Mendirek sorunu Altınova’yı vuruyor

Yalova-Altınova tersaneleri, mendirek sorununun çözümü için, hükümetin sözünü tutmasını bekliyor.

2014 yılına kadar 12 milyon dolar ciroya ulaşarak, Türkiye’nin dünya deniz ticaretindeki yüzde 1’lik pazar hacmini iki katına çıkarmayı hedefleyen Yalova-Altınova tersaneleri, bölgede büyük sıkıntılara sebep olan mendirek sorununun çözümü için, hükümetin sözünü tutmasını bekliyor.


Yalova’nın Altınova ilçesinde 2004 yılından beri yapımına devam edilen Yalova tersaneleri, hızlı bir gelişim göstererek, kısa zamanda gemi ve yat üretiminde dünya çapında söz sahibi olmayı hedefliyor. Proje uygulamasının % 85’inin tamamlandığını ve bölgedeki tersanelerin önemli bir kısmının istihdam ve üretim sağlamaya başladığını ifade eden Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kan

”Küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerine rağmen, şirket yönetimimiz projeyi verilen süre içerisinde tamamlamak maksadıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Hissedarlarımız da tersane yatırımlarına devam etmelerinin yanı sıra üretim ve istihdamın sürdürülmesi için çaba gösteriyorlar. Halen bölge tersanelerinde 7800 kişi istihdam edilmektedir” dedi.

“Gemilerimiz ciddi zararlar görüyor”

Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında bölgede büyük sorunlar yaratan mendirek ihtiyacının acil olarak karşılanması gerektiğini belirten Kan, bu konuda şunları söyledi:

 “Bölge tersanelerinde inşa edilen ve indirildikten sonra donatım maksadıyla denizde bulunan gemiler ile onarım gemileri, bölgede hakim olan kuvvetli rüzgarlardan ciddi zararlar görüyor. Denizdeki gemilerde çalışma yapmak güçleşiyor ve emniyet zafiyeti oluşuyor. Mendirek yapılması bölgemizdeki tersanelerde denizde bulunan yeni inşa ve onarım gemilerinde çalışmayı verimli ve güvenli bir hale getirecek ve gemilerin zarar görmesini engelleyecek. Bölge tersanelerinin dışbükey kıyı yapısının öne çıkararak onarım hız ve kapasitesini arttırarak ülkemizin yeni tersane bölgesi daha cazip hale gelecek.”

“Bu kez devletten yardım bekliyoruz”

Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüklerini açıklayan Kan,

“ Bakanımızın konuyu ele alacağını söylemesi üzerine bir taslak hazırlayarak kendilerine takdim ettik. Bölgede altyapı, üstyapı, okul hastane, sanayi sitesi, çevre koruma tesisleri, kamu hizmet binaları gibi teknik, lojistik ve idari destek birimleri, tersaneler yani yatırımın tümü biz yatırımcılar tarafından yapılıyor. Bu nedenle Bakanımız talebimizi haklı bularak bu konuyla ilgileneceklerini belirtti” şeklinde konuştu.

“Mendirek yapılmadıkça Yalova Tuzla’yı geçemez”

Yalova da bir şube açan Tuzla’nın önemli tersanelerinden Gisan Tersanesi Genel Müdürü Türker Yaltır da, Yalova’da Mendirek olmamasının büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu sorun çözülmedikçe Yalova’nın Tuzla’yı geçmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yaltır, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“ Yalova’nın şu anki en büyük problemi Mendirek eksikliği. Hakim rüzgarlar nedeniyle gemilerin rıhtıma bağlanmasında büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çok şiddetli rüzgarlara denk geldiğimiz zaman gemileri açığa almak zorunda kalıyoruz. 20 gemiyi birden açığa almamız gerektiği zamanlar oluyor. Bazen bir geminin makinesini sökmüş oluyoruz, birden fırtına çıkınca makineyi tekrar gemiye almakta çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bölgeye mendirek yapılması çok büyük bir yatırım. Bunu biz tersanecilerin karşılaması mümkün değil. Bu konuda devletin bize verdiği sözü tutmasını bekliyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim