İki tersane yatırımı iptal oldu,

Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde kurulması planlanan ve yaklaşık 2 bin 250 kişiye istihdam yaratacağı öngörülen toplam 120 milyon dolarlık 2 tersane yatırımı projesinin iptal edildiği bildirildi.

Yumurtalık Serbest Bölge Müdürü Muharrem Pusat'tan alınan bilgiye göre, geçtiğimiz yıllarda Yumurtalık'ta tersane kurmak üzere 500 bin metre kare alan kiralayan İstanbul'da kurulu Med Marine Denizcilik Römorkaj ve Eskort Hizmetleri Ticaret Limited Şirketinin projesini iptal ettiği belirtildi.

Şirket yetkililerinin yaklaşık 100 milyon dolar harcayarak kuracağı, yılda 80-100 geminin onarımının yapılacağı ve yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edileceği tersane yatırımından vazgeçtikleri yönündeki kararlarını Serbest Bölge Müdürlüğü yönetimine bildirdikleri kaydedildi. Bu arada, serbest bölgede 250 kişinin istihdam edileceği ve 20 milyon dolar harcayarak tersane kurmak için 46 bin metre kare alan kiralayan Hisarlı Denizcilik AŞ'nin de yatırımdan vazgeçtiği ifade edildi.

Serbest Bölge Müdürü Pusat, bölgede geçen yıl faaliyete geçen Akbaşoğlu Denizcilik Grubu'na bağlı Akdeniz Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait tersanenin çalışmalarını sürdürdüğünü, ÇED raporunu alan Beşiktaş Denizcilik'in dolgu çalışması yaptığını, Tersan Tersanecilik, Ugod Uğursan ve Palyat Denizcilik'in ÇED raporu alma girişimlerini sürdürdüğünü bildirdi. Bölgede faaliyet gösteren 32 firmanın bulunduğunu belirten Pusat, firmalardan büyük bölümünün demir çelik ve petro kimya gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini kaydetti. Pusat, bu firmaların geçen yılki ihracatlarının 263 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru da Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesinin ardından tersane ve rafineri başta olmak üzere bir çok alanda yatırımların yapılacağı konusunda yöredeki halkın büyük beklenti içerisine girdiğini söyledi. Halkın yatırımlar konusunda sabırsızlandığını belirten Duru, "Bir an önce yatırım yapılmasını ve bu yatırımların istihdama dönüşmesi beklenirken projeler iptal edilmeye başlandı. Bu yöndeki olumsuz gelişmeler büyük beklenti içerisindeki yöre insanında sıkıntı yaratıyor" dedi. Duru, yaşanan olumsuz gelişmelere karşın gelecek yıllarda yapılacak yatırımların ardından doğacak teknik eleman ihtiyacının yöreden karşılanması yönünde başlattıkları çalışmaları sürdürdüklerini ve bu yönde çeşitli meslek kursları açtıklarını ifade etti.(aa)

Editör: TE Bilişim