İran Donanmasından “tersine mühendislik”
 
İran Donanması, İngiliz “Bladerunner 51” sürat motorunun askeri maksatlı ve  silahlı kopyalarını üreteceğini açıkladı. Donanma sözcüsü tarafından yapılan açıklamada İngiliz menşeli sürat motorunun dünyanın en hızlı sürat motorları arasında olduğu belirtilerek,  üretimin yakın zamanda başlayacağı müjdelendi.

Üst düzey bir komutan da, İran’ın Hürmüz Boğazındaki kendi askeri varlığını geliştirmeye devam ettiğini ve kopyalanan araçların füze ve torpidolarla birlikte kullanılacağını söyledi.

Devrim muhafızları ordusu Deniz Kuvvetleri  Generali Ali Fadavi, AFP’ye verdiği bir demeçte: “Bladerunner dünya hız rekorunu elinde tutan bir İngiliz gemisidir. Bir örneğini elde ettik ve yaptığımız bazı değişikliklerle füze ve torpidoları da çalıştıracak hale geldi” şeklinde konuştu.

Katıldığı bir törende muhafızlara dağıtılacak olan 12 sürat motorundan kısaca bahseden Fadavi, “Devrim muhafızları donanması, bir yıl içinde bu motorların birçoğuyla donatılmış hale gelecektir” dedi. 16 ton ağırlığında, 15.5 metre uzunluğunda olan ve İngiltere’deki  ICE tersanesinde üretilen  Bladerunner 51′ler 65 knot hıza ulaşabiliyor.

Tekne, iki 1000 beygirlik motorla tahrik ediliyor ve 2005 yılında yapılan test sürüşünde ortalama 63 knotluk bir hızla,  İngiltere adalarını 28 saatten az bir sürede dolaşmayı başarmış. 2005 yılının sonlarına doğru ise Blade Runner’lar 63.5 deniz mili  sürate erişerek 27 saat 10 dakikada rekor kırarak teknenin şaşırtıcı derecede yetenekli oldugunu kanıtlamışlar. General Fedavi İran’ın bu teknenin kopyasını nasıl elde ettiğini tam olarak açıklamadı ve sadece Güney Afrika üzeriden getirtildiğini belirtmekle yetindi.

Bazı İran’lı yetkililerin iddialarına göre, 18 ay önce tekne İran sularına girmeden  evvel yolu bir Amerikan gemisi tarafından kesildi ancak İran kuvvetleri tarafından koruma altına alınan geminin varışı sağlandı.

Fedavi konuşmasında ayrıca, “bir çatışma durumuda düşmanlarla yüzleşmek için her zaman hazır olacağız” uyarısında bulunarak dünyadaki petrol gemilerinin %40’ının Hürmüz bölgesinden geçmekte olduğunu ve teknelerin İran’ın buradaki  konumunu pekiştireceğini vurguladı.

Son dönemde İran’a  karşı yapılabilecek herhangi bir harekatta kullanılmak üzere tersanelerdem birbiri ardına askeri gemilerin indirildiğini belirten istihbarat raporları çatışma ihtimalini kuvvetlendiriyor. Bilindiği gibi, Birleşmiş Milletler ve İsrail, İran’ın tartışmalı nükleer programını durdurması için diplomatik ataklarını sürdürüyorlar.

9 Haziran’da İranlı yetkililer, BM Güvenlik konseyinde yaptıkları konuşmalarda,  Batı ülkelerinden gemilere zarar vermek amaçlı gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı koyacaklarını belirtmişlerdi. Bu arada İran’ın geçtiğimiz günlerde “Ghadir sınıfı” dört mini denizaltısını da teslim aldığı belirtiliyor. Özellikle Körfezin sığ sularındaki operasyonlarda kullanılmak için 120 ton ağırlığındaki bu denzaltıların önemli bir koz olduğu konuşuluyor.

İran Devrim Muhafızları askeri yetkilileri, geçen hafta yapılan üç günlük askeri tatbikat sonrasında görülen lüzum üzerine yeni bir “ultra hızlı” tekne çalışmasını başlattıklarını da açıkladılar. Çalışma sözcüsü Ali Reza Tangsiri “teknenin yüksek hıza sahip olması, radar tarafından farkedilme olasılığını düşürmektedir”şeklinde konuştu. 

Ayetullah Ali Hamaney’in üst düzey yardımcılarından biri olan Ali Shirazi, bu çalışmaların son dönemde okyanus ötesiden yükselen tehditlere karşı bir önlem olduğunu belirtti.

“Yaptığımız çalışmalar, Amerikan yönetiminin tehditlerine karşı koyacağımız mesajını içermektedir’. Yeni teknelerimiz Hürmüz Boğazında stratejik öneme sahip olan Körfez ve Umman Körfezi arasındaki su yolunda test edildi. Dünya petrol gemilerinin %40’ı bu su yolundan geçmektedir. Hürmüz Boğazının açık tutulması ve korunması İran için hayati önemdedir. Hürmüz Boğazı bulunduğu bölgeye aittir ve yabancıların müdahale etmemeleri gerekmektedir. Biz onun güvenli bir yer olmasını istiyoruz.” şeklinde konuşan Shirazi, diğer projelerin de tersine mühendislik çalışması olup olmadığına yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Editör: TE Bilişim