İlk Sismik Gemi Denize İndirildi
Türkiye"de inşa edilen ilk kurtarma ve sismik araştırma gemisi denize indirildi. Eş geminin yapımı kızakta devam ediyor. 3. Gemi için görüşmeler sürdürülüyor!..
SNR Holding bünyesindeki İstanbul Tersanesi ve Yıldırım Tersanesi işbirliği ile Norveçli firma Volstad Shipping AS için 11 ayda inşa edilen ve Türkiye"de yapılan ilk kurtarma ve sismik araştırma gemisi Acergy Merlin denize indirildi.
Eş geminin yapımı kızakta devam ediyor. 3. Gemi için görüşmeler sürdürülüyor.


Üstün teknolojik donanımıyla Kuzey Buz Denizi"nde her türlü kurtarma ve denizaltı araştırmasında kullanılacak bu gemi aynı zamanda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı"nın ihtiyacı olan (MOSHIP) Gemisi"nin çok benzeri olup, yakın donanımlarına sahip.

Acergy Merlin, bünyesinde bulunan ROV (Remotely Operated Vehicles) denizaltı araştırma aracı ile deniz altında her türlü IMR ( Kontrol, Bakım ve Onarım) faaliyetlerini uzaktan kumanda edilerek yapabilme yeteneğine sahip olan Acergy Merlin demir atmadan deniz üzerinde uzun sure sabit kalabilme yeteneğine sahip. Ayrıca geminin baş tarafında S-92 Sikorsky helikopterleri için dizayn edilmiş helikopter güvertesi de yer alıyor.

Türk Denizcilik Sektörü"nde tasarım, gemi inşa, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda üstün nitelikli, öncü çalışmaları ve uygulamalarıyla dikkat çeken İstanbul Tersanesi ve Yıldırım Tersanesi işbirliği, bir ilke daha imza attı.

Türkiye"de üretilen ilk kurtarma ve sismik araştırma gemisi olan Acergy Merlin, İstanbul Tersanesi ve Yıldırım Tersanesi işbirliği ile 11 ay gibi kısa bir sürede, yüzlerce işçinin özverili çalışmasıyla inşa edildi.

Norveçli firma Volstad Shipping AS için İstanbul Tersanesi ve Yıldırım Tersanesi ortak çalışması ile inşa edilen kurtarma ve sismik araştırma gemisi çalışanların coşkulu katılımıyla denize indirildi. Deniz altı araştırmalar yapacağı Kuzey Buz Denizi"ne yola çıkan Acergy Merlin en üst seviyede teknolojik donanıma ve konfora sahip. Geminin bünyesinde bulunan ROV (Remotely Operated Vehicles) denizaltı araştırma aracı ile deniz altında her türlü IMR

(Kontrol, Bakım ve Onarım) faaliyetlerini uzaktan kumanda edilerek yapılabiliyor. Acergy Merlin demir atmadan deniz üzerinde uzun süre sabit kalabilme yeteğine sahip. Ayrıca geminin baş tarafında S-92 Sikorsky helikopterleri için dizayn edilmiş helikopter güvertesi de yer alıyor.

SNR Holding İcra Komitesi Başkanı Atilla Çiftçigüzeli, “Türkiye"de ilk kurtarma ve sismik araştırma gemisini inşa etmenin haklı gurunu tüm çalışanlarımızla birlikte taşıyoruz” dedi. İlk örnek olan Acergy Merlin tipindeki kurtarma ve sismik araştırma gemilerinin hem sivil sektörde hem de askeri amaçlarla kullanıldıklarını vurgulayan Çiftiçigüzeli, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Gemi Sanayi"nin böyle çok amaçlı bir gemi inşasının ülkemizin sesinin duyurulmasında önemi çok büyük. Bu tip gemiler hem asker, hem özel sektörde çok amaçlı olarak kullanılmakta. Gemilerin kısa sürede, büyük başarıyla inşalarını tamamlamak sektörümüz ve tersanemiz açısından da imkan ve kabiliyetlerimizin somut bir göstergesidir.Acergy Merlin"i denize indirdik. Eş geminin inşası devam ediyor. 3. Gemi"nin yapımı konusunda görüşmelerimiz sürüyor.”

Acergy Merlin Hakkında

Acergy Merlin Norveçli Dizayn Firması Skipteknisk"in ST-253 türü olan bir gemidir. Bünyesinde bulundurduğu ROV (Remotely Operated Vehicles) denizaltı araştırma aracı ile deniz altında her türlü IMR (Kontrol, Bakım ve Onarım) faaliyetlerini uzaktan kumanda edilerek yapabilme yeteneğine sahiptir.

ACERGY MERLIN

TAM BOY 85,3 m

GENİŞLİK 18 m

DRAFT 6,8 m

MAKSIMUM HIZ 16 knots

KLAS KURULUŞU DNV

ANA MAKİNE

4 adet Caterpillar 4 x 1825 Kw,60 Hz jeneratör.

GEMİ SEVK VE MANEVRA KABİLİYETİ

2 x Azipull AZP100 2200 Kw geminin ana sevk elemanlarıdır.

Geminin manevra kabiliyetini arttırmak amacıyla;

2 x 1150 kW bow thruster tunnel thrusters

1 x 1400 kW bow rectractable azimuth thruster gemi bünyesinde bulunmaktadır.

CRANE

70 – 20t 9 – 25 m

ROV

Gemi bünyesindeki ROV Hangar"da 1,5 t kapasiteli vinç,depolama bölümü ve tamir bakım odaları bulunmaktadır.

1 x Schilling ACV work class ROV, 3000 metreye kadar dalış yapabilen bir deniz aracıdır.

YAŞAM MAHALLİ

32"si tek kişilik ve 30"u çift kişilik kamaraları ile toplamda 62 kişi kapasitesi vardır. Fitness salonu, konferans salonu, her biri 50 m2 olan online ve offline odaları, 5 adet proje ofisleri bulunmaktadır.

Geminin baş tarafında S-92 Skorsky helikopterleri için dizayn edilmiş Helikopter güvertesi de bulunmaktadır.

Operasyon anında pozisyonunu korumak amacı ile gemi, 2 x Seapath 200 ve DPGS (Diferansiyel GPS) ve 2 x Simrad HIPAP 500 HPR ve 3 x MRU type 5 sistemleri ile donatılmıştır.
Editör: TE Bilişim