Milli fırkateynde ilk kaynak atılıyor

MİLGEM kapsamında inşa edilecek ilk fırkateyn olan ‘TCG İstanbul’da ilk kaynak töreni bugün yapılacak. ‘TCG İstanbul’ Türkiye’nin 5’inci milli gemisi olacak Türkiye’nin 5. milli gemisinin ilk kaynak töreni yarın yapılacak.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı doğrultusunda Pendik’teki İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşasına başlanacak milli fırkateyn serisinin ilk gemisinin adının “TCG İstanbul” olacağı öğrenilirken 2021’de Türk Donanması’na katılması planlanıyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun katılacağı törenle inşasına başlanacak “TCG İstanbul”un ardından TCG İzmir, TCG İzmit ve TCG İçel’in yapımına başlanacak.

Donanma’nın en modern gemilerini oluşturan Ada sınıfı korvetlerin ardından Türkiye, son derece etkili ve caydırıcı bir milli geminin daha inşasına başlıyor. Aralık 2015’te Milliyet’in duyurduğu TCG İstanbul, milli gemilerin beşincisi olarak kızağa konuluyor.

Uzunluğu 113 metre

TCG Heybelida, Büyükada, Burgazada ve Kınalıada’nın ardından Donanma’ya katılması planlanan TCG İstanbul, “İ” sınıfı fırkateynlerin ilki olacak.

113 metre uzunluğunda ve 3 bin ton ağırlığında olması planlanan geminin tüm dizayn ve inşası Türk mühendis ve işçileri tarafından gerçekleştirilecek. Silah kontrol ve radarı yerli Donanma’da halen 3 sınıfta 16 adet fırkateyn bulunuyor. Fırkateynler deniz gücünün en önemli ve etkin savaş gemisi olarak hizmet ediyor. TCG İstanbul’un F 515 borda numarasıyla hizmet vereceği öğrenildi. S 70B Seahawk helikopter pisti ve hangarına sahip olması planlanan TCG İstanbul’un silah kontrol, sonar ve radarı tamamen yerli olacak.

Hava savunma kadar denizaltı savunma ve torpido aldatma özellikleri de olan TCG İstanbul’un makineleri(motorları) yurtdışından gelecek.

GÖKHAN KARAKAŞ /Milliyet

Editör: TE Bilişim