Krize rağmen 10 gemi inşaatıyla yola devam

2008 sonu itibariyle teslim ettikleri bir gemi ile 2009'da hizmete giren 3 geminin ardından 2 gemiyi de yakında teslim edeceklerini belirten Servet Yardımcı, gelecek sene 4 gemiyi daha teslim edeceklerini açıkladı.
 
Yardımcı Şirketler Grubu adına yine gruba ait Yardımcı ve Türkter Gemi İnşa Tersanesi'nde kendi hesaplarına inşaatlara devam ettiklerini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yardımcı inşa edilen gemilerin tersanelerden ayrılmalarından sonraki finansmanı konusunda Royal Scotland Bank-RBS ile anlaşmaları bulunduğunu vurguladı.

Yardımcı bu anlaşmayı yaptıklarında henüz küresel krizin olmadığını söyleyerek "İnşa etmekte olduğumuz kimyasal tankerlerden oluşan filonun post finansmanını RBS üzerinden yaparak, ülkemizdeki kredi veren bankaları da rahatlatmış oluyorduk. Türkiye'deki bankalarımızın sağladıkları krediyi de RBS zaten teslimde kapatarak, gemiyi kendi üzerine alıyordu" dedi.

Bu sistemi kullanarak dört gemi inşa ettiklerini ve beşinci, altıncı gemiye sıra geldiğinde krizin patlak verdiğine işaret eden Yardımcı şöyle devam etti:

"Küresel kriz RBS gibi birçok uluslararası bankayı vurdu ve son derece ciddi durumlar meydana geldi. Bu darbeler içerisinde RBS'nin durumu çok kritik bir hal aldı. Haliyle vermiş oldukları kararların hepsini iptal ettiler. Neticede bizimle olan kredi ağırlıklı işbirliğinin hiçbir değeri kalmadı. İşte o noktada sıkışıklık başladı. Başlangıçta çalıştırılacak olan gemiler, krizle beraber artık açığa inşa edilir hale geldiler. Finansmanı olmayan, nereye gideceği belli olmayan bir pazar ortamı giderek yayıldı. Fakat tüm bu olumsuz süreçte birbiri ardından toplantılar yaptık ve 2009 yılındaki gemi programımızı revize ederek sürdürme kararını verdik."

Sonuçta sadece 2009'un ilk on aylık sürecinde 3 gemi inşa ederek teslim ettiklerini dile getiren Yardımcı, 2009 Martı'nda 3900 dwt'lik bir kimyasal/ürün tankerlerini Yeni Zelanda'da Pasific Basin Ltd. şirketine sattıklarını, bu tankerin halen Awanuia adıyla Auckland Limanı'nda bunker hizmeti verdiğini kaydetti.

30 Nisan 2009 günü teslim ettikleri 10.000 dwt'lik kimyasal tankeri Total'e iki yıllığına kiraya verdiklerini belirten Yardımcı, "Bu tankere CT Longford adı verilmiştir. Halen 6000 dwt'lik bir kimyasal tankerin daha deneme seyirlerini tamamlayarak teslim ettik. M/T Filyoz adını verdiğimiz bu tanker sefere çıkmak üzere hazırdır. Kasım ayı sonunda 4000 dwt'lik çift makine ve çift Azimuth pervane sevk sistemli bir kimyasal tankeri daha teslim ediyoruz" dedi.

Yardımcı, ekimin son günlerinde 17.000 dwt'lik bir kimyasal tankeri denize indirdiklerini söyleyerek ticari açıdan bir değerlendirme yaptıklarını ve bu gemiyi 2010 yılı ilk günlerinde teslim edeceklerini vurguladı. Yardımcı, böylece geminin kayıtlara 2010 inşa olarak kaydedilmiş olacağını belirtti.
 
2009'da 5 gemi teslim ettik

Krizle beraber yurtdışındaki kredi kurumlarının tüm kredileri iptal ettiğine, işlerin yavaşladığına işaret eden Yardımcı, bu yıl 5 gemiyi inşa ederek teslim etmek gibi bir başarıya imza atmış olacaklarını söyledi.

Gelecek yıl Yardımcı Gemi İnşa Tersanesi'nde kızakta olan 10.000 dwt'lik kimyasal tankeri teslim edeceklerini anlatan Yardımcı şöyle devam etti: "Bu gemiyi mayıs ayında teslim edeceğiz. Türkter'de 17.000 dwt'lik bir kimyasal tanker inşaatımız var. O gemiyi de 2010 Haziran ayında teslim edeceğiz. Bu arada 4750 dwt'lik bir kimyasal tanker inşaatımız var. Bu gemimiz bu ay teslim ettiğimiz M/T Filyoz'un eşidir. Kimyasal tankerlerden oluşan gemi inşa paketinden ayrı olarak 10.000 dwt, 1000 teu kapasiteli bir konteynir gemisini 2010 Ekim ayında teslim etmiş olacağız."

Böylece 2010 sonuna kadar dört gemiyi teslim etmekle, gemi inşa projelerimizde bir aksama olmadan çalışmalarını sürdüreceklerine dikkat çeken Yardımcı, küresel krizin ardından finansman anlaşmaları RBS'nin çekilmesiyle sıkıntıya düşmüş olan tüm gemileri Yardımcı Denizcilik Şirketler Grubu olarak yine de tamamladıklarına vurgu yaptı. Bu projede yer alan gemilerden 2009 yılına ait olanları eksiksiz tamamlayarak teslim ettiklerini yineleyen Yardımcı, "2010 yılına ait olanların birbiri ardından inşaatlarını tamamlayacağız. Nitekim inşaatları bloklar halinde devam etmektedir" dedi.


Filomuzda 11 kimyasal tanker çalışıyor

Yardımcı, gemilerin hepsinin bir-iki yaşındaki tankerlerden oluştuğunu söyleyerek yeni gemilerin katılmasıyla filolarındaki gemi sayısının daha da artacağını kaydetti. Gemileri, Oil Major olarak adlandırılan Total, Eni gibi petrol devi şirketlere uzun vadeli olarak kiralamaya çalıştıklarını ifade eden Yardımcı, "Yine filomuzda 4 adet kuru dökmeyük gemisi yer alıyor. Alman gruplar adına KG fonlarından inşa edilmiş 3 konteynir gemisinin işletmesini yapmaktayız. Biz her firma gibi krizden çok etkilenmiş olsak da bu haberimizle işimizin başında olduğumuzu ve yatırımlarımıza devam ettiğimizi duyurmak istiyoruz" dedi.

Gemileri inşa ederken Türk bankalarının gösterdiği desteğe güvendiklerini ve onların ortaya koydukları imkânlar sayesinde projelendirilen gemileri tamamladıklarını söyleyen Yardımcı, bununla da kalmayıp gemileri işleterek gelir getiren kaynaklar tesis ettiklerini vurguladı.

Bu gemilerin bazılarını Türk bayraklı olarak, bazılarını da çoğunlukla Malta bayrağında çalıştırdıklarını kaydeden Yardımcı, "Kuşkusuz tercihimiz Türk bayrağıdır. Yabancı bayrakta gemi çalıştırmak gibi bir önyargımız yok. Sadece gemilerimizi kiraya vermek istediğimizde karşımızdaki kiracı firmalar, AB limanlarında Türk bayrağından dolayı ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlara karşı gemilerin örneğin Malta bayrağında olmasını önşart olarak ileri sürüyorlar" dedi.
 
GEMİLER HANGİ FİRMALARA KİRALANDI

Yardımcı, hedeflerinin tüm gemileri uzun vadeli kiralama ile çalıştırmak olduğundan bu imkânları da araştırdıklarını söyledi. Bir geminin Total'de, diğer iki kimyasal tankerin İtalyan Eni'de, iki geminin Toronto'daki bir firmaya çıplak kiralama yönetimiyle kiraladıklarını belirten Yardımcı, "Bir diğeri ise Gibraltar'da kirada, Danimarkalı Herning'de kirada olan kimyasal tankerimiz var. Hollanda'da kirada olan kimyasal tankerimizi ilave etmek isterim" dedi.
 
GARANTİ, DENİZBANK, FİNANSBANK VE YAPI KREDİ BANKASI'NA TEŞEKKÜR

Servet Yardımcı, Türk bankalarının krize çok hazırlıklı girmelerinin ve güçlü olmalarının takdir edilecek bir başarı olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Biz gemi inşa tersanesi grubu olarak bu yatırım planını üç dört senede hazır hale getirmiştik. Krizle birlikte kredi olanakları hemen hemen harap oldu. Fakat birden frene basacak durumunda değildik. Zira yapılmış yatırımlarımız, başlamış inşaatlarımız vardı. 2009 sonuna geldiğimiz şu günlerde işimize, üretime devam ediyoruz. İnşaatlarımızda daha da yüksek kaliteye ağırlık verdiğimiz gibi, daha özellikli gemilere yönelmekteyiz. Sorunlarımızı bankalarımızla paylaşmamız, dirsek temasında oluşumuz bizlere çok büyük değerler kazandırmış, güvenimizi artırmıştır. Gemi inşa sektörüne en yüksek kredi olanağı sağlayan bankamız Garanti Bankası gibi gemi inşa sektörüne kredi vermek için önemli kaynaklar yaratan Yapı Kredi, Denizbank, Finansbank yetkililerine teşekkür ediyoruz."
 
 
2009'DA İNŞA EDİLEN GEMİLER VE 2010 PROGRAMI

CT Dublin - 17.000 dwt kimyasal tanker, teslim tarihi 19 Eylül 2008.

CT Awanuia- 4000 dwt bunker tankeri, teslim tarihi 21 Mayıs 2009.

M/T Longford - 10.000 dwt kimyasal tanker, teslim tarihi 30 Nisan 2009.

 M/T Filyoz - 6000 dwt kimyasal tanker,teslim tarihi 5-10 Kasım 2009.

Tersane No.076 - 4750 dwt kimyasal tanker,teslim tarihi 30 Kasım 2009.

Tersane No. 058 - 17.000 dwt kimyasal tanker, teslim tarihi Ocak 2010.

2010 yılı üretim programı

Tersane No. 064 - 10.000 dwt kimyasal tanker, teslim tarihi Mayıs 2010.

Tersane No. 059 - 17000 dwt kimyasal tanker,  teslim tarihi Haziran 2010.

Tersane No. 077 - 4750 dwt kimyasal tanker,  teslim tarihi Eylül 2010.

Tersane No. 055 - 1000 teu konteynir gemisi,  teslim tarihi Ekim 2010.

Editör: TE Bilişim