LNG ile çalışan ticari gemiler geliyor
 
Litvanya merkezli gemi yapım şirketi Western Shipyard, gazla çalışan ilk feribotunu üretti. Tersane şimdi dünyanın en büyük gazla çalışan (LNG) feribotunu ve iki kuru yük gemisi inşa etmeyi planlıyor.

120 araç ve 250 yolcu taşıma kapasitesine sahip gazla çalışan feribot inşa eden Western Shipyard, dünyanın en büyük gazla çalışan (LNG) feribotunu ve iki kuru yük gemisi üretimine başlamayı planlıyor.

Klaipeda liman işletmeleri tarafından verilen bilgiye göre Litvanya merkezli gemi yapım şirketi Western Shipyard (Vakaru Laivu Gamykla) Western Shipbuilding Yard (WSY) iştirakiyle gazla çalışan “1/A/1” sınıfı feribot inşaatını tamamladı. Yapılan açıklamada aracın Western Shipyard işletmesinde tamamlanan 22. feribot olduğu belirtildi. Söz konusu araç ve yolcu feribotunun ilk bölümünün inşası ve montajı Klaipeda’da yapıldı. Kalan bölümlerin inşa ve montajı % 50 ortaklık payıyla bir Norveç şirketi olan Fiskerstrand BLRT tarafından tamamlanacak.

Feribotun inşasına dair anlaşma Mart 2009 tarihinde imzalanmıştı. Gazla (LNG) çalışan feribotun üretimi yaklaşık 8 ay sürdü. Sözleşme gereği feribotun Ocak 2011 tarihinde sahibine teslim edilmesi planlanıyor. Sözleşmede belirtilen anlaşma şartlarına göre,  Western Shipbuilding Yard gövde ve güverte inşası-montajı, soğutucu pompa montajı, havalandırma ekipmanı ve 28 bin litrelik boya kullanarak boyama çalışmalarını tamamladı.

Feribotun inşası sırasında 1230 ton çelik kullanıldı. Sıhhi montaj, drenaj, yakıt, soğutma, balast ve diğer ana sistemlerin imalatı da bu şirket tarafından gerçekleştirildi. 120 araç ve 250 yolcu taşıma kapasitesine sahip feribot bir Norveç şirketi olan Fosen Namsos SJ için üretildi.

Bu çalışma WSY’nin Fosen Namsos SJ ile ilk ortaklığı. Fosen Namsos sekiz feribot ve beş sürat teknesi ile 18 farklı güzergahta hizmet veren bir ulaşım şirketi olarak tanınıyor. Feribot konsepti Fiskerstrand BLRT tarafından geliştirilirken dizayn çalışmaları da Norveç merkezli deneyimli bir gemi dizaynı şirketi olan “Multi Maritime” tarafından yapıldı.

Feribotun iç uzunluğu 109 metre, genişliği 16.8 metre ve hızı 13 knot. Hallhjem ile Vage Hordaland County arasında çalışacak ve Norveç fiyortları güzergahında seyredececek feribot, tahrik sistemi itibariyle “çevre dostu” olarak tanımlanıyor. Çünkü LNG yakıtlı motor “Yeşil Yakıt/Motor” konseptine tamamen uygun. Bir Estonya şirketi olan Saaremaa Shipping Company Ltd. üçüncü feribot üretimi çalışmalarını Western Shipyard işletmesinde halen yürütmekte.

Gazla çalışan iki kuru yük gemisi üretecek

Yapılan açıklamalara göre tersane, yakın bir zamanda dünyanın en büyük gazla çalışan (LNG) feribotunu ve iki kuru yük gemisi üretimine başlamayı planlıyor. Aynı zamanda şirket, üretilmesi gereken diğer feribot siparişlerinin de hazırlık çalışmalarını başlatmış durumda.

Western Shipyard son üç yılda gemi inşa alanında tam 12 projeyi tamamlamayı başardı. Western Shipyard Grubu şirketinin temsilcileri kendi web sayfalarında da belirttikleri üzere 23 şirketten oluşmakta. Şirket 1969 yılında kurulmuş  ve 2001 yılında Estonya BLRT Grup  tarafından yapılan yatırımla özelleştirilmiş.

Western Shipyard Grubunun ana aktiviteleri;  gemi onarım ve modifikasyonu, gemi inşaatı, depolama ve yükleme işlemi, çelik konstrüksiyon, sıcak galvanizleme, ulaştırma hizmetleri ve danışmanlık olarak belirtiliyor. Şirket özelleştikten sonra profilini korumuş ve Avrupa ülkeleri pazarında da faaliyet göstermeye başlamakla birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre kendini geliştirmiş.

Gelirin ve gemi inşa faaliyetlerinin sayısının çoğalması şirketin yeni stratejik çalışmalar uygulamasına sebep olmuş. Üretimde kalite politikaları üretim zamanını azaltmış böylece onarılan ve inşa edilen gemilerin sayıları artmış. Bunun da şirketin gelişmesinde büyük bir rol oynadığı Western Shipyard yetkilileri tarafından sıkça dile getiriliyor.

Yapılan yatırımlar ve yenilikler ile firma gemi sahipleri tarafından tercih edilir konuma gelmiş ve şirketin gemi onarımındaki konumu da güçlendirilmiş. Bu gelişme de şirketin asıl hedefi olan “müşteri ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılama” konusunda başarıya ulaşmayı kolaylaştırmış.

Editör: TE Bilişim