Kimyasal tanker Ardenza Gemak'tan sefere başladı

Gemak, Tuzla Gemi Endüstrisi'nde inşa ettiği kimyasal tanker Ardenza ile büyük bir başarıya daha imza attı. Caner Ararat, Gemak olarak eş gemi Divina'yı da nisan ayında İtalyan firma D'Alesio'ya teslim edeceklerini söyledi.
 
 
15.994 dwt kimyasal tanker Ardenza Gemak'tan ilk seferine başladı. Gemak olarak Tuzla Gemi Endüstrisi'nde inşa ettikleri iki adet 15,994 dwt petrol ve kimyasal tankerlerinin ilki olan Ardenza isimli tankeri İtalyan D'Alesio Group'a 2 Şubat'ta teslim ettiklerini belirten Gemak ve Tuzla Gemi Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Caner Ararat, "Teslimden sonraki günde geminin vaftiz töreni yapıldı" dedi.

Gemak Tersanesinde başlayan ve Ardenza'nın güvertesinde devam eden törenden sonra Tuzla'da D'Alesio Group ailesini ve diğer misafirleri ağırlamaktan onur duyduklarını vurgulayan Ararat, törenlere İtalya'dan altmışa yakın davetlinin katıldığına dikkat çekti. Ararat, törene katılan misafirlerin D'Alesio ailesi ve yakın arkadaşları, proje finansmanını sağlayan Calyon Bank temsilcileri, bağlama limanı olan Livorno Liman Başkanlığı temsilcileri, kiracı İtalyan AGIP temsilcileri, brokerler (satış ve kiralama), dual klaslı geminin klas kuruluşu temsilcileri- RINA ve ABS, gemi dizayneri-İtalyan M.E.S. firması ve tersane proje ekibinden oluştuğunu ifade etti.
 
Yeni teslimatlar yolda

Ardenza adı verilen geminin kardeşi olan Divina'nın ise Nisan 2009‘da teslim edileceğini bilgisini veren Caner Ararat, "Tersanede halihazırda kızakta bulunan 17.000 dwt'luk bir petrol ve kimyasal tankeri İtalyan Castaldi ailesine ait Cabotaggi S.p.A firması için inşa ediliyor. Bu kimyasal tanker önümüzdeki haftalarda denize indirilecek ve eylül ayında Cabotaggi S.p.A'ya teslim edilecek" dedi.

Ayrıca yine bir İtalyan firması olan Setramar için inşa edilmekte olan iki adet 14.600 dwt genel kargo gemisinin 2010'un üçüncü çeyreği ve 2011'in birinci çeyreğinde teslim edileceğini vurgulayan Ararat, bu gemilerin teknik süpervizörlüğünü armatör adına İsviçre'de muhkim Navimar firmasının üstlendiğini anlattı. Sözü edilen tüm gemilerin Rina klasında olduğunu dile getiren Ararat, "Ardenza ve Divina'yı kızak da değil Tuzla Gemi Tersanesi'ndeki taş havuzda yanyana inşa ettik. O zaman bir tören yapılmamıştı. Bunlar tersanemizde taş havuzda yapılan ilk gemidir" dedi ve ekledi: "Halen çok ilginç projeleri üstlenmiş durumdayız. Bu çalışmalarımıza örnek verecek olursak, iki adet tankeri kuru dökmeyük gemisi olarak tadil ediyoruz. Birbirinin eşi olan bu gemilerin tadilatı aynı anda devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nden de çok önemli bir armatöre çalışıyoruz."

Ararat, Şile'de kayalara oturan ve aylardır Kıyı Emniyeti'nce kurtarılmaya çalışılan Umo Tersanesi'nde kabuk olarak yeni inşaa edilmiş offshore supply vessel "Siem Pilot" isimli geminin karinasında meydana gelen hasarı da kendi havuzlarında tamir edeceklerini ifade etti.
 
 
M/T Ardenza'nın teknik bilgileri
Tam boy: 134,93 m
Genişlik: 24 m
Dizayn draft: 6.5 m
Güverteden derinlik: 11.60 m
Draft(scantling): 8 m
Tonajı: 15.994 mt
Servis sürati:(8 mt dtaft'da: 14.8 knots
Bayrağı: İtalya
Ana makinesi: 500 rpd'de 7200 kW

Editör: TE Bilişim