD Başkanı Bush'un eğitim danışmanı Bill Brock'a sattı. Senatörlük, ABD Kongre üyeliği ve ticaret müsteşarlığı görevlerinin yanı sıra, Reagan kabinesinde de Çalışma Bakanı olarak görev alan Brock, lüks ahşap yatı 2.4 milyon dolara satın aldı. Hafızoğlu, Brock'u eşiyle birlikte Türkiye'de misafir etti ve sattığı yatla ‘Mavi Tur’ yaptırdı.

Büyüklüklerine göre 6 milyon dolara kadar yat sattığını belirten Hafızoğlu, “İnadım yüzünden neredeyse batıyordum. Ama inancım hiç kırılmadı. Hiç hile yapmadım. Koşulsuz müşteri memnuniyeti için çalıştım. Beğenmeyenin yatını iki yıl kullandıktan sonra bile geri aldım'' dedi.

Cold Molding tarzı yat üretiminde ABD'de bir numara olduklarını kaydeden Hafızoğlu, ABD'de toplam 34 yat sattığını söyledi. Financial Times'in 29- 30 Ekim 2005 tarihli sayılarında İstanbul'u anlatan Wallpaper Dergisi kurucusu Tyler Brüle, İstanbul'da yapılacak en iyi 10 şey listesinde ‘Vicem yat ısmarlamak’ ifadesini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim