Türk denizciliğinin uluslar arası alandaki sesi Seanews Turkey’in haberine göre, İnce Denizcilik; Yapı Kredi Bankası aracılığıyla Japonya’nın JBIC (The Japan Bank for International Cooperation) Bankasından 28300 DWT’luk handysize dökme yük gemisi inşası için 2,1 milyar yen’lik kredi sağladı.

Dökme yük gemisi, Japonya’nın Imabari Tersanelerinde inşa edilecek. Japon bankası, bu krediyle krizdeki Japon tersanesine de nefes aldırmayı amaçlıyor.

Konuyla ilgili JBC’den yapılan açıklamada 2008 sonbaharında meydana gelen küresel mali krizden sonra tüm dünyada gemi finansmanının zorlaştığına değiniliyor. Yapı Kredi Bankası aracılığıyla sağlanacak olan bu fonun Japon gemi ihracının fonlanması olacağı belirtilen açıklamada böylelikle Japon gemi inşa sanayiinin uluslar arası rekabet gücünün artacağı vurgulanıyor.

Japon JBIC bankası daha önce de Türkiye İş Bankası aracılığıyla 3 adet dökme yük gemisinin Mitsui ve IHI tersanelerinde inşa edilmesi koşuluyla 10 milyar Yen’lik kredi sağlamıştı.

Sigorta Nippon’dan

Satınalan Kredi Sigortası da Japon Nippon tarafından sağlanacak. Bun unla ilgili anlaşma da aynı tarihte İstanbul’da imzalandı.  NEXI de yaptığı açıklamada Japon gemi inşa şirketlerinin ileri teknoloji ihracatlarını desteklemeyi sürdüreceğini bildirdi.  Sigorta siyasi riskleri %97,5 oranında ve ticari riskleri %95 oranında karşılıyor.

  • Konuyla ilgili Seanews Turkey'in haberini okumak için TIKLAYINIZ
Editör: TE Bilişim