Mega yat Türkiye'den gidecek    
  
Antalya Serbest Bölgesi'nde Alman-Fransız ortak sermayesi ile kurulan Sunrise Yatçılık Şirketi, İngiliz bir bankacıya 61 metre boyunda mega yat yapacak.

Sunrise Yatçılık Şirketi Genel Müdürü Özgür Çiğdem AA muhabirine yaptığı açıklamada, adı gizli tutulan İngiliz bir bankacıya 61 metre boyunca bir yat yapacaklarını belirterek, yatın, Aralık ayında kızağa konulacağını, 2014 yılı Ocak ayında da teslim edileceğini bildirdi. Çiğdem, 61 metrelik mega yatın, Doğu Akdeniz bölgesinde yapılan en büyük yat olacağını kaydetti. Çiğdem, şu bilgileri verdi:

“Sunrise, iki adet 45 metrelik mega yatın ardından, 61 metrelik mega yat projesine başlıyor. İngiliz bankacıya yapılacak mega yatın dizayn ve mühendislik çalışmaları devam ediyor. Aralık ayında kızağa konulacak. Yatın ağırlığı bin ton civarında olacak. Müşterinin isteğine göre yapılacak yat projesinde ekip büyüyecek, istihdam artacak. İngiliz bankacının siparişi üzerine kızağa konulacak mega yat, Doğu Akdeniz'de yapılan en büyük yat olacak. Bunun için yüzer havuz gerekli. Yüzer havuzu getirdiğimizde mega yat bakım ve onarım işleri de üç katına çıkacak.”

Geçen yıl tamamlanarak denize indirilen, 25 milyon dolara satışa çıkarılan 45 metrelik “Sunrise 45” adı verilen mega yatın da 3-8 Eylül tarihlerinde Cannes, 22-25 Eylül tarihlerinde de Monaco'da yapılacak uluslar arası boat fuarlarında dünya iş adamlarının beğenisine sunulacağını anlatan Çiğdem, şöyle devam etti:

“Geçen yıl bu fuarlara katılan 700'den fazla iş adamı Sunrise 45 isimli mega yatı görmüştü. Fuarlara bu yıl çok daha iyi hazırlandık. Hem kendi şirketimiz olarak, hem de Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi (ASBAŞ) olarak katılıyoruz. Fuarda mega yatın satışının olumlu olacağını düşünüyoruz. “Sunrise 45”in ikizinin iç dizaynı farklı olacak. 16,5 milyon Avro satış bedeli konuldu. Müşteri bekliyoruz. Bu mega yat da gelecek yıl sonu bitirilecek.”

TÜRK YATLARINDA İTALYA KALİTESİ

Sunrise Yatçılık Şirketi Genel Müdürü Özgür Çiğdem, Türk mega yat kalitesinin dünya ölçeğini yakaladığını vurguladı. Dünyada mega yat yapımında İtalya kalitesinin söz sahibi olduğuna işaret eden Çiğdem, “Artık Türk yatçılığı da kalitesini göstermeye başladı. Türk yatçılığı kalite olarak İtalyan kalitesini yakaladı” dedi.

Türk yatlarının, sadece fiyatlarının ucuzluğu ile değil kalitesiyle de ön plana çıktığına vurgu yapan Çiğdem, şunları söyledi:

“Kalitemiz dünya ayarında ancak küresel kriz mega yat üretimini, satışını ve alımını olumsuz etkiledi. Küresel krizden çıkılıp çıkılmadığına Monaco ve Cannes Boat Fuarları gösterecek. Türk yat sektörü Avrupa'daki rakiplerine göre daha avantajlı. Çünkü bizim halen düşük işçi maliyeti kozumuz var. Türkiye'nin şansı daha fazla. Küresel krizde İtalyan, Alman, Hollandalı ve İtalyan yatlara talep azaldı. Çünkü herkes fiyatlarını indirmişti. Bizim hala işçilik olarak daha düşük maliyetli kozumuz var. Bu da bundan sonra fiyatların oluşmasında büyük rol oynayacaktır.”

YATLARIN BAKIM VE ONARIMI

Sunrise Yatçılık tersanelerinde dünyanın sayılı zenginlerinin mega yatlarının bakım ve onarımlarının da yapıldığını anlatan Özgür Çiğdem, Antalya Serbest Bölgesi'nde acil olarak yüzer havuza ihtiyaç olduğunu bildirdi. Sezon boyunca Antalya Serbest Bölgesi'nde aynı anda en fazla 3 yatın indirilebildiğine işaret eden Çiğdem, gündemde olan balıkçı barınağının taşınması halinde rahatlayacaklarını söyledi. Çiğdem, şöyle devam etti:

“Altyapının güçlendirilmesi için yüzer havuz gerekiyor. Bunu için yer yok. Geçen yıl altı ay uğraşmıştık. 80 metrelik bir yüzer havuz ihtiyacımız olacak. Yüzer havuzu aldıktan sonra hedefimiz çok daha büyük teknelerin tamir ve bakımlarını yapmak. Burayı çok daha işler hale getirmek istiyoruz. Bakım onarım işini üç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzer havuzun gelmesi çok önemli. Mersin'den Marmaris'e kadar hiçbir yerde yüzer havuz yok.”

Onarım ve bakım için geçen yıl üç proje gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Çiğdem, diğer firmaların da ciddi bakım ve onarım işini aldığını ve bunların büyük bölümünün Ortadoğu ve Avrupa'dan, Rusya'dan geldiğini belirtti. Altyapının geliştirilmesi halinde bakım ve onarım işinin her zaman geleceğine vurgu yapan Çiğdem, “Özellikle kriz zamanında, insanlar yeni tekne almaktansa elindekinin bakımını yaptırdı. Avrupa'da tersaneler boş kalmamak için bakım ve onarım işleri de yapıyor” dedi.

Çiğdem, Dubaili ünlü bir iş adamının 41 metre boyundaki “Cloud 9” isimli yatın bakım ve onarım işlerini de yaptıklarını, yatı önümüzdeki günlerde sahibine teslim edileceğini sözlerine  ekledi.

 

 

Editör: TE Bilişim