Hindistan'ın Alang Gemi Söküm Bölgesinde İşler Zorda

Hurda çelik fiyatlarında son zamanlarda görülen erime, Hindistan para birimni Rupi'nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle birleşince bu ülkedeki gemi sökümcülerin işleri sıkıntılı bir döneme girdi. 

Son 12 aylık dönemde iç piyasada çelik talebinde durgunluk olunca hurda çelik fiyatlarında %23 lük düşüş meydana geldi. Ekim başında ton başına 400 dolar olan hurda çelik fiyatı Eylül 2015'te ton başına 308 dolara kadar düştü. 

Finansal değerlendirme kuruluşu Crisil tarafından yayınlana değerlendirmede "Aylık bazda %2 ile %4 arasında düşüş gösteren hurda çelik fiyatları, Çin'in Yuan'ı de fakto olarak devalüe etmesinden sonra  neredeyse %20 düşüş gösterdi" denildi. 

Sektör, kısa nakit döngüsünde çalışıyor. Küçük bir gemi bile altı ayda sökülebiliyor. Bununla birlikte hurda çelik her ay satılıyor. Ağustos ayından bu yana hurda çelik fiyatlarında görülen keskin düşüş dikkate alınırsa, sektör, çalışma disiplinine rağmen, 18 milyon dolar tutarında bir darbe daha yedi. 

30 Eylül tarihine kadar son 12 ayda Rupi'nin dolar karşısında %9'a varan değer kaybı da olumsuz duruma katkı yaptı. 

Bugün 1 dolar yaklaşık 66 Rupi. Sektör, son 12 ayda sadece kurdan dolayı 180 milyon dolar kaybetti. Pratikte gemisökümcüler işi bitik gemileri yabancı kurdan kredi mektubuyla satın alıyorlar bunun da altı aylık bir olgunluk dönemi oluyor. 

Bununla birlikte Hintli gemisökümcüler yabacı kur riskini vadeliye dönüştürmüyorlar; çünkü vade maliyetinin &4-5 nispetindeki  kendi çalışma paylarının üzerinde ilave baskı yaratacağını düşünüyorlar. 

 

Editör: TE Bilişim