Ortadoğu ve Afrika pazarı yatçıya krizi unutturdu

Yatçılık sektöründe son yıllarda giderek artan büyüme ivmesi krize rağmen hız kesmedi. Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, 2008 yılında Türkiye deniz araçları sektörünün büyüklüğünün, 2.5 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Sipahi, sektörde alınan tedbirlerle bu yıl ciddi bir sıkıntı yaşamayı beklemediklerini, özellikle ihracatın giderek arttığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarının da sektöre soluk getirdiğini ifade etti.

Milyon dolarlık teknelerin sergilendiği, "Avrasya Boat Show-3. Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı", İstanbul Fuar Merkezi'nde devam ediyor. Boat Show'da, 200'ün üzerinde küçük, orta ve mega büyüklükteki tekneler sergileniyor. Fuarda özellikle yerli ve yabancı VIP ziyaretçilerin yoğun olmasından umutlanan firma yetkilileri, birçok kişinin krize rağmen yat tutkusundan vazgeçmediğini belirtti.
 
6 milyon euroluk yatın maketi bile ilgi çekti

Tuzla'da yat üretimi yapan ve fuardaki büyük yatlarıyla dikkat çeken Elegan Group'un Satış Sorumlusu Orhan Demirburan da, lüks bir tüketim ürünü olan yatların satışlarının dengesiz bir süreç izlediğini söyledi. Fuarda maketini sundukları 30 metre boyunda ve 6 milyon 200 bin euro fiyatındaki Giant 100 model yatın, fuar süresi içinde satılacağını tahmin eden Demirburan, "Yat satın alanın işi belli olmuyor. 1 yıl elinizden çıkaramadığınız milyon dolarlık bir yatı bir fuarda 3 dakikada satabiliyorsunuz. Bu yat çok büyük olduğu için fuara taşıyamadık ama başta yabancı ziyaretçiler olmak üzere tüm yat tutkunlarının ilgisini çekiyor" diye konuştu.
 
Ortadoğulular'ın yeni gözdesi gözdesi jet ski

Kawasaki, Tahoe ve Centurian gibi dünyaca ünlü markaların Türkiye distrübütörlüğünü yapan Yat ADT Marine'nin Genel Müdürü Hakan Akın, bu yıl fuarda özellikle deniz paraşütü ve jet skilere çok fazla ilgi olduğunu söyledi. 2008'de Türkiye'de toplam 450 civarında jet ski satıldığını, bunun 150'ye yakınını kendilerinin sattıklarını ifade eden Akın, "Bizi krizden turizm koruyor. Oteller ve organizasyon şirketleri en yoğun satış yaptığımız yerler. Denizi olmayan ya da kıyıları kısa olan bazı Ortadoğu ülkelerinden de jet skilere ve deniz paraşütlerine yoğun talep var" dedi.
 
Doğuş sektöre geç ama hızlı girdi

Fuarda en ilgi çeken standlardan biri de Volkswagen (VW)-Scania Endüstriyel ve Deniz Motorları oldu. Türkiye pazarına geçtiğimiz yıl Doğuş Otomotiv distribütörlüğünde giren firma, ilk yılında pazarda yüzde 10 paya ulaştı. VW-Scania Endüstriyel ve Deniz Motorları Türkiye Genel Müdürü İlhami Eksin, pazara geç ama hızlı girdiklerini, ilk yıllarında 140 adet deniz motoru sattıklarını ve pazarda yüzde 10 paya ulaştıklarını açıkladı. Eksin, sektörün krizden diğer sektörler kadar etkilenmediğini, 2009'da büyüme sağlamasa da mevcut durumunu koruyacağını ifade etti. Eksin, "Kriz sektörümüz için geçici olacaktır. En fazla bir sezon bizi büyümekten alıkoyacak. Sektöre gerekli destek verilirse, pazarın 2-3 kat daha büyüyebileceğini düşünüyorum" dedi.
 

Editör: TE Bilişim