Obama’nın bütçesinde savunma harcaması “rekor düzeyde”

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’den 2011 mali yılı için savunma harcamalarında 708 milyar dolarlık “rekor düzeyde” bütçe talep etti.

3,83 trilyon dolarlık harcama öngören 2011 mali bütçesini Kongre’ye sunan Obama, savunmaya önemli pay ayırdı. Obama, bütçesinde bazı iç harcamaları “dondurma planı” sunarken, savunma harcamalarında artışa gitti. Obama’nın bütçesinde savunma harcamalarının toplamda 708 milyar dolar gibi “rekor” düzeye ulaştığı belirtiliyor.

 Buna göre sunulan bütçe, Savunma Bakanlığı Pentagon’un taban bütçesinin yüzde 3,4 artırılarak 549 milyar dolara çıkarılmasını öngörüyor. Bunun yanında, ABD’nin Irak, Afganistan ve Pakistan’daki askeri misyonu için de 159 milyar dolarlık ödenek ayrılması isteniyor. 33 milyar dolar da Afganistan’daki asker artırımı için talepte bulunuldu.

Bütçede, Pakistan’a sınırları içerisindeki “radikallerle” mücadele edebilmesi için 1,2 milyar dolar, ekonomisi için 1,3 milyar dolar destek sağlanması öngörülüyor. Bunun yanında Afganistan’a 4 milyar, Irak’taki faaliyetler için de 2,6 milyar dolar ayrılması planlanıyor. Bütçede, Dışişleri Bakanlığı’na da 57 milyar dolar bütçe ayırıyor.

Bu durum, Obama’nın önceki Başkan George Bush’un Irak ve Afganistan operasyonları için ayırdığı büyük hacimli savaş bütçesini sürdürdüğü yorumlarına neden oluyor.

Gemi İnşaya 25 Milyar Dolar

Bunun yanında, bütçede, silah alımı geçen yılın biraz üzerinde, yaklaşık 113 milyar dolar para ayrılıyor. Bu rakam, 2010 mali yılında yaklaşık 105 milyar dolardı. Bütçede, silahla ilgili araştırma ve geliştirme harcamaları için de 76 milyar dolar isteniyor.

Bütçe, gemi inşaatı programı için 25 milyar dolar, devam eden balistik roket programını desteklemek için yaklaşık 10 milyar dolar, yeni helikopterler için 9,6 milyar dolar ve uzun menzilli saldırı

Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi bütçesinde de nükleer silahlarla ilgili faaliyetler için 7 milyar dolardan fazla bütçe talebinde bulunuluyor. Bu 2010 mali yılına göre 624 milyon dolarlık artışa tekabül ediyor.

Buna karşın Obama yönetimi, yıllık 2,5 milyar dolar harcanan C-17 transfer uçakları ile 300 milyar dolarlık en büyük silah programı olan F-35 gibi ülkenin güvenliğini tehlikeye atmayacak savunma harcamalarını ise kesmeyi planlıyor. Ayrıca bütçe, donanmadaki bazı araçlar ile yüzergeçer araçların alımıyla ilgili ertelemeleri de kapsıyor.

Editör: TE Bilişim