Başkan Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz'in ünlü  gemi sanayisindeki imalatçılar ile yürütülen projede teknik donanımlı gemi imalatlarının yapımının hedeflendiğini söyledi. Yüksek katma değer getirecek bu hedefin uluslararası pazarda da rekabet üstünlüğü yaratacağını kaydetti.

"Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi"Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (IPA I) kapsamında, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı otoritesinde Trabzon'da uygulanıyor. Proje yerel ortakları bugüne kadar ki çalışmaları değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Sürmene'de gerçekleşen toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kadir Seyhan, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Köse, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Ölmez, Sürmene Yeniay Belde Başkanı  İbrahim Sedef, Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Rıfkı Başaran, TTSO Başkan Yardımcısı  Erkut Çelebi,  Yönetim Kurulu Üyeleri Tolga Avcı, İsmail Gençcelep, Nevzat Özer, Emanullah Tüfekçioğlu, Selahattin Bektaş Genel Sekreter Hakan Gürhan, Proje Ofisi Genel Koordinatörü Ümit Orhan, Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Emrah AyvazKooperatif Üyeleri Şengün Gemi Sanayi Kenan Şengün, Aksoy Gemi Sanayi Bahattin Aksoy, Ergün Gemi Sanayi Rüstem Ergün katıldılar.

Bilgilendirme toplantısı ile bugüne kadar gelinen nokta hakkında proje ortakları yapılan çalışmaları gözden geçirdiklerini ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,proje ortaklarının elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğine işaret etti. Projedeki ana unsurun gemi imalatçılarından olaşan özel sektör olduğunu ifade ederek, " Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu projeye maddi ve manevi ne gerekiyorsa yardım yapıyoruz. Karadeniz Teknik Üniversitesi de bilimsel yönüyle bu projede vardır. Bilimsel yönünde KTÜ'ye büyük görev düşüyor. Üniversitemizde yetişecek olan mühendislerimizin tersanemizde gelip çalışmaları gelecek dönemde çok önemli olacaktır. Burada hizmet verecekler ve girişimci olacaklardır. Ve onlara yeni bir iş sahası açılmış olacaktır."

Projede 10 tane atölyenin hizmete gireceğini dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, bu hedef içerisinde elbette mühendislere büyük görev düştüğünü kaydederek, " Bu projede üniversite çok büyük bir önem arz etmektedir."dedi. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan projede daha fazla  rol almak istediklerini vurguladı. Seyhan, Projenin daha iyi olması için taraf olduklarını ifade etti

Çamburnu yeniay Tersanesindeki gemi imalatçıları ile bir araya gelen Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, katma değeri yüksek özel gemilere yönelmelerini önererek özel gemi imalatlarının hedeflenmesi gerektiğine işaret etti. Hacısalihoğlu, " Standart özelliklerde büyük gemiyi uluslararası pazarda herkes yapıyor. Ama teknik özellik arz eden gemi üretimi çok fazla yok. KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında yurtdışı pazar araştırmasında ziyaret ettiğimiz bir fuarda bize boyu 80 metre bir gemi gösterildi. Ama donanımları ile birlikte 375 milyon avroya ulaşan yüksek bir değere uçtu. Bizim bölgemiz içinde bu tür gemilerin imalatının hedeflenmesi daha karlı olacaktır. İnşallah bizde sistemimizi kurduktan sonra uluslararası pazarlarda teknik yönü ağırlıklı gemilerin imalatına burada yöneleceğiz.

Tersane alanının teslim alındıktan sonra yürütülen proje kapsamında  taraflar arasında ortaklık yapısının da kurulacağını kaydeden Hacısalihoğlu, " Projenin ön hazırlığının tüm aşamaları tamamlandıktan sonra uygulama başlayacak. Bugüne kadar büyük mesafe kat edildi. Zor kısım aşıldı.. Çok fazla prosedür vardı. Proje 10 milyon Avro'yu da aştı. Gerek bütçe gerekse zaman kullanımı açısından IPA 2 ye proje aktırıldı.  Çünkü Avrupa Birliği projenin bütün yasal izinlerinin ve hazırlıkların tamamlandıktan sonra ihale çıkılmasını istiyor. "dedi.

Hacısalihoğlu, TTSO'nun kar amacı gütmediğini,  amaçlarının gemi imalatçıları kooperatifinin karlılık kazanması, ve dünya pazarlarına yüksek teknolojik gemilerin ihracatını başlatmaları olduğunu aktardı. Projeden bölgedeki bir çok sektöründe fayda sağlayacağının unutulmaması gerektiğine işaret etti.

Gemi imalatçıları kooperatif üyeleri de yürütülen projeden oldukça memnun kaldıklarını ifade ederek kısa zaman sonra taşınılacak olan yeni tersane alanında  eksik kalan dolgu alanının kendilerine engel olduğunu  ve tamamlanması için hükümetten destek beklediklerini kaydettiler. TTSO'nun ilgililer nezdinde konuyu takip etmesinin gemi sanayi imalatçılığı açısından çok yararlı olacağını dile getirdiler.

Editör: TE Bilişim