Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün resmi bir ziyaret için Kuzey Avrupa ülkelerinden petrol zengini Norveç’e gidecek. Ziyaretin ana gündemini AB ile enerji ve gemi inşaatı alanında işbirliği oluşturacak.

Erdoğan, iki günlük ziyaret sırasında Nobel Barış Ödülü’nü veren Oslo’daki Nobel Enstitüsü’nde de bir konferans verecek. Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik’in konuğu olarak Norveç’e gidecek olan Erdoğan’ın ziyareti, dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in 2000 yılındaki ziyaretinden bu yana Norveç’e başbakan düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olacak. Türk işadamlarının da bulunacağı bir heyetin eşlik edeceği Erdoğan, yarın öğleden sonra Başbakan Bondevik’le yapacağı görüşmelerin ardından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

Görüşmeler sırasında Norveç tarafı, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini yineleyecek. AB üyesi olmayan ve AB üyeliği halkı tarafından reddedilden Norveç, Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) kapsamında AB ile yakın bir işbirliği içinde bulunuyor. Bu çerçevede, Avrupa güvenlik mimarisine büyük önem veren Norveç, AB üyesi olmamasına karşın AB genişleme projelerine mali destek sağlıyor. Bu arada, AB ülkeleri AEA içinde Safirbet yer aldığı için Türkiye, AB’ye girdiğinde AEA’ya da katılacak.

Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sırasında enerji alanındaki işbirliği konuları önemli bir gündem maddesini oluşturacak. Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın ikinci büyük petrol ihraçatcısı olan Norveç, Statoil şirketi aracılığıyla Hazar enerji kaynaklarının Batı’ya ulaştırılmasına yönelik projelerde rol alıyor. Türkiye’yi "enerji piyasasındaki kilit bir oyuncu" olarak gören Norveç’in, zengin petrol kaynaklarına karşın elektrik üretiminini ağırlıkla su kaynaklarına dayandırdığı için bu alanda Türkiye ile işbirliği yapmaya istekli olduğu ifade ediliyor. Norveç’in Türkiye ile işbirliği yapmak istediği alanlar arasında gemi inşaatı da bulunuyor.

Dünyanın ikinci büyük petrol ihracaçısı olan Norveç, üretiminin yüzde 90’ını ihraç ediyor. Dünya gaz rezervlerinin yüzde 3’ünü topraklarında barındıran Norveç’in, 2005 yılında dünyanın en büyük beş gaz ihracatcısı arasında yer alacağı belirtiliyor.

(Haber: Referans Gazetesi)

Editör: TE Bilişim