Kredi yokluğundan gemiler tamamlanamıyor

Her biri yirmi seneden fazla denizcilik sektörü tecrübesi olan Kale Denizcilik ve Vardal Denizcilik firmalarının oıtak girişimiyle 2008 yılında kurulmuş olan Varkan Denizcilik adına inşa edilen 10,800 dwt'luk Varkan Akdeniz kimyasal tankerinin ocak ayında teslim edilmesi beklenirken, ayni sorunlarla boğuşan Türk gemi sanayiinde olduğu üzere kızakta kaldığı hatırlatılarak; "Hükümetin Türk gemi inşa sanayiine her türlü desteği kesmesi yanında bankaların da kredileri hemen hemen sıfırlaması yüzünden sorunlar çok büyük kitleleri işsiz bırakacak şekilde büyüyor" deniliyor.

Faaliyet alanı olarak gemi inşa ve armatörlük işkollarında faaliyet gösterecek Varkan Grubun üç gemiden oluşan seri projesinin birinci gemisi olan 3542 dwt'luk M/T Varkan Ege, IM02-ABS Klaslı, nitrojen sistemi ve Marine Line olmasıyla tonajında en uygun yakıt harcama ve en üst düzeyde teknik özelliklere sahip bir kimyasal tanker.

Son teknolojiye uygun inşa

2008 Şubat ayından beri faaliyette olan Varkan Ege CDI, Shell, Exxon, Repsol, Lu-koil Dow, Lyondell, Basf gibi belli başlı firmaların onayını almış olarak çalışıyor.

İkinci proje olan M/T Varkan Marmara, IM02-BV Klaslı, 4835 DWT Kimyasal tanker olup nitrojen sistemi ve Marine Line olmasıyla tonajında en uygun yakıt harcama ve en üst düzeyde teknik özelliklere sahip bir gemi olarak tanımlanıyor. En son teknolojiye uygun olarak inşa edilmiş olan Varkan Marmara Tuzla'da balonla indirilen ilk gemi niteliğini taşıyor. 2009 Ocak ayından beri faaliyette olan Varkan Marmara bugün itibariyle CDI, Shell, Exxon, Repsol, Lukoil, Cepsa gibi belli başlı firmalann onayına sahip birdiğer kimyasal tanker.

Varkan Grubun faaliyette olan iki gemisinin teknik yönetimi Chemfleet/Turkiye firması tarafından; kiralama ve yük bulma işleri de Essberger/Almanya firması tarafından yürütülüyor.

Yapılan açıklamaya göre "Üçüncü proje olan M/T Varkan Akdeniz, IMO2, BV Klaslı, 10,800 DWT Kimyasal tanker olup nitrojen sistemi ve Marine Line bir gemidir. Gemi en son teknolojiye uygun olarak inşa edilmesine karşın, kredi sorunları yüzünden kızakta bekliyor.
BIP Industries, Üntel Kablo, Alesta Marin, Sandvik Endüstriyel Mamulleri San., Berg, Yeke Denizcilik, Katradis, Dazu, Xinge, Mügesan, Make Pjiladelphia, Edel, Tanmarine, Delmar, Hamza Etraş Metal San., Hempel coatings, Polimar, Da-pe Mümessillik, Tatco, Elkon, Gürdesan, Wiska, Hoppmann, Aqua Signal, Pe-Gü Mümessllik,Marine Line gibi çok güçlü ana ve yan sanayi markalarının ve servislerinin uygulandığı M/T Varkan Akdeniz tankeri nitrojen sistemli Marine Line bir gemi olarak tanımlanıyor.

Editör: TE Bilişim