Kızaktaki 120 gemiden ancak 5′i suya iner

Aylar sonra Tuzla’da yapılan gemi indirme töreninde konuşan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ” 2010 yılında teslim için 300 yerine 120 gemi gözüküyor. Ama bunun teslim olma şansı sıfır” dedi.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Madencilikten sonra en riskli sektördür denizcilik. Güzel yaptığımız işlerle çok az gündeme geldik. Ama kazalarla çok gündeme geldik. Bu bir şansızlıktı. Bu kazaların neticesinde güvenlik ve emniyet sistemi olarak en üst seviyeye ulaşan bir sektör haline geldik. Bu sene için bekleyen 120 gemi var. Ama kaç tanesinden çalışma devam eder derseniz belki bir elin parmakları kadar. Bir avuç sermayedar ama arkada korkunç bir iş gücümüz var. Biz de tersaneciyiz. Her hafta tersanemize gelip toplantı yapardık. Şuanda tersaneye ayda bir ya geliyoruz ya gelmiyoruz. O heyecan bitti. Çünkü her geldiğimizde 5-10 kişiyi daha gönderiyoruz. Burada bir avuç kahraman inanılmaz iş yapıyorlar. Şu soğuk havada kaynak yapmayı, yüksek alanda çalışmayı düşündüğünüz zaman bu emekçilerin neler yaptığını anlarsınız. Bu nedenle en büyük teşekkür onlara düşüyor. Maliye bakanımızın burada olması bizim için çok önemli. İnsanları görmeden inandırmak çok zor. Bizde inandıramıyoruz. Sayın bakanımız belki biz aktarırken yanlış aktardık. İlk Başbakanımıza, Bakanımıza gittiğimiz zaman bize kaç para demişlerdi. Bu 500 milyon, 700 milyon rakamları oradan çıkmıştır. Biz hiçbir zaman sektörün tümüne bir rakam istemedik. Üretim ve firma bazlı, tamamıyla teminatları olan tersaneye zaman kazandırmayı konuştuk. Hibeyi de konuşmadık” dedi.

Kalkavan şöyle devam etti: “Buradaki en gelişmiş tersaneyi size hediye edelim ayda bir milyon zarar yazarsınız. Bu dünyanın problemi. Amerika’dan başlayan ve bize yansıyan bir problem. Hükümetimiz inanılmaz destek verdi. Ama bu bugün yetmiyor. Daha iyisini yapmak zorundayız. Bugün firmaların sorunu olmayan olayın yarın sektörün bütünü için yıkıcı hale gelecek. 2010 yılında teslim için 300 yerine 120 gemi gözüküyor. Ama bunun teslim olma şansı sıfır. 2011 yılında 23, 2012 yılında ise teslimi gözüken bir gemi var. bu rakamlar resmi rakamlar. Bu birçok şeyi ifade ediyor”

Editör: TE Bilişim