Gemi inşaatı sanayi adına çok önemli imkânların bulunduğuna işaret eden Kenan Torlak, offshore platformu tasarımının gerçekleşmesinin çok önemli tasarruf ve istihdam olanakları yaratacağını söyledi.
"Eğer sadece kendi hudutlarımızın içinde kalarak, ufkumuzu ancak zannettiğimiz gibi kısıtlı tutarsak, projeler üretmezsek, büyüme şansımız da başkalarının insafına kalır" diyen GİSBİR Konsey Başkanı Kenan Torlak, Karadeniz'de petrol araması yapan konsorsiyumun kullandığı offshore petrol platformlarının Türk tersanelerinde inşa edilmesi halinde devletin çok kârlı çıkacağını belirtti.
Torlak "Sayın Başbakanımız Karadeniz'deki petrol araması yapan şirketle devlet olarak ortaklık yapıldığını ve petrol bulunduğunda yarıya yarıya paylaşılacağını söylemişti.
Ben de diyorum ki offshore platformlarını biz inşa edelim ve biz bu şirketlere kiraya verelim. Yine yüzde 50-50 istifademiz olur. Kiraya giden dövizlerimizi 3.5 yılda geri alırız" dedi.
20 bin kişilik istihdam
Türk tersanelerinin offshore petrol arama platformlarını rahatlıkla inşa edebileceğini belirten Torlak, Sedef Tersanesi'nin böyle bir projenin altından kalkabileceğini aktardı.
Bu uygulamanın 20 bine yakın istihdam yaratacağını, dünya ekonomisi daraldı diye beklemenin yanlış olacağını aktaran Torlak, "Başbakanımız doğru olduğunu gördüğü hiçbir işin peşini bırakmıyor. Benim bu görüşümün ardından Enerji Bakanımıza konuyu aksettirmiş. İstanbul'da çok kapsamlı bir toplantı yaptık" diye konuştu.
Rusya'nın nehir gemilerinin yaş durumlarını, sayılarını, Rusya'nın devlet politikası içerisinde bu filoları yenileme yönündeki yaklaşımlarını, planlamalarını incelediğini belirten Torlak, "Gemi inşa sanayimize her zaman çok içtenlikle yakınlık duyan, ilgilenen ve takip eden Çalışma Bakanımıza bu çalışmamı anlattım.
Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in Türkiye'ye gelmesi vesilesiyle ‘Bu görüşlerimi iki devlet arasında imzalanan protokole bir madde halinde ilave edebilseydik, Türk gemi inşa sanayii adına hudutsuz bir üretim, döviz ve istihdam alanı açılmış olacaktır' görüşümü ifade ettim.
Çalışma Bakanımızın gösterdiği alakaya teşekkür ediyorum. O sırada Suriye'ye gidiyordu. Bunun kendi bakanlığının işi olduğunu söyledi. Çalışma Bakanlığı'nda GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak'la bu konuyu anlattık. Derhal müsteşarını ve bazı yetkilileri görevlendirmiş. O akşam yeniden toplantı yaptık.
Bu maddenin hayata geçeceğine inanıyorum. Eğer bu işbirliği gerçekleşebilirse 2030 yılına kadar yüzlerce nehir tip gemi inşaatının bir kısmı Türk tersanelerinde yapılabilir" dedi.
Rusya ile işbirliği şart
Rusya'nın önümüzdeki 10 ve 20 yıllık plan süresinde gemi inşa filosunu ve gemi inşa endüstrisini güçlendirmek üzere ne gibi destek tedbirleri alacağına dair raporu defalarca incelediğini belirten Kenan Torlak şöyle devam etti: "Rapora baktığımızda kuzeyde Uzakdoğu'da ve Hazar'da Caspian Gasprom, Rosneft ve Lukoil'de kıtasal ölçekte kaynakları olan büyük petrol firmalarının değerlendirmelerine göre 2030'a kadar olan dönemde Rusya'da 55 adet petrol platformu ve 15 gaz platformu inşa edileceği belirtiliyor.
Yine 55'i ice class tanker ve 20 ice class LPG tip tanker, ayrıca 140 muhtelif amaçlı nehir-açık deniz tipi gemi inşa edilecek. Tahmin edilebilir ki gereken gemilerin üçte biri ithal edilecek ve geri kalanı Rusya'daki tersanelerde inşa edilecek."
Rus armatörlerinin ülkelerindeki inşa siparişlerinin yüzde 5 civarında kaldığını hatırlatan Torlak, Rus deniz ticareti filosunun yenilenmesi ve güçlendirilmesi adına çok önemli taleplerin ortaya çıkacağını ve iki ülkenin işbirliğinin önemine dikkat çekti
Editör: TE Bilişim