Kaynak dünyası Temmuz’da İstanbul’da buluşuyor

Gedik Eğitim Vakfı (GEV) ve Türk Kaynak Teknolojisi Akademisi (TKTA) 11-17 Temmuz tarihleri arasında tüm dünyadan kaynak konusunun uzman isimlerini İstanbul’da bir araya getirecek. Uluslar arası Kaynak Enstitüsü’nün (IIW) iki yıl önce Türkiye’den sorumlu üyesi seçilen GEV, bu yıl 63.IIW Genel Kurul ve Uluslararası Konferansı’na Swissotel’de ev sahipliği yapacak.

Konferansın davetli konuşmacıları arasında BOTAŞ, BP, Rolls Royce, JFE Steel, Mannesmann, ENI, Europipe gibi firmalardan profesyoneller ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler bulunuyor.

Ana sponsorluğunu Gedik Kaynak A.Ş.’nin üstlendiği kaynak sektörünü ilgilendiren bu önemli organizasyona, sektörün dünyaca ünlü dev isimleri de sponsor olarak destek veriyor. Sponsorlar arasında Japon Kaynak Makinesi ve robot üreticisi OTC Daihen ve Avusturyalı kaynak makinesi üreticisi Fronius’un yanı sıra, Çimtaş, Erciyas Boru, Volvo CE HLD, Alman Kaynak Cemiyeti iştiraklerinden GSI-SLV Türkiye ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer alıyor. Etkinliğe ayrıca Amerika, Avusturya ve Kanada Kaynak Cemiyetleri de destek veriyor.

54 ülkeden 800’e yakın uzmanının beklendiği organizasyon kapsamında 15-16 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek Uluslararası Konferans’ta (AWST 2010) ‘Yapı, Enerji ve Ulaşım Sistemlerindeki Kaynakta Bilimsel ve Teknolojik İlerlemeler’, konusunda uzman davetli konuşmacılar tarafından yüzlerce teknik bildiri ile tartışılacak.

Türk sanayisi dünya ile rekabet edebilmek için kaynak teknolojisindeki yenilikleri yakından takip etmeli

GEV Yönetim Kurulu Başkanı ve etkinliğin Organizasyon Komitesi Başkanı Hülya Gedik Sadıklar, “Yaklaşık son 10 yıldır Türk firmaları yurt dışında büyük uluslararası mühendislik projelerinde yer almaya ve ihracatta dünya ile rekabet edebilecek duruma gelmeye başladı. Bizler kaynak sektörünün dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimini yakından takip eden bir kuruluş olarak bu gelişmeyi sevindirici buluyoruz. Sektörümüzün dünya devleri arasına girmesini hedefliyoruz. Uluslararası kaynak arenasında Türk kaynak sektörünü ön plana çıkarmak ve Türk kaynak sektöründeki başarılı çalışmaları daha büyük kitlelere duyurabilmek amacıyla Gedik Eğitim Vakfı olarak tüm sorumluluğu üstlenerek büyük bir organizasyonun ev sahipliğini yapmaya hazırlanıyoruz. Yurt dışı katılımcıların büyük ilgi gösterdikleri bu konferansa başta sektörümüzdeki firmalar olmak üzere diğer Türk sanayi şirketlerinin de tam desteğini ve katılımlarını bekliyoruz ” dedi.

Kaynak sanayinin pek çok ürününde, kritik sonuçları olabilecek bir teknoloji

Gedik Holding CEO’su ve Konferans Başkanı Dr. Mustafa Koçak ise enerji santralleri, petrol boru hatları, basınçlı kazanlar, otomobiller, uçaklar, gemiler, köprüler ve pek çok üründe kaliteli bir üretimin ortaya çıkması için iyi malzeme, iyi tasarım, iyi mühendislik, iyi kaynakçı gibi faktörlerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Dr. Koçak “Bu faktörlerin bir araya gelmediği durumlarda kaynak kritik sonuçları olabilecek bir teknolojidir. Ülkemizde bu konuda farkındalığın artırılması, dünya kaynak teknolojisindeki yeniliklerin sanayi ve akademik çevrelerce yakından takip edilebilmesi, konuya gerekli AR-GE çabasının gösterilmesi ve yenililiklerin paylaşılması noktasında bu etkinlik büyük önem arz ediyor” dedi.

Doğal gaz boru hatlarında ve gemi inşasında kaynak konusu özel oturumlarda ele alınacak

Nabucco ve benzeri yurt içi ve dışındaki doğal gaz ve su projelerinin Türk çelik, kaynak ve boru sanayicileri için önem taşıması, yeni projelerde giderek X80 gibi özel çeliklerin, özel kaynak ürün ve teknolojilerinin kullanılması gerekliliğinin ortaya çıkması nedeniyle 16 Temmuz günü ‘Boru Hatlarında Kaynak Teknolojisi’ konulu özel bir oturum düzenlenecek.

15 Temmuz’da ise ‘Gemi İnşası Kaynağında Bilimsel ve Teknolojik Yenilikler’ adlı özel bir oturumda IIW Gemi İnşaat Teknik Komitesi bu alandaki son gelişmeleri içeren sunumları katılımcılarla paylaşacak. Bu özel oturumda T.C Ulaştırma Bakanlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ve Türk Loyd’u Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa İnsel Türk gemi inşa sanayinin durumu ve kullanılan teknolojilerle ilgili bilgi verecek.


AWST 2010 Davetli Konuşmacıları

  1. (Houdremont Lecture)*
    Dr. Mustafa KOÇAK, GEDİK Holding, TÜRKİYE
    Kaynakların Yapısal Bütünlüğü: Proses, Nitelik ve Performans (3P) İlişkisi
  2. Dr. Steve GARWOOD, ROLLS-ROYCE, İNGİLTERE
    Gelecek Nesil Nükleerde Karşılaşılan Malzeme ve Yapısal Bütünlük Sorunları
  3. Dr. Orhan DEĞERMENCİ, BOTAŞ, TÜRKİYE
    Nabucco Doğal Gaz Boru Hattının Durumu ve Sorunları
  4. Prof. Çetin Morris SONSINO, FhI-LBF, ALMANYA
    Otomotiv Parçalarının Yorulma Dayanımlarının Değerlendirilmesinde Çentik Gerilim Konseptinin Uygulanması
  5. Carlo Maria SPINELLI, ENI, İTALYA
    Maurizio FERSINI, CSM, İTALYA
    Sahadaki Otomatik Boru Hattı Kaynak Performansını Geliştiren Yenilikçi Yöntemler
  6. Prof. Pingsha DONG, The University of New Orleans, A.B.D
    Basınçlı Kap ve Boru Parçalarının Servise uygunluğu için Kalıntı Gerilim Değerlendirilmesinde Son Trendler
  7. Prof. Yun-Jae KIM, Korea University, KORE
    Kaynaklı Borularda Doğrusal Olmayan Kırılma Mekaniği Analizi için İkincil Gerilimlerin İyileştirilmesi
  8. Prof. Manuel VIEIRA, University of Porto, PORTEKİZ
    İleri Düzey Malzemelerin Lehimleme ve Difüzyon ile Birleştirilmesindeki Gelişmeler
  9. Prof. Stephen LIU, Colorado School of Mines, A.B.D.
    Daha Yüksek Dayanımlı Çelikler İçin Kaynak Dolgu Malzemelerinin Geliştirilmesi: Bilim ve Teknolojinin Rolü
  10. Prof. Fumiyoshi MINAMI, Osaka University, JAPONYA
    Yüksek Gerinimli Doğrusal Boruların CTOD Tokluk Gerekliliğinin Baskı Esaslı Değerlendirilmesi
  11. Prof. Baldev RAJ, Indira Gandhi Centre for Atomic Research, HİNDİSTAN
    Hindistan’daki Yapısal Kaynaklar ve Borularda Güncel Gelişmeler
  12. Dr. Gerhard KNAUF, Salzgitter Mannesmann Forschung, ALMANYA
    Roger HOWARD, BP Exploration İNGİLTERE
    Emniyetli ve Güvenilir Yüksek Dayanımlı Doğrusal Borular İçin EPRG Araştırması
  13. Dr. Henryk PISARSKI, TWI, İNGİLTERE  
    Avrupa’daki Servise Uygunluk (FFS) Standartlarında Güncel Gelişmeler
  14. Dr. Erturul ENGİNDENİZ, Drahtzug Stein, ALMANYA
    Özel Amaçlı Yüksek Dayanımlı Yapı Çeliğinin Özlü Tel İle Mag Kaynağı
  15. Prof. Nobuhisa SUZUKI, JFE Steel, Kawasaki, JAPONYA
    Yüksek Gerinimli Doğrusal Borular ve Çetin Ortam Koşullarında Boru Bütünlüğünü Garantileyen Gerinim Esaslı Dizayn
  16. Luca COSTA, IIS, ITALYA
    Kaynak Fabrikasyonunda Kalite, Sağlık, Emniyet ve Çevrenin Entegre Yönetimi: Uluslararası Trendler ve Gelecek Gelişmeler
  17. Christoph KALWA, EUROPIPE, ALMANYA
    Büyük Çaplı Transit Boru Hatları İçin Yüksek Dayanımlı Çelikler


* Houdremont Lecture iki yılda bir konferans açılışında kaynak bilimi ve teknolojisi alanında önemli çalışmalara imza atmış, IIW tarafından aday gösterilen kişiler tarafından veriliyor.

Editör: TE Bilişim