Ortadoğu ve Afrika Türk savaş gemilerini istiyor 

Türkiye’nin kendi gemisini üretmesi fikri ile hayata geçen milli gemi inşa projesi MİLGEM’in başarısı, Ortadoğu, Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinin savaş gemisi talebini Türkiye’ye çevirdi.

2004 yılında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda proje ofisinin kurulmasıyla başlayan ve 2007 yılında ilk gemi Heybeliada’nın (F-511) inşası ile devam eden Milli Gemi İnşa Projesi (MİLGEM) bugün geldiği nokta ile başta Ortadoğu olmak üzere Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinin dikkatini çekmeyi başardı. Toplamda 7 milyar Euro’luk 22 savaş gemisi yapımının gerçekleşeceği projenin ikinci gemisi (F512) bu yıl haziran ayında denize iniyor.

Özellikle Mısır, Libya, Suudi Arabistan, Suriye, Körfez ülkeleri, Fas, Cezayir, Tunus gibi yakın coğrafya ülkeleri ile Malezya, Endonezya’dan Türk gemi sanayine ciddi talep oluştuğunu söyleyen İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, toplamda bu bölgelerin 100 milyar dolar üzerinde bir sipariş pazarı olduğuna dikkat çekti.

Projenin başarılı oluşunun Türk gemi sanayinin gücünü kanıtladığının bir göstergesi olduğunu belirten Bayrak, şöyle devam etti: “Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika bölgelerindeki sipariş hacmine baktığınızda 100 milyar doların üzerinde bir pazar görüyorsunuz. Türkiye kısa dönemde bu pastadan büyük pay alacak. 2012 itibariyle ülkemiz ciddi gemi ihracatçısı konumuna gelecek.”

İlk sipariş Türkmenistan’dan

Türk gemi sanayi şirketlerinden Dearsan yetkilileri, Ortadoğu ve Hazar bölgesinden savaş gemisi talebi aldıklarını ve bölge ülkeleriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Dearsan tersanesi tarafından Türkiye Deniz Kuvvetleri için tasarlanıp üretilen yeni tip karakol botlarının ilk yurt dışı müşterisinin Türkmenistan deniz kuvvetleri olduğunu söyleyen yetkililer, 55 milyon Euro civarındaki antlaşma ile Türkmenistan’a 2 Yeni Tip Karakol Botu (YTKB) ihraç edeceklerini söylediler.

Ortadoğu’nun Erdoğan sevgisi

Anadolu Tersanesi yetkilileri de Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden talep aldıklarını söylediler. Özellikle Türkiye’nin son yıllarda bölgede yıldızının parlamasının siparişlerde büyük etkisi olduğunu belirttiler.

MİLGEM projesinin başarıya ulaşmasında gelen sipariş artışlarının büyük etkisi olduğunu kaydeden yetkililer “Bölge ülkelerinin özellikle Türk yapımı savunma araçlarına büyük ilgisi var. Bunda Ortadoğu ülkelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisinin de olumlu tarafları olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

VERGİ İYİLEŞTİRMESİ

İç piyasada talep patlaması yaptı

BAYRAK “İç piyasada Türk bayraklı gemilerden alınan vergilerin kaldırılması piyasaya ciddi şekilde olumlu bir etki yaptı. Geçen yıl yapılan ÖTV indirimi ve bayrak geçişindeki bir takım sınırlamaların kaldırılmasıyla sektör iyice hareketlendi.

Yabancı bandıralı yatlar Türk bayrağına geçtiler. Ekonomideki iyileşme, tekne satışlarını tetikleyecektir. Vergi iyileştirilmesinden sonra fiyatlar neredeyse yarı yarıya ucuzladı. Bu durumun sektöre yansımasını bekliyoruz. Kaymağını kısacası önümüzdeki yıldan itibaren yiyeceğiz” dedi.

Medvedev örnek oldu

SAVAŞ gemisi üretimi yanında mega yat (20 metre yukarısı süper lüks) üretiminde Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk 5’te olduğunun altını çizen Bayrak

“Özellikle mega yat siparişleri geçen yıla göre yüzde 20 arttı. En çok siparişi Rusya’dan alıyoruz. Bunda Rusya Devlet Bakanı Dmitri Medvedev’in Türk yapımı yat kullanıyor olmasının da büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Sipariş listesinde Rusya’nın ardından Hollanda, İngiltere, İtalya, ABD gibi ülkeler de var” diye konuştu.

A plus tekne siparişlerinin artmasının sebebinin Çin pazarının Türkiye’ye kayması olduğuna değinen Bayrak, şöyle konuştu: “Avrupalı Çin’de biraz daha ucuz olmasına rağmen bizi tercih ediyor. Çin üretimleri çabuk yıpranıyor. Üretimlerimiz daha kaliteli ve daha hızlı. Özel sipariş verebiliyorsunuz. Çin’de ise seri ve standart üretim var. Bu da mega yatta siparişi Türkiye’ye kaydırıyor. 7 metre üzeri ve sipariş üzerine yapılan yatlarda dünyanın ilk 5 ülkesinden biriyiz. Yıllık 4 bin metre mega yat üretiyoruz. 2012’de 5 bin metreyi bulur.”

 

Editör: TE Bilişim