Omega Denizcilik Başkanı Bülent Şener, büyük önem verdikleri Omega 2 isimli kimyasal ürün tankerinin inşası için Gisan Tersanesi'ne güvendiklerini söyledi.
Omega Denizcilik ve EGS Elta Gemi Sanayi'nin ortak projesi olan Omega 2 kimyasal ürün tankerinin inşası için Gisan Tersanesi tercih edildi. İlk sacının kaynak kesimi tersanede düzenlenen bir törenle gerçekleşen 2600 dwt'lik gemi, performans ve boyutları itibariyle optimize edilmiş özelliklere sahip bulunuyor.
Omega'nın ortak olduğu DeltaMarine ve Mühendislik AŞ tarafından tasarlanan Omega 2 hakkında açıklama yapan DeltaMarine ve Omega Denizcilik Başkanı Y. Müh. Bülent Şener geminin inşası için Gisan'ı tercih etmelerinin nedeni olarak şunları söyledi: "Gisan Tersanesi'ne, son derece önem verdiğimiz bu projeyi güvenerek teslim ediyorum. Çünkü çok planlı çalışan bir tersanede olduğumuzu biliyorum. Gisan Tersanesi'nin özellikle çelik işleme kapasitesi çok yüksek olduğunu da belirtmek isterim."
Tankeri 10-11 ayda bitirip sefere göndermeyi planladıklarını ifade eden Gisan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Oyar Omega 2'nin çok özellikli ve tam donanımlı bir gemi olduğuna işaret ederek "Böyle bir gemiyi inşa edebiliyor olmak tersanemizin yeterliliğinin göstergesidir. Omega Denizcilik ve DeltaMarine bugün Türkiye'nin önde gelen dizayn firmaları arasında yer almaktadır. Tersanemize güvenmelerinden ve bizi tercih etmelerinden dolayı da gurur duymaktayız" dedi.
Gisan'ın böylesine özellikli yeni bir projeyle portföyüne küçük tonajlı, fakat teknik özellikleri yüksek gemileri de almış olmasıyla projenin firmaya sağlayacağı katkıları belirten Gisan Tersanesi Genel Müdürü Türker Yaltır ise birlikte iş yaptıkları hiçbir armatörle hukuki bir ihtilafa düşmediklerini vurgulayarak "Yarattığımız haklı güven denizcilik camiasında takdir görmemizi sağlamaktadır. Gisan ailesi olarak şimdiye kadar bizi tercih etmiş olan armatörlük firmalarına her zaman iki veya daha çok projelerini hayata geçirdik. Yıllardır devam ettirdiğimiz armatör yanımızdan kaynaklanan kültür birlikteliğimizin de yaptığımız ortak çalışmalara katkısı büyüktür. Geçmişten gelen iş yapış anlayışımızla her koşulda müşteri memnuniyeti, güven, kalite ve hızlı servis markamızın öne çıkan yönüdür" dedi.
Gisan istihdam yaratacak
Türker Yaltır, Gisan'ın gelecek dönem için planları hakkında bilgi vererek "Kurumumuz 51 yıldır faaliyette olan ve yeni inşayı bu süreç içinde kriz dönemlerinde dahi hiç aksatmadan devam ettiren az sayıda tersane arasında yer almaktadır. Çok yakında açıklayacağımız ve yurtdışına yapacağımız büyük projelerimizle de yine bölgenin en büyük istihdam kaynaklarından biri olacağız. ISO ve OHSAS kalite belgelerine sahip tersanemiz, 2011 yılında Tuzla'da faaliyete alacağı büyük ıslak havuzu ile tamir piyasasında geciken payını alacaktır" diye konuştu.
Omega 2 hakkında bilgi veren Bülent Şener, benzer tip ve tonajdaki gemilerden çok farklı dizayn ile gerçekleştirilen 2600 dwt'lik Omega 2'nin performans ve boyut itibariyle optimize edilmiş özelliklere sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Nitekim benzer özellikli gemiler 10 tanklı yapılmasına karşın Omega 2, 8 tanklı bir gemi. 8 tankın operasyonu 10 tanka göre daha kolay gerçekleştiriliyor. Ayrıca bu gemide her şey yedekli olarak bulunuyor. Bu da geminin yolda kalma riskini ortadan kaldırıyor. Sistemlerin seyir esnasında bile değiştirilebilme özelliği bulunuyor.
Geminin kullanım alanı Akdeniz ile sınırlı değil. ICE 1C özelliği olması nedeniyle kuzey denizlerinde de seyir yapabilme özelliği bulunuyor. Çift makine, çift pervane, çift kıç yükleme hattı, tam kimyasal özellikleri de var. Aynı zamanda ürün tankeri özellikleri ile de ön plana çıkıyor.
Geminin tamamlandığında yüksek talep göreceğine eminiz. 3000 dwt altındaki gemilere yüksek talebin olacağına inanıyoruz. 2010 itibariyle tek cidarlı gemilerin süreçleri dolmuş bulunmaktadır."
Özel dizayn üretilecek
Omega 2'nin DeltaMarine firmasının özel dizaynı olduğunu söyleyen Bülent Şener, estetik, konfor, ekonomiklik ve çevreciliğin dizaynda önem verdikleri kriterler olduğunu belirterek açıklamasını şöyle tamamladı: "Aynı geminin ikizi olan Omega 1 İtalyanlara satıldı ve Elba adını aldı. Bu gemimizi krizde, kriz öncesi fiyatlarla satmaya muvaffak olduk. Omega 2, bu başarılı gemimizin bir ikizi, fakat biraz daha gelişmiş dizayn özelliklerine sahip olacak. O günlerde bulamadığımız tahrik makine sistemlerini kullanacağız ve daha mükemmelini yapacağız. Yeni ortağımız EGS Elta Gemi Sanayi ve diğer ortaklarımızla güçlü bir sinerji yaratacağız."
EGS Elta Gemi Sanayi şirketinden Erkan Coşkun ise yapılan işbirliği ile ilgili olarak "Biz bu geminin dizaynı ve tersane tercihini dikkate aldık ve gönül rahatlığıyla projeye ortak olduk. Böyle zamanlarda güçlerimizi birleştirerek güzel projelerin içinde olmak piyasanın ve bizim geleceğimiz açısından çok önemli. İnşallah, bu başlangıçla ileride çok daha güzel projelere imza atacağız" dedi.
Elba Kimyasal/ürün tanker özellikleri
Tipi: IMO II, Ice Klas çift cidarlı ürün ve kimyasal tanker
Epoksi kaplamalı sekiz yük tankı, bir slop tank
İnşa firması: Omega Denizcilik
Tam boy: 72.62 m
Genişlik: 13.0 m
Derinlik: 6.40 m
Draftı: 5.2 m
Ana Makine: Guascor Tip SF240 TA-SP dört stroklu iki dizel makine
Sürati: Azami 577 kW ile 12 knots
Baş itici: Elektrik sevk sistemli 150 kW
Editör: TE Bilişim