'Hazine gemilerimizi ipotek alsın'

Uzakdoğu'ya verilen 10 milyar dolarlık gemi siparişi için Hazine garantisi isteyen Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan "Devlet para vermesin, gemilerimizi ipotek alsın, süreç devam etsin" dedi..

Küresel krizden büyük darbe alan denizcilik sektörü de devletten yardım bekliyor. Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, Türkiye'nin Uzakdoğu ülkelerinde 2012 yılında tamamlanmak üzere 19 milyon DWT'luk 200'e yakın gemi siparişi bulunduğunu ve bunların sözleşme tutarının 10 milyar doları bulduğunu dile getirdi. 10 milyar dolarlık siparişin 2.5 milyar dolarının peşin olarak ödendiğini kaydeden Kalkavan, navlun fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte gemi fiyatlarının da düştüğünü böylece, 10 milyar dolara sipariş edilen gemilerin fiyatının 5 milyar dolara indiğini kaydetti.

'TEMİNAT BULAMIYORUZ'

Bankaların ekspertiz değeri üzerinden teminat verdiğini hatırlatan Kalkavan "Siparişi verdiğimiz tersanelere bütün mal varlıklarımızı da ipotek ettik. Şimdi değerler düşünce banka aradaki farkın teminat olarak getirilmesini istiyor. Nereden bulacağım ben teminatı, teminatlarımı zaten verdim" dedi ve devletten hazine garantisi istediklerini kaydetti.

Para istemediklerinin altını çizen Kalkavan hükümete "Para vermeyin, gemilerimiz siz ipotek alın, hem süreç devam etsin. 2009'da teslim alınacak gemilere bir şey yapamayız. Ama 2010, 2011 ve 2012'de daha tersanenin kızağına konulmamış sacı kesilmemiş gemilere devletin hazine garantisi vermesini istiyoruz Böyle 200 civarında gemi var. Bizim sipariş verdiğimizi 175 - 180'er bin tonluk kuru yük gemileri" diye seslendi.

Geçtiğimiz hafta sektörün sorunlarını anlatmak üzere Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in koordinatörlüğünde 5 bakan ile bir araya geldiklerini belirten Kalkavan, "Türkiye'nin 2.5 milyar doları yabancı tersanelerin elinde şu anda. Başbakan'a da bunu söyledim" dedi.

Küresel krizden een büyük darbeyi denizcilik sektörünün aldığını belirten Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, 150 -200 bin tonluk bir geminin eskiden günde ortalama 70- 75 bin dolar kazandığını bu rakaman krizin ilk günlerinde 2 bin dolara kadar düştüğünü anlattı. Bugün günlük kazancın 25 - 30 bin dolarlara geldigini ifade eden Kalkavan "Ama bu geçici midir, kalıcı mıdır onu zaman gösterecek. Krizden dolayı bunun martın sonuna kadar mı bu trend devam edecek düşecek mi önümüzdeki ay sonunda göreceğiz" dedi.

'FİLOMUZ GENÇLEŞTİ'

Uzakdoğu'ya verilen siparişlerle Türkiye'nin sahip olduğu filonun gençleştiğini kaydeden Kalkavan yenilenen 15 DTW'LİKfilonun yaş ortalamasının 23-25'ten 4- 5'e indiğine dikkat çekti.

'Birçok projemiz var ama beklemedeyiz'

'Kazandığımızı gemilere yatırdık' Kalkavan, yatırım projeleri ile ilgili de şunları söyledi: "Krizin ardından Türkiye ve Ortadoğu'da Türkiye'nin en büyük tersanesini yapacağız Gelibolu'da ama bu kriz gelince herkesi her şeyi durdurdu. Dati de de durduk kriz döneminde bir oteli yaptırdık, otelin açılışını yapacağız kısmet olursa nisanın ortalarına doğru. Başbakan da açılışa gelecek. Orada da bir sürü projelerimiz var ama şimdilik oteli yaptık, diğerleri duruyor. Biz burayı özelleştirmeden aldığımız zaman senelik kazancı 1.2 milyon dolardı. Biz devraldıktan sonra ilk sene bu rakamı 7.5 milyon dolara çıkardık. Bir sene sonra 15 milyon dolara çıkardık. Bu sene de tahmin ediyorum ki 20 - 22 milyon dolar civarındadır. Yani gelirlerimizi artırıyoruz. Zarar etmiyoruz."

"FB'de seçim zamanı geliyor, duruma bakacağız"

Fenerbahçe'nin 30 kilo ağırlığındaki 2 binin üzerinde basılan almanağının önünde poz veren Şadan Kalkavan takımın son dönemdeki başarısızlıklarıyla ilgili birçok kişinin kendisini aradığını söyledi. Kalkavan " Seçim zamanı geliyor. O zaman bakacağız, çalışıyoruz uğraşıyoruz" dedi. 

'Kazandığımızı gemilere yatırdık'

Türkiye'nin 15 milyon DWT'luk gemi filosuyla dünya sıralamasında 17'inci olduğunu belirten Kalkavan, yenilenen filonun yaş ortalamasının 23-25'ten 4- 5'e indiğine dikkat çekti. Kalkavan "Tersane olarak 4 veya 5'inci sıradayız. Benim 4 gemi siparişim var ortaklı Beşiktaş Denizcilik'te. 4 adet Deniz Nakliyat'tan ortaklı gemi siparişimiz var. Ereğli Denizcilik'ten 2 gemi siparişimiz var. 5 yıldır büyük paralar da kazandık ama paraları bankada rezerveye tutmadık. Gemi siparişi verdik" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim