Gemicilik Sektörümüzde Rüya Gerçek Oldu !

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gemicilikte bir ilk gerçekleşti.

Gazimağusa Limanı’ndaki tersanede faaliyet gösteren Shipyard Famagusta Ltd. Şirketi, 10 ayda imal ettiği ve gemicilikte “work boat” olarak isimlendirilen iki iş gemisini yaklaşık 1,5 milyon Euro bedelle Hollanda’ya ihraç etti.

Yüzde 40 KKTC, yüzde 60 Türkiye ve Pakistan iş gücüyle imal edilen gemiler, büyük bir gemiye yüklenerek bugün öğle saatlerinde Hollanda’ya doğru yola çıktı. Gemileri satın alan Hollandalı yatırımcı Andre Shelling de geminin yüklenmesi sırasında Gazimağusa Limanı’ndaydı.

--YAPIM İÇİN 60 BİN SAAT HARCANDI--

Shipyard Famagusta Ltd’in kurucusu ve Hasan İzkan ile birlikte şirketin direktörlüğünü de yapan Ramazan Gündoğdu, ihraç edilen gemiler için 60 bin saat emek harcandığını söyledi.

TAK muhabirinin sorularına karşılık, KKTC’den ilk kez gemi ihraç edilmesinin kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatan Gündoğdu, gemilerin yüklenmesi için Güney Kıbrıs’tan da vinç desteği alındığını ifade etti.

Gündoğdu, her biri 175 ton ağırlığında, 25 metre boyunda, 10 metre genişliğinde ve 8.80 metre yüksekliğindeki gemilerin kontrolünün uluslararası denetim kurulu olan Fransız Loyd’u tarafından yapıldığını da belirtti.

--“BÜYÜK GEMİLERİN GİREMEDİĞİ LİMANLARDA ÇALIŞACAK”--

Ramazan Gündoğdu, Hollanda’ya ihraç edilen iki geminin, büyük gemilerin getirdiği yükleri küçük limanlara taşıyacaklarını, ayrıca söz konusu gemilerin su altında kablo ve boru döşeme ile liman inşatlarında kullanılabileceğini belirtti.

Alıcının, KKTC’deki bir tersaneye iş yaptırmasının önemli olduğunu söyleyen Gündoğdu, Hollanda’da bilinen bir firma olan alıcının KKTC yanında üç ülkede daha iş yaptırdığını kaydetti.

Gündoğdu, ihracat bedeli yaklaşık 1,5 milyon Euro olan iki geminin bugün saat 15.00 sıralarında yola çıktığını ve 11 gün sonra Hollanda’ya ulaşmasının beklendiğini de söyledi.

--DEVLETTEN KİRALANDI.. 1.3 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI--

Gündoğdu, 1989 yılında kapanan tersaneyi, şirket olarak devletten kiraladıklarını ve kapasiteyi artırmak için 1.3 milyon ABD Doları tutarında yatırım yaptıklarını vurguladı.

Tersaneyi devraldıklarında 7 olan çalışan sayısını 25’e çıkardıklarını belirten Gündoğdu, şimdi ise bu rakamın 100’u sabit olmak üzere taşeronlarla birlikte 150’ye yakın olduğunu söyledi.

Gündoğdu, kendilerinden önce yılda 3-4 geminin bakımının yapıldığı tersanede 1990’lı yıllardan beri bu sayının 40’a çıktığını da ekledi.

Editör: TE Bilişim